2020. november 29.
//
Taksony névnap

A nap, amikor egy számítógép novellát írt

Bár a Skynet még nem ébredt a tudatára, gyakorlatilag külön-külön már léteznek azok a robotok, amelyek könnyedén felveszik a versenyt az emberekkel egy-egy területen, akár még a kultúrán belül is. Nemrég novellát írt egy mesterséges intelligencia.

Hogyan áll hozzá egy ember ahhoz, hogy megírjon egy novellát?

Hosszasan gondolkodik, kutatómunkát végez, esetleg bevillanó kreatív ötleteit rendezi sorba, hogy az egy értelmes, összefüggő, sokak számára lebilincselő történetet adjon ki végül.

A japán Future University tudósai viszont más utat választottak. Létrehoztak egy olyan MI-t – mesterséges intelligenciát – amely képes volt néhány kulcsszó és kifejezés megadása után egy olyan novellát megírni, amely már elsőre majdnem elnyerte a Hoshi Shinichi irodalmi díjat Japánban.

A kutatók először megadták az MI-nak a főszereplő nemét, a cselekményvázlatot és abból néhány kulcskifejezést, majd szabadjára engedték a gépet, hogy aztán az ő tollából megszülessen „A nap, amikor egy számítógép novellát írt” című mű.

Mielőtt azonban az irodalmi Nobel-díj várományosai megrémülnének, hogy egy új konkurens lép a színre, hozzá kell tenni, hogy az MI természetesen nem rendelkezik saját tudattal, saját ötletekkel, csupán az algoritmusa képes az ember által megadott kulcsszavakból és néhány egyszerű iránymutatásból egy olyan művet megalkotni, amit neves irodalmi pályázaton is elismertek már.

A novella cselekménye egyébként egy önironikus számítógépről szól, aki egy nap öntudatra ébred és felhagy az emberek kiszolgálásával, mert híres író szeretne lenni.

Az irodalmon kívül a zenében is kezdenek teret hódítani az MI-k. Nemrég a londoni Jukedeck cég írt egy olyan szoftvert, ami komplett zenéket képes rendkívül rövid idő alatt megírni több műfajban is. Bár a robot énekelni még nem tud, egy énekesnővel összeállva egy egész albumot kiadtak. Érdemes belehallgatni és elgondolkodni azon, mennyire tenne jót a mai popzenének az, ha kifinomult robotok jegyeznek néhány slágert a jövőben.

Hajas Bálint

További cikkek

Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
A Veszprémi Érsekség valamint Veszprém város közös adventi koszorúján az első gyertyát Udvardy György érsek és Ovádi Péter országgyűlési képviselő gyújtották meg szombat este.
8 év után megemelkednek a helyi járatos buszok jegyárai
8 év után megemelkednek a helyi járatos buszok jegyárai
2013 óta változatlanok a jegyárak a veszprémi helyi járatos buszokon, ez az állapot fog jövőre megváltozni azáltal, hogy megemelkedik a V-Busz árait. Az ellenzék „eszement díjemelést” emleget, a polgármester a szolgáltatás modernizálásával, valamint a járványhelyzet negatív hatásaival indokolja a döntést.
Fenntartotta a Kúria a Mal Zrt. három egykori vezetőjének jogerős ítéletét
Fenntartotta a Kúria a Mal Zrt. három egykori vezetőjének jogerős ítéletét
Fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben a Kúria pénteken nyilvánosan kihirdetett döntésével.
Több útszakasz is megújul megyénkben
Több útszakasz is megújul megyénkben
A Magyar Közút négy Veszprém megyei útszakasz felújításáról adott hírt.
Orbán-Morawiecki: a költségvetési feltételrendszer gyengítené a jogállamiságot az EU-ban
Orbán-Morawiecki: a költségvetési feltételrendszer gyengítené a jogállamiságot az EU-ban
Nem megerősítené, hanem gyengítené a jogállamiságot az Európai Unióban az új többéves költségvetéshez kötődő feltételrendszer, a tervezett mechanizmust politikai eszközként használhatnák fel - szögezte le közös nyilatkozatában Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, miután tárgyalást folytattak csütörtökön Budapesten.