2023. március 30.
//
Zalán névnap

A bolygó-fotók szuperkupáját a Bahamák nyerte

2020. június 15. 4:05
Óceán, homok és Bahamák. A Nasa Earth Observatory kieséses rendszerben szavaztatta meg a főként Földről készült felvételeket.

A Nasa Earth Observatory (Föld Megfigyelőközpont) 1999 óta folyamatosan gyűjti és teszi közzé a lakosság számára a főként bolygóról készült fotókat. Mára már több mint 16 ezret töltöttek fel honlapjukra, melyek közül jó néhány már a világsajtót is bejárta, hisz ezek az űrből készült képek már több ízben érzékeltették kiválóan a természeti katasztrófák hatásait. Legyen szó akár az ausztrál bozóttüzekről, vagy a chilei szárazságról. Egyet-egyet biztosan látott már közülük.

Idén márciusban az alapítástól eltelt 20 év és az 50. Föld napja alkalmából szavazásos versenyt hirdettek, melyen egy hónapon keresztül lehetett voksolni a legjobb fényképekre. A megszokott internetes szavazós versenyektől eltérően most a sportkupákhoz hasonlóan állították párba a fotókat. Amelyik több szavazatot gyűjtött, az ment tovább. Az alkotások öt fordulón keresztül meccseltek egymással, hogy megszülessen a végső győztes.

Több mint 56 ezer szavazat után a Dél-Floridai Egyetem fótója nyert, mely a Bahamák homokdűnéit ábrázolja:

A 2001-ben született mű a Landsat 7 amerikai földfigyelő műhold fedélzetéről készült. Ha elsőre nem tudja pontosan kivenni, hogy mit lát a képen, segítünk. A Bahamák tengerfenekét felülnézetből, amit a tengeri áramlatok úgy alakítanak, mint a sivatag homokdűnéit a szél. Akár egy festmény is lehetne.

Nem érdemes elmenni szó nélkül a többiek mellett sem. Lejjebb mutatunk néhány képet, akik hátrébb kerültek a fenti fotónál. Ön mit gondol?

A kupadöntő "vesztese" a Raikoke-tűzhányó 2019-es kitörését ábrázoljaA kupadöntő "vesztese" a Raikoke-tűzhányó 2019-es kitörését ábrázolja

A Florence hurrikánA Florence hurrikán

Ha a többi versenyfotó közt böngészne, azt ide kattintva tudja megtenni.

Ge. Á.