2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

A hosszú hétvégén már átsétálhatunk Veszprém parkjain

Bár hétfőtől vidéken megszűnik a kijárási korlátozás, a május elsejei hosszú hétvégén, némi módosítással még Veszprém is fenntartja a szigorításokat. A részletekről Porga Gyula polgármester közleményben számolt be.

Tisztelt Veszprémiek!

A Kormány döntése értelmében május 4., hétfőtől új szakaszba lép a koronavírus elleni védekezés, enyhülnek a kijárási korlátozás szabályai a vidéki városokban, fokozatosan, de szigorú szabályok mentén újraindul gazdaság és az élet.

Üdvözlöm a Kormány döntését, de fontos, hogy továbbra is lassítsuk a járvány terjedését, ezért a közösségi terek újranyitását fokozatosan kezdi meg Veszprém is. A május elsejei hosszú hétvégére (május 1-3.) azonban még fenntartjuk a korábbi döntéseket azzal a módosítással, hogy a járványügyi szabályok betartásával látogathatók a közparkok áthaladás, séta és sportolás céljából.

Továbbra is arra kérek mindenkit, hogy az egészségünk megóvása, a biztonságunk legyen az elsődleges feladat!

Ennek érdekében:

- Továbbra is határozatlan időre zárva tartanak a kulturális,- és sportlétesítmények, a városi uszoda és az állatkert.

- Továbbra is tilos a játszóterek, köztéri sportparkok és padok használata!

- A fokozatos újranyitásról a kormányrendelet pontos ismeretében dönt majd az önkormányzat.

- Továbbra is zárva tartanak a népszerű kirándulóhelyek, de áthaladás és séta céljából, a járványügyi szabályok betartásával látogathatók a közparkok.

- Múlt hétvége óta Veszprémben a Vásárcsarnok területén és a helyi közösségi közlekedésben, a V-Busz járatain is kötelező a maszk, vagy a száj és az orr eltakarására alkalmas textil viselése. Üdvözlöm a kormány döntését, hogy ezt kiterjeszti az üzletekre is.

- A hétfőn kezdődő írásbeli érettségi vizsgák biztonságos lebonyolítása érdekében az iskolákat szájmaszkokkal és fertőtlenítőszerekkel láttuk el, valamint a V-Busz speciális menetrendet készített a vizsgázók számára, akik ingyenes használhatják a városi tömegközlekedést a vizsgák idejére.

- Az Önkormányzat továbbra is biztosítja a napközbeni felügyeletet az azt igénylő bölcsődéseknek és óvodásoknak.

- Továbbra is ingyenes a városban a parkolás.

- Dohányboltban – az ott foglalkoztatottak kivételével - egyszerre csak egy személy tartózkodhat vásárlás céljából, a termék átvétele és a vételár megfizetése időtartamára.

- Dohányboltok és elvitelre árusító vendéglátó helyiségek és minden üzlethelyiség előtti várakozás csak az egyesével és egymástól legalább 2 méter távolság megtartásával lehetséges.

- Állandó szabály, hogy kerüljük a csoportos tevékenységeket és a zsúfolt helyeket!

- Legalább 1,5 méter távolságot tartsunk a más háztartásban élőktől!

- Az üzletek – beleértve az újranyitó üzleteket is - tulajdonosait, üzemeltetőit arra kérem, hogy figyeljenek rá, hogy az üzletben ne alakuljon ki tömeg, minden körülmények között biztosítsák, hogy a másik embertől való távolság lehetőség szerint minimum 1,5 méteres legyen. Javaslom, hogy fertőtlenítsenek gyakran, a dolgozók viseljenek szájmaszkot, kesztyűt és a vásárlók számára javasolt magatartási szabályokról az üzlet bejáratánál tájékoztassák a vásárlókat.

A szabályozások betartása mindannyiunk érdeke, csak ezek betartásával lassíthatjuk le a járvány terjedését és a megbetegedés kockázatát!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

A rendelet részletesen itt olvasható:
https://www.veszprem.hu/veszpremieknek/hirdetmenyek/koronavirus/7299-0501

Veszprém, 2020. május 1. 

Porga Gyula

vehir.hu

További cikkek

Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.