Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Pajtás tragédiájára emlékeztek

2020. június 5. 4:00 // Forrás: VEB2023
A SzeretFilm stúdió rendezésében veszprémi színészek és művészek egy performanszt adtak elő május 30-án, Balatonfüreden, a hajóállomáson és a Tagore sétányon. Az előadással a Pajtás sétahajó tragédiájára kívántak emlékezni, ugyanakkor beszélgettek, beszéltek a stúdió új filmtervéről, a MÁJUS 30. munkacímű játékfilmről.

A film Buvári Tamás rendezésében készülne, előző filmjeihez hasonlóan főképpen helyi színészek, alkotók munkájában. A performansz résztvevőinek általános véleménye volt, hogy a Pajtás történet megfilmesítése egy erős helyi, balatoni, regionális kulturális projekt, ami biztos sokak érdeklődését felkelti, és országosan is sok nézőre számíthat. Alkalmasnak lászik arra is, hogy helyi közösségeket, fiatalokat és időseket mozdítson meg, és indítson az alkotói munka, valamint a helytörténet feltárása felé. 

 „Szerény véleményem szerint a filmeknek, amiket készítettünk az utóbbi időben, lett egy helyspecifikusságuk, közösségeket mozdítottak meg, embereket hoztak össze” – írja a stúdió közleményben Buvári Tamás. „Veszprém neve jól cseng a filmszakmában, aminek persze vannak hagyományai is, Jancsó forgatás a várban, a régi televíziós fesztiválok, Pannonfíling, de mostanában készülnek itt filmek is, és vannak új és izgalmas filmes események.

 „A Szeretföld széleskörű helyi összefogás eredménye volt, a Magdolna pedig igazán helyi, veszprémi, Balaton-felvidéki ügy. A Pajtás sétahajó tragédiája sokszorosan összetett: balatoni, történelmi, hajós, kaland és katasztrófa, mindez egy kiélezett és nyomasztó politikai helyzetben, az ötvenes években játszódik. A május 30-i performansz jó alkalom volt egy időutazásra. Ott lenni néhány méterre az eredeti helyszíntől fizikailag érinti meg az embert – erős érzéseket váltott ki belőlünk. Ebből majd lehet tovább építkezni.”

„Meglátjuk, hogyan sikerül, és hogy milyen finanszírozási formát választunk. A nagyobb költségvetésnek és a kisebb, független filmnek is megvannak az előnyei, hátrányai. Kíváncsiak vagyunk a környezetünk reakcióira, amelyek érkeznek is szépszámmal. Utóbb egy lókúti tanítónő jelezte, hogy osztályával ott volt a hajón, és minden gyerek túlélte. Elképesztő, hogy milyen történetek vannak még köztünk a múltról, sok esetben feldolgozatlanul, ugyanakkor a MÁJUS 30. című filmnek, mindenképp kapcsolódnia kell a jelenhez. Szép kihívás, izgalmas feladat lenne.”

A performansz résztvevői voltak: Egyed Brigitta, Halas Adelaida, Papp Lívia, Turós-Máté Kinga, Buvári Lilla, Krámer György, Máté P. Gábor, Hegyi Zoltán, Buvári Tamás. Az eseményről és az új filmes projektről egy rövidfilm is készül Ladányi János operatőr, vágó közreműködésével.

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.