2021. június 24.
//
Iván névnap

Világszerte tűzgyújtások ezreivel emlékeztek a magyarok összetartozására

2020. június 8. 4:00
Amerikától Új-Zélandig csatlakoztak a kárpátaljai cserkészek mozgalmához. Veszprémben tizennégy helyszínen gyújtottak tüzet a trianoni békediktátumra emlékezve.

Közel ötezer helyszínen, 69 országban, az Egyesült Államoktól kezdve Dél-Amerikán, Európán, és Afrikán át egészen Új-Zélandig gyújtottak tüzet csütörtök este, hogy így hívják fel a figyelmet a száz évvel ezelőtt történtekre.

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség "Összetartozásunk tüze" elnevezésű kezdeményezéséhez több mint kétezer településről csatlakoztak világszerte.

A közös eseményhez nem csak cserkészek, hanem bárki, aki a magyar nemzethez tartozónak gondolja magát, kapcsolódhatott. Így a cserkészcsapatok, baráti társaságok, szervezetek és cégek mellett egyesületek, valamint magánemberek is gyújtottak egy-egy tüzet (akár mécsest is), és énekelték el a Himnuszt csütörtök este 20 óra 20 perckor.

A mozgalom honlapja szerint Veszprémben tizennégy helyszínen emlékeztek meg a magyarok összetartozásáról.

A Kolostorok és Kertek rendezvényhelyszín csónakázó taván a veszprémi 126. Szent Imre cserkészcsapat és a Szent Miklós Vízicserkész Raj gyújtott tüzet kenukról, majd nemzeti- és népdalokat énekeltek.

A Gulyadombon civil kezdeményezésre emlékeztek közösen Trianon 100. évfordulójára, de ugyanígy tettek azok is, akik Jezsuita templomnál, a vár alatt, a cégüknél vagy otthon gyújtottak tüzet.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió beoltott elérése esetén
Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió beoltott elérése esetén
Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.
Sétával, filmmel, szomszédolással erősítik a helyi identitást
Sétával, filmmel, szomszédolással erősítik a helyi identitást
Három, a veszprémi örökséget feltáró, a helyi identitást és a közösséget erősítő program indul a városban, melyek keretében többek közt Veszprém történetét bemutató film, várostörténeti séták indulnak, valamint az egyes városrészek közösségei látják vendégül egymást.
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A külsőleg és belsőleg is felújított volt jezsuita rendházat kedden adták át a Balaton-parti városban. Az új épület összművészeti kulturális központként fog működni.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően
370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően
Négy és fél évvel ezelőtt nagy vállalást tettek a Veszprémi járásban működő cégek, képző intézmények, civilek, az önkormányzat, a Kormányhivatal és a Pro Veszprém Kft.: terveik szerint a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktum keretében közel 300 fő munkába állását igyekeztek elősegíteni. A projekt a napokban zárult, az elképzelésekhez képest mintegy 100 fővel több új munkavállalóval.