2020. július 7. // Appolónia névnap

Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea

2020. május 30. 4:00
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.

Varga-Dammon kívül még Schneider Tamás valamint Farkas Gergely is jelezte, hogy elhagyja az egykori szélsőjobboldali pártot, döntésük okát mind a hárman a pártelnök, Jakab Péter személyével magyarázták.

A veszprémi képviselő esetében már számítani lehetett arra, hogy hamarosan szakítani fog pártjával, csak a mikor és a miért volt még kérdéses. Varga-Damm egyébként sohasem tartozott a jelenlegi Jakab nevével fémjelzett Jobbik-vezetés bizalmi köréhez. A képviselőnő a 2018-as választás előtt még Simicska Lajos bizalmasának számított, a választás után azonban az oligarcha kihátrált a szebb napokat is megélt párt mögül, Varga-Damm viszont listáról mandátumot szerzett, így elkezdhette képviselői munkáját, bár valószínűleg így is többet kellett a háta mögé néznie, főleg úgy, hogy korábban Jakabbal szemben a pártelnöki székre is pályázott, sikertelenül.

A Jobbik 2018-ban összesen 26 mandátumot szerzett, azóta viszont már 6-an távoztak, illetve zártak ki a frakcióból. A kilépések aránya szerdán további 3-mal nőtt.

Varga-Damm Andrea esetében egyébként egy korábbi eset indította el a végső folyamatot, amikor az országgyűlésben többek közt az ő javaslatára is a Jobbik-frakció elfogadta az állami megfigyelőrendszerről szóló törvényjavaslatot.

Akkor Jakab Péter így reagált a történésekre Facebook-oldalán:

A Jobbik frakciója – ha megfelelően tájékoztatják a törvényjavaslat tartalmáról és megfelelően előkészítik számára azt - sohasem adta volna a nevét egy ilyen javaslat elfogadásához. A Jobbik nem egy következmények nélküli párt, ezért a frakcióelnökség felvállalta, elismerte a közvélemény előtt a hibát.
A Jobbik vezetésében ugyanakkor egy feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben, és elvárjuk tőle, hogy vállaljon felelősséget az üggyel kapcsolatosan. A Jobbik összevont elnöksége felszólítja Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát! Amennyiben ő ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi Varga-Damm Andrea kizárását a Jobbik frakciójából.

Mivel Varga-Damm nem adta vissza a mandátumát azóta sem, várható volt, hogy tovább gyűrűzik a szappanopera a Jobbikon belül.

Szerdán mégsem Varga-Damm volt az, aki elsőként felállt a frakcióból, hanem Schneider Tamás, aki úgy indokolta döntését, hogy

Jakab Péter pártelnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.

Szinte perceken belül Varga-Damm is közölte az MTI-vel, hogy követi párttársát és nem várja meg a frakcióülést, ahol várhatóan döntöttek volna kizárásáról. Közösségi oldalán azt mondta, hogy elmúlt kilenc napban országgyűlési képviselőként meg kellett érnie azt, hogy párttársai, frakciótársai, akikkel évek óta harcolt a jelenlegi rendszer ellen, egy gyalázatos hadjáratot folytattak ellene.

Habár azt Varga-Damm sem tagadta, hogy a frakcióülés előtt Jakab még egy „második esélyt” akart neki adni, a korábbi 10 napban ért megaláztatás miatt ezt nem fogadta el.

A képviselő az MTI-nek hozzátette, hogy az alaptörvénybe és az országgyűlési törvénybe ütközőnek tartja, hogy a mandátumáról lemondatták volna.

Így tehát Varga-Damm is független képviselőként folytatja. Hogy ez ellenzéki szerepből mennyire hatékony, arról a veszprémieknek lehetnek tapasztalatai a 2015-2018 közötti időszakból, amikor Kész Zoltán szintén függetlenként ült be a parlamentbe, de képviselői időszakához nem lehet kötni jelentősebb helyi, illetve térségi fejlesztést.

A szerdai nap eseményeihez tartozik még, hogy Farkas Gergely, eddigi frakcióvezető-helyettes is kilépett a pártból, az ő indoka is hasonló volt Schneiderhez és Varga-Damméhoz.

Jakab Péter egyébként úgy kommentálta azt, hogy pártjának frakciója 17 fősre zsugorodott, hogy

Soha nem az a fontos, kik mennek, hanem az a fontos, hogy kik maradnak.
Békejobbot kínáltam minden egyes képviselőtársamnak, ezt a békejobbot azonban három képviselőnk elutasította.

A Jobbik veszprémi szervezete még nem reagált a kilépésre, bár korábban a tagság egy Varga-Damm Andreával közösen posztolt kép alatt kijelentette a Facebook-on, hogy történjék bármi, ők akkor is itt, együtt maradnak! Kérdés, hogy ezt hol és milyen módon képzelik el.

vehir.hu

További cikkek

Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
A Magyar Labdarúgó-szövetség infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően közel 200 milliós pályaberuházás valósulhat meg a megyében őszig. A tervezett pályákból négy Veszprémben, szintén négy a környező településeken lelhet otthonra. A szövetség városunk élvonalbeli futsalcsapatával, illetve a szakképzési centrummal is együttműködik majd szakmai partnerként.
30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
Kollegánk, Czeglédi Zoltán és társa 30 óra 21 perc alatt teljesítette Európa leghosszabb evezős teljesítménytúráját.
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
2020. július 7. // Appolónia névnap