2020. július 6. // Csaba névnap

A nap, amikor egy számítógép novellát írt

Bár a Skynet még nem ébredt a tudatára, gyakorlatilag külön-külön már léteznek azok a robotok, amelyek könnyedén felveszik a versenyt az emberekkel egy-egy területen, akár még a kultúrán belül is. Nemrég novellát írt egy mesterséges intelligencia.

Hogyan áll hozzá egy ember ahhoz, hogy megírjon egy novellát?

Hosszasan gondolkodik, kutatómunkát végez, esetleg bevillanó kreatív ötleteit rendezi sorba, hogy az egy értelmes, összefüggő, sokak számára lebilincselő történetet adjon ki végül.

A japán Future University tudósai viszont más utat választottak. Létrehoztak egy olyan MI-t – mesterséges intelligenciát – amely képes volt néhány kulcsszó és kifejezés megadása után egy olyan novellát megírni, amely már elsőre majdnem elnyerte a Hoshi Shinichi irodalmi díjat Japánban.

A kutatók először megadták az MI-nak a főszereplő nemét, a cselekményvázlatot és abból néhány kulcskifejezést, majd szabadjára engedték a gépet, hogy aztán az ő tollából megszülessen „A nap, amikor egy számítógép novellát írt” című mű.

Mielőtt azonban az irodalmi Nobel-díj várományosai megrémülnének, hogy egy új konkurens lép a színre, hozzá kell tenni, hogy az MI természetesen nem rendelkezik saját tudattal, saját ötletekkel, csupán az algoritmusa képes az ember által megadott kulcsszavakból és néhány egyszerű iránymutatásból egy olyan művet megalkotni, amit neves irodalmi pályázaton is elismertek már.

A novella cselekménye egyébként egy önironikus számítógépről szól, aki egy nap öntudatra ébred és felhagy az emberek kiszolgálásával, mert híres író szeretne lenni.

Az irodalmon kívül a zenében is kezdenek teret hódítani az MI-k. Nemrég a londoni Jukedeck cég írt egy olyan szoftvert, ami komplett zenéket képes rendkívül rövid idő alatt megírni több műfajban is. Bár a robot énekelni még nem tud, egy énekesnővel összeállva egy egész albumot kiadtak. Érdemes belehallgatni és elgondolkodni azon, mennyire tenne jót a mai popzenének az, ha kifinomult robotok jegyeznek néhány slágert a jövőben.

Hajas Bálint

További cikkek

Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasúttársaság szombati közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Sorozatot indítunk a Vehíren, amiben azt vizsgáljuk, hogy milyen gyorsan lehet eljutni egy-egy városrészbe. Indul a verseny, megmérkőzik egymással az autó, a tömegközlekedés és a gyalogos.
Flakonparadicsom, avagy az újrahasznosítás egy új megoldása
Flakonparadicsom, avagy az újrahasznosítás egy új megoldása
Sok háztartásban gyűlnek a műanyag palackok arra várva, hogy a sárga szelektív kukába kerüljenek. Pedig az újrahasznosítás nem csak abban merülhet ki, hogy a megfelelő színű tárolóba dobjuk a műanyagot.
2020. július 6. // Csaba névnap