2021. április 19.
//
Emma névnap

A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor

2020. június 1. 12:09
Veszprémi érsekség / MTI
Dr. Udvardy György veszprémi érsek videóüzenetben szólt híveihez Pünkösd alkalmából. Közben az országban sok helyen már megtartották a szentmiséket, de csak szigorú egészségügyi biztonsági előírások betartása mellett.

Dr. Udvardy György érsek külön köszöntötte a pécsi és a veszprémi egyházmegye híveit, papjait, katekétákat, családokat, beszédében pedig a mindennpos megújulásról és a Szentlélek követendő útjáról is beszélt.

Bennünk árad szét az Istennek a lelke akkor, amikor az igazság után törekszünk, akkor, amikor állhatatosak vagyunk, akkor, amikor bátrak vagyunk megbocsátani, akkor, amikor bátrak vagyunk újrakezdeni, amikor bátrak vagyunk a kultúránknak, a társadalmunknak a kérdéseiben is Isten Szentlelke szerint dönteni. Nagy szükségünk van erre. Hiszen látjuk akár társadalmi kérdésekben, akár közösségi kérdésekben, sok esetben kapcsolatainkban is, ugyanazok a gondolatok jönnek elő, ugyanazok a gondolatok érintenek bennünket, és ezekre nagyrészt ugyan azokat a válaszokat adjuk. És mintha foglyai lennénk ezeknek a kialakított kérdéseknek és válaszoknak. Ki szabadít meg bennünket ebből? Isten Szentlelke. Aki nemcsak egyszerűen valami újdonságot akar adni az életünkbe, hanem új gondolatokat.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is szentmisét celebrált pünkösdvasárnap az esztergomi bazilikában. A koronavírus-járvány miatt a szertartáson biztonsági előírások betartásával vehetnek részt a hívek. A templomba lépés előtt mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét, a misén csak maszkban vehetnek részt a hívek, és a nem egy háztartásban élőknek másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól.

Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában (fotó: MTI/Kovács Attila)Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában (fotó: MTI/Kovács Attila)

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a budahegyvidéki református templomban hirdetett igét.A reggel 8 órakor kezdődő istentiszteletre a 65 éven felülieket várták, a délelőtt 10 órakor kezdődő szertartásra mindenki mást. Az arcmaszk viselése és a védőtávolság betartása itt is kötelező volt.

Pünkösd a keresztények harmadik legnagyobb ünnepe, amelyet húsvét után ötven nappal tartanak.

vehir.hu