2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea

2020. május 30. 3:00
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.

Varga-Dammon kívül még Schneider Tamás valamint Farkas Gergely is jelezte, hogy elhagyja az egykori szélsőjobboldali pártot, döntésük okát mind a hárman a pártelnök, Jakab Péter személyével magyarázták.

A veszprémi képviselő esetében már számítani lehetett arra, hogy hamarosan szakítani fog pártjával, csak a mikor és a miért volt még kérdéses. Varga-Damm egyébként sohasem tartozott a jelenlegi Jakab nevével fémjelzett Jobbik-vezetés bizalmi köréhez. A képviselőnő a 2018-as választás előtt még Simicska Lajos bizalmasának számított, a választás után azonban az oligarcha kihátrált a szebb napokat is megélt párt mögül, Varga-Damm viszont listáról mandátumot szerzett, így elkezdhette képviselői munkáját, bár valószínűleg így is többet kellett a háta mögé néznie, főleg úgy, hogy korábban Jakabbal szemben a pártelnöki székre is pályázott, sikertelenül.

A Jobbik 2018-ban összesen 26 mandátumot szerzett, azóta viszont már 6-an távoztak, illetve zártak ki a frakcióból. A kilépések aránya szerdán további 3-mal nőtt.

Varga-Damm Andrea esetében egyébként egy korábbi eset indította el a végső folyamatot, amikor az országgyűlésben többek közt az ő javaslatára is a Jobbik-frakció elfogadta az állami megfigyelőrendszerről szóló törvényjavaslatot.

Akkor Jakab Péter így reagált a történésekre Facebook-oldalán:

A Jobbik frakciója – ha megfelelően tájékoztatják a törvényjavaslat tartalmáról és megfelelően előkészítik számára azt - sohasem adta volna a nevét egy ilyen javaslat elfogadásához. A Jobbik nem egy következmények nélküli párt, ezért a frakcióelnökség felvállalta, elismerte a közvélemény előtt a hibát.
A Jobbik vezetésében ugyanakkor egy feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben, és elvárjuk tőle, hogy vállaljon felelősséget az üggyel kapcsolatosan. A Jobbik összevont elnöksége felszólítja Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát! Amennyiben ő ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi Varga-Damm Andrea kizárását a Jobbik frakciójából.

Mivel Varga-Damm nem adta vissza a mandátumát azóta sem, várható volt, hogy tovább gyűrűzik a szappanopera a Jobbikon belül.

Szerdán mégsem Varga-Damm volt az, aki elsőként felállt a frakcióból, hanem Schneider Tamás, aki úgy indokolta döntését, hogy

Jakab Péter pártelnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.

Szinte perceken belül Varga-Damm is közölte az MTI-vel, hogy követi párttársát és nem várja meg a frakcióülést, ahol várhatóan döntöttek volna kizárásáról. Közösségi oldalán azt mondta, hogy elmúlt kilenc napban országgyűlési képviselőként meg kellett érnie azt, hogy párttársai, frakciótársai, akikkel évek óta harcolt a jelenlegi rendszer ellen, egy gyalázatos hadjáratot folytattak ellene.

Habár azt Varga-Damm sem tagadta, hogy a frakcióülés előtt Jakab még egy „második esélyt” akart neki adni, a korábbi 10 napban ért megaláztatás miatt ezt nem fogadta el.

A képviselő az MTI-nek hozzátette, hogy az alaptörvénybe és az országgyűlési törvénybe ütközőnek tartja, hogy a mandátumáról lemondatták volna.

Így tehát Varga-Damm is független képviselőként folytatja. Hogy ez ellenzéki szerepből mennyire hatékony, arról a veszprémieknek lehetnek tapasztalatai a 2015-2018 közötti időszakból, amikor Kész Zoltán szintén függetlenként ült be a parlamentbe, de képviselői időszakához nem lehet kötni jelentősebb helyi, illetve térségi fejlesztést.

A szerdai nap eseményeihez tartozik még, hogy Farkas Gergely, eddigi frakcióvezető-helyettes is kilépett a pártból, az ő indoka is hasonló volt Schneiderhez és Varga-Damméhoz.

Jakab Péter egyébként úgy kommentálta azt, hogy pártjának frakciója 17 fősre zsugorodott, hogy

Soha nem az a fontos, kik mennek, hanem az a fontos, hogy kik maradnak.
Békejobbot kínáltam minden egyes képviselőtársamnak, ezt a békejobbot azonban három képviselőnk elutasította.

A Jobbik veszprémi szervezete még nem reagált a kilépésre, bár korábban a tagság egy Varga-Damm Andreával közösen posztolt kép alatt kijelentette a Facebook-on, hogy történjék bármi, ők akkor is itt, együtt maradnak! Kérdés, hogy ezt hol és milyen módon képzelik el.

vehir.hu

További cikkek

Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Megújult egy köztéri lépcső és új járdaszakaszt is építettek a Cholnoky lakótelepen.
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten lejárnak a harminc napra hozott intézkedések, hogy utána és a karácsonyi időszakban milyen szabályok lesznek érvényben, arról jövő héten döntenek.