2021. október 22.
//
Előd névnap

Most van idő alaposan megtervezni a következő utazásunkat

2020. május 22. 4:00
Mit tehet egy gyakran utazó, ha nem hódolhat a hobbijának? Álmodozik és tervez. Tudom, nem épp a legaktuálisabb téma, de úgy tűnik, egy jó darabig csak az álmodozás marad nekünk.

Az utazás akár drága hobbi is lehetne, de kis odafigyeléssel és rugalmassággal kevesebből ki lehet hozni egy hosszú hétvégét külföldön, mint egy hazai wellness hotelben. (Most tekintsünk el a jelenlegi állapotoktól, egyelőre bizonytalan, hogy milyen kimenetele lesz ennek a turizmusra nézve.)

Az alábbi sorokkal azoknak szeretnék kedvezni, akik utaznak még az életükben repülővel és szeretnék minimalizálni a költségeket.

Hova utazzunk?

Ezt sok esetben a fapados légitársaságok jegyárai határozzák meg esetemben, de arra is figyelni kell, hogy mennyire könnyű a repülőtér megközelítése, illetve milyenek a szállásárak. Hiába fogok ki egy olcsó repülőjegyet, ha nincs megfelelő transzfer onnan a legközelebbi városba (Castellón, Spanyolország), vagy éppen a gatyám is rámegy egy normális hotelre (Eilat, Izrael). Érdemes a tervezés szakaszában meghatározni néhány célállomást, és ezeket a szempontokat figyelembevéve és ennek függvényében figyelni a repülőjegyek árait.

Mikor vegyünk repülőjegyet?

Jellemzően 1-1,5 hónappal a tervezett indulás előtt foghatjuk ki a legolcsóbb repülőjegyet, de ez alól kivételt jelentenek az ünnepnapok, illetve a turisztikailag felkapott időszakok. Ha ilyenkor tervezünk utazni, érdemes minél előbb megvenni a jegyeket (és a lehetőségekhez képest többször nem ránézni annak alakulására). A legolcsóbb (európai) jegyekhez eddig januári és februári, valamint októberi, novemberi időszakokban jutottam hozzá. Amennyiben néhány napos külföldi városnézés a cél, minél alacsonyabb költségvetéssel, ajánlott ezekre az időpontokra összpontosítani. Ráadásul a szállásárak is barátságosabbak ilyenkor, mint a csúcsszezonban.

Fontos még, hogy a repülőjegyet minden esetben az adott légitársaság weboldalán vásároljuk meg és ne használjunk közvetítő oldalt. Probléma esetén sokkal macerásabb az ügyintézés az utóbbi esetében.

A repülőjegy többnyire csak egy kisebb méretű hátizsákot tartalmaz magában, ha több csomagra lenne szükségünk, azt külön kell megvásárolni, de ez olykor többe kerül, mint maga az alap jegy, ezért érdemes megfontolni.

Hol szálljunk meg?

Ezt mindenkinek egyéni ízlésének megfelelően kell eldöntenie. Minél több az igény, annál drágább lesz a szállás. A legolcsóbb megoldások a koedukált, nagy hálótermes helyek, esetenként akár 12 ággyal, közös fürdőszobával. Aki szeret sok új emberrel megismerkedni és viszonylag éberen alszik, annak tökéletes választás lehet. A magam részéről jobban szeretem az apartmant, vagy a hotelt, de ez is országonként változik, melyik éri meg jobban. Portóban (Portugália) például viszonylag kevés a hotel, ezért jóval drágábbak is, mint az apartmanok, Riminiben (Olaszország) viszont közel ezer hotel áll a pihenni vágyók rendelkezésére, van is árharc rendesen.

Először érdemes egy pillantást vetni a Trivago szálláskereső oldalra, itt beírni az igényeinket, így rövid idő alatt képbe kerülhetünk a körülbelüli árakkal. Megéri egy szállásfoglaló oldalnál megmaradni hosszú távon (nálam ez a Booking), mert a hűségprogramokkal különböző kedvezményekben részesülhetünk.

Aki szeretne jobban elmerülni a helyi emberek életében, annak az Airbnb lehet a jó választás, ahol közvetlenebb kapcsolatba kerülhetünk a szállásadóval, hiszen esetenként csak egy szobát adnak ki a saját ingatlanjukban, de persze itt is elérhetők teljes lakások, apartmanok.

Programok

Ha mindent megvettünk, akkor van néhány hetünk, hogy megtervezzük a további programokat. Gyűjtsük össze egy mappába a legfontosabb helyszíni látnivalókat, de nem érdemes percre pontos menetrendet készíteni, mert úgyis valami közbejön és csak a stressz marad.

Készüljünk fel az adott térség tömegközlekedéséből, a Google Maps segítségével keressük meg a szállásunkhoz legközelebbi éttermeket, boltokat.

További hasznos utazási tanácsokkal folyamatosan frissül a weboldalam, a www.utazzbatran.hu, találkozzunk ott legközelebb.

A cikk eredetileg a Veszprém Portré 2020/1. számában jelent meg.

Cseh Zoltán
Fotók: Unsplash

vehir.hu

További cikkek

Fókuszban a foglalkoztatás
Fókuszban a foglalkoztatás
Nyolcadik alkalommal tartottak Veszprém Megyei Foglalkoztatási Fórumot a „Veszprém megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című projekt keretében, ezúttal online formában.
Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben
Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben
A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében tartott megemlékezést csütörtök délután.
Több fejlesztés várható még a 8-as főúton
Több fejlesztés várható még a 8-as főúton
A főút négysávosítása és a 82-es úttal való összekötése mellett tervben van többek között egy gyulafirátóti elkerülő építése, valamint a Füredi és Pápai út csomópontjai közötti szakasz négynyomúsítása.
Új konditerem nyílt az egyetemen
Új konditerem nyílt az egyetemen
Új helyszínen nyitotta meg kapuit a veszprémi Pannon Egyetem konditerme az egyetemi tornacsarnok pinceszintjén.
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Egyre többször fordul elő, hogy magánszemélyek a közösségi médiában létrehozott profilok alatt cukrászati termékeket árulnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei munkatársai olyan tortakészítőknél végeztek ellenőrzéseket, akik a közösségimédia felületeit használták termékeik bemutatására és eladására.