2022. január 25.
//
Pál névnap

Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea

2020. május 30. 3:00
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.

Varga-Dammon kívül még Schneider Tamás valamint Farkas Gergely is jelezte, hogy elhagyja az egykori szélsőjobboldali pártot, döntésük okát mind a hárman a pártelnök, Jakab Péter személyével magyarázták.

A veszprémi képviselő esetében már számítani lehetett arra, hogy hamarosan szakítani fog pártjával, csak a mikor és a miért volt még kérdéses. Varga-Damm egyébként sohasem tartozott a jelenlegi Jakab nevével fémjelzett Jobbik-vezetés bizalmi köréhez. A képviselőnő a 2018-as választás előtt még Simicska Lajos bizalmasának számított, a választás után azonban az oligarcha kihátrált a szebb napokat is megélt párt mögül, Varga-Damm viszont listáról mandátumot szerzett, így elkezdhette képviselői munkáját, bár valószínűleg így is többet kellett a háta mögé néznie, főleg úgy, hogy korábban Jakabbal szemben a pártelnöki székre is pályázott, sikertelenül.

A Jobbik 2018-ban összesen 26 mandátumot szerzett, azóta viszont már 6-an távoztak, illetve zártak ki a frakcióból. A kilépések aránya szerdán további 3-mal nőtt.

Varga-Damm Andrea esetében egyébként egy korábbi eset indította el a végső folyamatot, amikor az országgyűlésben többek közt az ő javaslatára is a Jobbik-frakció elfogadta az állami megfigyelőrendszerről szóló törvényjavaslatot.

Akkor Jakab Péter így reagált a történésekre Facebook-oldalán:

A Jobbik frakciója – ha megfelelően tájékoztatják a törvényjavaslat tartalmáról és megfelelően előkészítik számára azt - sohasem adta volna a nevét egy ilyen javaslat elfogadásához. A Jobbik nem egy következmények nélküli párt, ezért a frakcióelnökség felvállalta, elismerte a közvélemény előtt a hibát.
A Jobbik vezetésében ugyanakkor egy feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben, és elvárjuk tőle, hogy vállaljon felelősséget az üggyel kapcsolatosan. A Jobbik összevont elnöksége felszólítja Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát! Amennyiben ő ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi Varga-Damm Andrea kizárását a Jobbik frakciójából.

Mivel Varga-Damm nem adta vissza a mandátumát azóta sem, várható volt, hogy tovább gyűrűzik a szappanopera a Jobbikon belül.

Szerdán mégsem Varga-Damm volt az, aki elsőként felállt a frakcióból, hanem Schneider Tamás, aki úgy indokolta döntését, hogy

Jakab Péter pártelnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.

Szinte perceken belül Varga-Damm is közölte az MTI-vel, hogy követi párttársát és nem várja meg a frakcióülést, ahol várhatóan döntöttek volna kizárásáról. Közösségi oldalán azt mondta, hogy elmúlt kilenc napban országgyűlési képviselőként meg kellett érnie azt, hogy párttársai, frakciótársai, akikkel évek óta harcolt a jelenlegi rendszer ellen, egy gyalázatos hadjáratot folytattak ellene.

Habár azt Varga-Damm sem tagadta, hogy a frakcióülés előtt Jakab még egy „második esélyt” akart neki adni, a korábbi 10 napban ért megaláztatás miatt ezt nem fogadta el.

A képviselő az MTI-nek hozzátette, hogy az alaptörvénybe és az országgyűlési törvénybe ütközőnek tartja, hogy a mandátumáról lemondatták volna.

Így tehát Varga-Damm is független képviselőként folytatja. Hogy ez ellenzéki szerepből mennyire hatékony, arról a veszprémieknek lehetnek tapasztalatai a 2015-2018 közötti időszakból, amikor Kész Zoltán szintén függetlenként ült be a parlamentbe, de képviselői időszakához nem lehet kötni jelentősebb helyi, illetve térségi fejlesztést.

A szerdai nap eseményeihez tartozik még, hogy Farkas Gergely, eddigi frakcióvezető-helyettes is kilépett a pártból, az ő indoka is hasonló volt Schneiderhez és Varga-Damméhoz.

Jakab Péter egyébként úgy kommentálta azt, hogy pártjának frakciója 17 fősre zsugorodott, hogy

Soha nem az a fontos, kik mennek, hanem az a fontos, hogy kik maradnak.
Békejobbot kínáltam minden egyes képviselőtársamnak, ezt a békejobbot azonban három képviselőnk elutasította.

A Jobbik veszprémi szervezete még nem reagált a kilépésre, bár korábban a tagság egy Varga-Damm Andreával közösen posztolt kép alatt kijelentette a Facebook-on, hogy történjék bármi, ők akkor is itt, együtt maradnak! Kérdés, hogy ezt hol és milyen módon képzelik el.

vehir.hu

További cikkek

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
A 18-as buszok jelenleg csak a csatárhegyi elágazásig közlekednek. Az új sportuszodához bevezető út egyelőre járhatatlan, a 23-as autóbuszok nem kanyarodnak be.