2020. augusztus 6. // Berta névnap

Most van idő alaposan megtervezni a következő utazásunkat

2020. május 22. 4:00
Mit tehet egy gyakran utazó, ha nem hódolhat a hobbijának? Álmodozik és tervez. Tudom, nem épp a legaktuálisabb téma, de úgy tűnik, egy jó darabig csak az álmodozás marad nekünk.

Az utazás akár drága hobbi is lehetne, de kis odafigyeléssel és rugalmassággal kevesebből ki lehet hozni egy hosszú hétvégét külföldön, mint egy hazai wellness hotelben. (Most tekintsünk el a jelenlegi állapotoktól, egyelőre bizonytalan, hogy milyen kimenetele lesz ennek a turizmusra nézve.)

Az alábbi sorokkal azoknak szeretnék kedvezni, akik utaznak még az életükben repülővel és szeretnék minimalizálni a költségeket.

Hova utazzunk?

Ezt sok esetben a fapados légitársaságok jegyárai határozzák meg esetemben, de arra is figyelni kell, hogy mennyire könnyű a repülőtér megközelítése, illetve milyenek a szállásárak. Hiába fogok ki egy olcsó repülőjegyet, ha nincs megfelelő transzfer onnan a legközelebbi városba (Castellón, Spanyolország), vagy éppen a gatyám is rámegy egy normális hotelre (Eilat, Izrael). Érdemes a tervezés szakaszában meghatározni néhány célállomást, és ezeket a szempontokat figyelembevéve és ennek függvényében figyelni a repülőjegyek árait.

Mikor vegyünk repülőjegyet?

Jellemzően 1-1,5 hónappal a tervezett indulás előtt foghatjuk ki a legolcsóbb repülőjegyet, de ez alól kivételt jelentenek az ünnepnapok, illetve a turisztikailag felkapott időszakok. Ha ilyenkor tervezünk utazni, érdemes minél előbb megvenni a jegyeket (és a lehetőségekhez képest többször nem ránézni annak alakulására). A legolcsóbb (európai) jegyekhez eddig januári és februári, valamint októberi, novemberi időszakokban jutottam hozzá. Amennyiben néhány napos külföldi városnézés a cél, minél alacsonyabb költségvetéssel, ajánlott ezekre az időpontokra összpontosítani. Ráadásul a szállásárak is barátságosabbak ilyenkor, mint a csúcsszezonban.

Fontos még, hogy a repülőjegyet minden esetben az adott légitársaság weboldalán vásároljuk meg és ne használjunk közvetítő oldalt. Probléma esetén sokkal macerásabb az ügyintézés az utóbbi esetében.

A repülőjegy többnyire csak egy kisebb méretű hátizsákot tartalmaz magában, ha több csomagra lenne szükségünk, azt külön kell megvásárolni, de ez olykor többe kerül, mint maga az alap jegy, ezért érdemes megfontolni.

Hol szálljunk meg?

Ezt mindenkinek egyéni ízlésének megfelelően kell eldöntenie. Minél több az igény, annál drágább lesz a szállás. A legolcsóbb megoldások a koedukált, nagy hálótermes helyek, esetenként akár 12 ággyal, közös fürdőszobával. Aki szeret sok új emberrel megismerkedni és viszonylag éberen alszik, annak tökéletes választás lehet. A magam részéről jobban szeretem az apartmant, vagy a hotelt, de ez is országonként változik, melyik éri meg jobban. Portóban (Portugália) például viszonylag kevés a hotel, ezért jóval drágábbak is, mint az apartmanok, Riminiben (Olaszország) viszont közel ezer hotel áll a pihenni vágyók rendelkezésére, van is árharc rendesen.

Először érdemes egy pillantást vetni a Trivago szálláskereső oldalra, itt beírni az igényeinket, így rövid idő alatt képbe kerülhetünk a körülbelüli árakkal. Megéri egy szállásfoglaló oldalnál megmaradni hosszú távon (nálam ez a Booking), mert a hűségprogramokkal különböző kedvezményekben részesülhetünk.

Aki szeretne jobban elmerülni a helyi emberek életében, annak az Airbnb lehet a jó választás, ahol közvetlenebb kapcsolatba kerülhetünk a szállásadóval, hiszen esetenként csak egy szobát adnak ki a saját ingatlanjukban, de persze itt is elérhetők teljes lakások, apartmanok.

Programok

Ha mindent megvettünk, akkor van néhány hetünk, hogy megtervezzük a további programokat. Gyűjtsük össze egy mappába a legfontosabb helyszíni látnivalókat, de nem érdemes percre pontos menetrendet készíteni, mert úgyis valami közbejön és csak a stressz marad.

Készüljünk fel az adott térség tömegközlekedéséből, a Google Maps segítségével keressük meg a szállásunkhoz legközelebbi éttermeket, boltokat.

További hasznos utazási tanácsokkal folyamatosan frissül a weboldalam, a www.utazzbatran.hu, találkozzunk ott legközelebb.

A cikk eredetileg a Veszprém Portré 2020/1. számában jelent meg.

Cseh Zoltán
Fotók: Unsplash

vehir.hu

További cikkek

Egy gyermek sem távozott üres kézzel
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
A Magyar Labdarúgó-szövetség Veszprém megyei igazgatósága több mint ötven ajándékcsomagot osztott ki szerdán este a "Szeretem a focit"-rajzpályázat keretében rendezett, az Erdész utcai sportkomplexumban tartott eredményhirdetésen.
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Iskolai és óvodai felújításokra is nyíltak pályázatok szerdán a Magyar falu programban - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t szerdán.
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Már több éve napirenden van Veszprém parkolási koncepciójának felülvizsgálata, ezzel együtt új parkolók kialakításának a tervei. Megkérdeztük az illetékeseket, hogy hol tart ez a folyamat és mikor változhat pozitív irányba a megyeszékhely parkolási helyzete.
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forint európai uniós támogatásból újult meg a sümegi belvárosi piac, illetve kialakítottak egy új középkori stílusú kézműves piacot is a Tarisznyavárnál - közölte a Veszprém megyei város önkormányzata az MTI-vel.
236 km/h-val száguldott egy 61 éves veszprémi motoros a 8-ason
236 km/h-val száguldott egy 61 éves veszprémi motoros a 8-ason
A megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével haladt Hajmáskér közelében. A rendőrök lekapcsolták.
2020. augusztus 6. // Berta névnap