Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Megújult a magyarság keresztje Alsóperén

2020. június 14. 4:10 // Forrás: mti
Ünnepélyes keretek között avatták fel a magyarság keresztjét Alsóperén csütörtökön.

A megújult kereszt emlékeztessen nemzeti értékeink, köztük az erdők közös megóvásának szükségességére! - mondta az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára a csütörtöki ünnepségen. Szentpéteri Sándor szerint a kereszt küldetése, hogy a természetvédelemre és a hazaszeretetre emlékeztesse a magyarokat.

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó cégcsoport évente mintegy 4 milliárd forintot fordít az erdők infrastruktúrájának működtetésére, fenntartására. Jelenleg 22 milliárd forint értékben zajlanak az állami erdőkben ökoturisztikai fejlesztések. Mindez jól mutatja, hogy ez elmúlt években átértékelődött az erdők szerepe, kiemelten fontos szemponttá vált, hogy erdeink a köz javát szolgálják – fogalmazott Szentpéteri.

A Verga Zrt. az elmúlt években felújította a Nádasdy-arborétumot, új vadászházat épített, kialakította a Példaképek Emlékparkját és a Szent Imre Kápolnában helyezte el a Magyar Királyi Királyszállási erdőigazgatóság erdészei által 1938-ban készíttetett harangot.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a kereszt azt szimbolizálja, hogy a trianoni diktátummal nem lehetett megfosztani a magyarokat a magyarságtudattól, az összetartozás érzése száz év után is erős.  A kormány szándéka, hogy "ne feledjük Trianont", hiszen minden magyar felelős minden magyarért, a kereszt ezt az összetartozást hirdeti – közölte.

Az alsóperei arborétum a Nádasdy család nevéhez kapcsolódik, a vadregényes tájon a nemesi család is szívesen tartózkodott. A parkot ma már a VERGA Zrt. gondozza, az ő munkájuk is hozzájárult ahhoz, hogy a környezet ma is ápolt legyen. Vadászház és sétaösvény is épült a helyszínen, valamint számos, akár száz évnél is idősebb ritka fafajta is megtalálható itt, mint például a tiszafa, jegenyefenyő, vörös levelű hegyi juhar. A Nádasdy parkban több emlékmű is megtalálható, köztük a 2013-ban első alkalommal felállított Magyarság Keresztje. Az emlékművet a természet erői az évek alatt megrongálták, állapota leromlott, ezért most, Trianon 100. évfordulójára a VERGA Zrt. felújította és új pompájában ékesíti a parkot.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.