Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Világszerte tűzgyújtások ezreivel emlékeztek a magyarok összetartozására

2020. június 8. 4:00
Amerikától Új-Zélandig csatlakoztak a kárpátaljai cserkészek mozgalmához. Veszprémben tizennégy helyszínen gyújtottak tüzet a trianoni békediktátumra emlékezve.

Közel ötezer helyszínen, 69 országban, az Egyesült Államoktól kezdve Dél-Amerikán, Európán, és Afrikán át egészen Új-Zélandig gyújtottak tüzet csütörtök este, hogy így hívják fel a figyelmet a száz évvel ezelőtt történtekre.

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség "Összetartozásunk tüze" elnevezésű kezdeményezéséhez több mint kétezer településről csatlakoztak világszerte.

A közös eseményhez nem csak cserkészek, hanem bárki, aki a magyar nemzethez tartozónak gondolja magát, kapcsolódhatott. Így a cserkészcsapatok, baráti társaságok, szervezetek és cégek mellett egyesületek, valamint magánemberek is gyújtottak egy-egy tüzet (akár mécsest is), és énekelték el a Himnuszt csütörtök este 20 óra 20 perckor.

A mozgalom honlapja szerint Veszprémben tizennégy helyszínen emlékeztek meg a magyarok összetartozásáról.

A Kolostorok és Kertek rendezvényhelyszín csónakázó taván a veszprémi 126. Szent Imre cserkészcsapat és a Szent Miklós Vízicserkész Raj gyújtott tüzet kenukról, majd nemzeti- és népdalokat énekeltek.

A Gulyadombon civil kezdeményezésre emlékeztek közösen Trianon 100. évfordulójára, de ugyanígy tettek azok is, akik Jezsuita templomnál, a vár alatt, a cégüknél vagy otthon gyújtottak tüzet.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? ma 1:29 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. tegnap 16:14 Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. 2024. április 20. 13:12 A polgárok őreit díjazták A polgárok őreit díjazták Szombaton délelőtt a Veszprém megyei Polgárőr Szövetség hagyományos küldöttgyűlésén több megyei és veszprémi elismerést is átadtak. tegnap 10:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.