Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Most van idő alaposan megtervezni a következő utazásunkat

2020. május 22. 4:00 // Forrás: Veszprém Portré
Mit tehet egy gyakran utazó, ha nem hódolhat a hobbijának? Álmodozik és tervez. Tudom, nem épp a legaktuálisabb téma, de úgy tűnik, egy jó darabig csak az álmodozás marad nekünk.

Az utazás akár drága hobbi is lehetne, de kis odafigyeléssel és rugalmassággal kevesebből ki lehet hozni egy hosszú hétvégét külföldön, mint egy hazai wellness hotelben. (Most tekintsünk el a jelenlegi állapotoktól, egyelőre bizonytalan, hogy milyen kimenetele lesz ennek a turizmusra nézve.)

Az alábbi sorokkal azoknak szeretnék kedvezni, akik utaznak még az életükben repülővel és szeretnék minimalizálni a költségeket.

Hova utazzunk?

Ezt sok esetben a fapados légitársaságok jegyárai határozzák meg esetemben, de arra is figyelni kell, hogy mennyire könnyű a repülőtér megközelítése, illetve milyenek a szállásárak. Hiába fogok ki egy olcsó repülőjegyet, ha nincs megfelelő transzfer onnan a legközelebbi városba (Castellón, Spanyolország), vagy éppen a gatyám is rámegy egy normális hotelre (Eilat, Izrael). Érdemes a tervezés szakaszában meghatározni néhány célállomást, és ezeket a szempontokat figyelembevéve és ennek függvényében figyelni a repülőjegyek árait.

Mikor vegyünk repülőjegyet?

Jellemzően 1-1,5 hónappal a tervezett indulás előtt foghatjuk ki a legolcsóbb repülőjegyet, de ez alól kivételt jelentenek az ünnepnapok, illetve a turisztikailag felkapott időszakok. Ha ilyenkor tervezünk utazni, érdemes minél előbb megvenni a jegyeket (és a lehetőségekhez képest többször nem ránézni annak alakulására). A legolcsóbb (európai) jegyekhez eddig januári és februári, valamint októberi, novemberi időszakokban jutottam hozzá. Amennyiben néhány napos külföldi városnézés a cél, minél alacsonyabb költségvetéssel, ajánlott ezekre az időpontokra összpontosítani. Ráadásul a szállásárak is barátságosabbak ilyenkor, mint a csúcsszezonban.

Fontos még, hogy a repülőjegyet minden esetben az adott légitársaság weboldalán vásároljuk meg és ne használjunk közvetítő oldalt. Probléma esetén sokkal macerásabb az ügyintézés az utóbbi esetében.

A repülőjegy többnyire csak egy kisebb méretű hátizsákot tartalmaz magában, ha több csomagra lenne szükségünk, azt külön kell megvásárolni, de ez olykor többe kerül, mint maga az alap jegy, ezért érdemes megfontolni.

Hol szálljunk meg?

Ezt mindenkinek egyéni ízlésének megfelelően kell eldöntenie. Minél több az igény, annál drágább lesz a szállás. A legolcsóbb megoldások a koedukált, nagy hálótermes helyek, esetenként akár 12 ággyal, közös fürdőszobával. Aki szeret sok új emberrel megismerkedni és viszonylag éberen alszik, annak tökéletes választás lehet. A magam részéről jobban szeretem az apartmant, vagy a hotelt, de ez is országonként változik, melyik éri meg jobban. Portóban (Portugália) például viszonylag kevés a hotel, ezért jóval drágábbak is, mint az apartmanok, Riminiben (Olaszország) viszont közel ezer hotel áll a pihenni vágyók rendelkezésére, van is árharc rendesen.

Először érdemes egy pillantást vetni a Trivago szálláskereső oldalra, itt beírni az igényeinket, így rövid idő alatt képbe kerülhetünk a körülbelüli árakkal. Megéri egy szállásfoglaló oldalnál megmaradni hosszú távon (nálam ez a Booking), mert a hűségprogramokkal különböző kedvezményekben részesülhetünk.

Aki szeretne jobban elmerülni a helyi emberek életében, annak az Airbnb lehet a jó választás, ahol közvetlenebb kapcsolatba kerülhetünk a szállásadóval, hiszen esetenként csak egy szobát adnak ki a saját ingatlanjukban, de persze itt is elérhetők teljes lakások, apartmanok.

Programok

Ha mindent megvettünk, akkor van néhány hetünk, hogy megtervezzük a további programokat. Gyűjtsük össze egy mappába a legfontosabb helyszíni látnivalókat, de nem érdemes percre pontos menetrendet készíteni, mert úgyis valami közbejön és csak a stressz marad.

Készüljünk fel az adott térség tömegközlekedéséből, a Google Maps segítségével keressük meg a szállásunkhoz legközelebbi éttermeket, boltokat.

További hasznos utazási tanácsokkal folyamatosan frissül a weboldalam, a www.utazzbatran.hu, találkozzunk ott legközelebb.

A cikk eredetileg a Veszprém Portré 2020/1. számában jelent meg.

Cseh Zoltán
Fotók: Unsplash

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.