Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy médiatörténeti korszak ért véget ma, elköszönt az Operatív Törzs

2020. június 21. 4:00
Ma tartotta utolsó online sajtótájékoztatóját az operatív törzs, amelyen a szokásos vírussal kapcsolatos statisztikák és a védekezéshez szükséges tanácsok mellett azt is megtudhattuk végre, hogy ki öltözteti Müller Cecília tisztifőorvost.

113 napja működik hivatalosan a koronavírus járvány elleni védekezés miatt létrehozott Operatív Törzs, amelynek tagjai a hetek, majd hónapok alatt állandó részeivé váltak életünknek. Gál Kristóf rendőrszóvivő, Lakatos Tibor ezredes, Kiss Róbert rendőr alezredes, valamint nem utolsó sorban Müller Cecília országos tisztifőorvos napról napra kamerák elé álltak, hogy tájékoztassanak a járvány aktuális helyzetéről és a védekezőintézkedésekről, továbbá kezdetben személyesen reagáljanak az újságírók érdeklődésére, később a biztonsági intézkedések miatt pedig az online beérkezett kérdésekre válaszoljanak.

Mivel ma éjféltől véget ér a kihirdetett veszélyhelyzet, az Operatív Törzs egyelőre nem tart több sajtótájékoztatót, ugyanakkor az utolsó ilyen nyilvános szereplésen Gál Kristóf kiemelte, hogy a munkájuk a háttérben továbbra is folytatódik, hiszen a vírus nem tűnt el, még mindig köztünk van, így ha a jövőben ismét indokolt lesz, újra kamerák elé állnak és a sajtón keresztül széles körben adnak tájékoztatást a fejleményekről.

Hozzátette, hogy holnaptól a kormányinfó is a régen megszokott módon folytatódik, tehát az újságírók személyes jelenlétével.

Az utolsó sajtótájékoztató a kezdeti bejelentések után a megszokott ütemben zajlott. Müller Cecília felsorolta az aktuális számokat a koronavírus kapcsán (4078 igazolt eset, az utóbbi egy napban csak 1 új regisztrált fertőzött és ketten ismét elhunytak, tizenhatan vannak lélegeztetőgépen), majd kiemelte, hogy annak köszönhetjük, hogy nem robbant be jelentősen a járvány Magyarországon, hogy az időben meghozott korlátozó intézkedéseket az emberek végig fegyelmezetten betartották.

Ismét kaptunk statisztikát arról, hogy az aktív esetek hogyan oszlanak meg az országban, ezek szerint

Veszprém megyében jelenleg 1 aktív fertőzöttet tartanak számon.

A tisztifőorvos köszönetet mondott a magyar embereknek, valamint kollégáinak, akik mindvégig segítették a munkáját.

Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője szintén köszönetét fejezte ki a járvány elleni védekezésben felelősen viselkedő embereknek és munkatársainak, továbbá hozzátette, hogy a központ átlagosan naponta 2000 telefonhívást kapott és munkatársai 700 e-mail-t válaszoltak meg.

Szintén elköszönt Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa, aki tájékoztatójában még kiemelte, hogy a veszélyhelyzet végével még nem oldanak fel minden korlátozó intézkedést, hiszen ezek továbbra is segítenek féken tartani a járványt. Így tehát érvényes marad a védőtávolság betartása, valamint az idősek számára elrendelt vásárlási idősáv. Ugyanakkor immáron nyolc ország kapcsán oldották fel a korlátozó intézkedéseket, tehát nyolc államba lehet utazni a szokott módon.

A sajtótájékoztató végén Gál Kristóf ismét összefoglalta mindazoknak a munkáját, akik segítettek, hogy az Operatív Törzs a járványhelyzetben minden nap aktuális és hiteles információkkal tudjon a kamerák elé állni. Rajtuk kívül néhány meglepő csoport számára is elhangzott a köszönetnyilvánítás. A rendőrszóvivő megköszönte a mémgyárosok munkáját, akik – ahogy fogalmazott – elképesztő magasságába szöktek a kreativitásnak, ezzel felvidítva az embereket és az Operatív Törzs tagjait is, valamint segítettek eljuttatni a legfontosabb üzeneteiket a nagyobb nyilvánosság számára.

Végezetül egy városi legendát is leromboltak, amikor Gál Kristóf elmondta, hogy az országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatók kezdete óta mindvégig a saját ruhatárából öltözködött. Ez a kérdés főleg azért került a figyelem középpontjába, mert Müller Cecília a korához és pozíciójához mérten megfelelő, ám a legkülönfélébb elegáns ruhákban állt naponta a kamerák elé.

Ilyen hosszú ideig fennálló állandó és folyamatos tájékoztatási központ még nem működött Magyarországon, talán csak a kormányinfó nevezhető hasonlónak, de amíg ott a kormányzati intézkedésekről adnak tájékoztatást a legkülönfélébb témakörökben, addig az Operatív Törzs kifejezetten a koronavírussal kapcsolatos intézkedések és információk köré szervezte közlendőit. Így joggal nevezhetjük médiatörténeti jelenségnek ezeket a sajtótájákoztatókat.

Nyitókép: Kovács Zoltán kormányszóvivő Facebook-oldala

Hajas Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.