2020. december 5.
//
Vilma névnap

Eltérő számok lábléces magyarázattal

Nem egyezik a V-Busz elektronikusan is elérhető beszámolója azzal, amit a cég a városi közgyűlés elé terjesztett, erre hívta fel a figyelmet két ellenzéki képviselő, valamint kérték a polgármestert, hogy magyarázza meg a helyzetet. A V-Busz nagyon hamar tisztázta, hogy a számok ugyan tényleg különböznek, de ennek egyszerű oka van, sőt javult a mérleg.

Hartmann Ferenc (MSZP) és Kovács Rajmund (Jobbik) csütörtöki sajtótájékoztatójukon egy olyan ellentmondásra hívták fel a figyelmet, ami első ránézésre valóban figyelemreméltó és magyarázatra szorul a V-Busz gazdálkodása kapcsán.

A képviselők dokumentumokkal alátámasztva igazolták, hogy a város honlapján elérhető beszámoló melléklete és abban közölt számok nem egyeznek meg a könyvvizsgáló által 2020. május 28-án auditált és az Igazságügyi Minisztérium elektronikus portálján elérhető éves beszámolóval.

Eltérés található többek között a befektetett eszközök, tárgyi eszközök, műszaki berendezések és még néhány másik könyvelési soron is.

Ezek összesen 40%-os különbséget adnak ki, tehát amíg a minisztérium honlapján a 2019-es adózott eredmény -17 302 e Ft, addig az önkormányzati előterjesztésben ez -29 196 e Ft.

Magyarul a képviselők egy sokkal rosszabb pénzügyi mérleget kaptak maguk elé a június 26-ai közgyűlésen, amikor a beszámoló elfogadásáról döntöttek.

Hartmann Ferenc (MSZP) és Kovács Rajmund (Jobbik)Hartmann Ferenc (MSZP) és Kovács Rajmund (Jobbik)

Hartmann Ferenc és Kovács Rajmund ezért felszólította a polgármestert, hogy tisztázza, melyik a valós szám, miért létezik két eltérő adat ugyanarról az eredményről.

Az ellenzéki képviselők meglebegtették azt is, hogy elképzelhető, hogy a polgármestert ismét „átverték”, utalva a városvezető korábbi kijelentésére, miszerint a V-Busz előző ügyvezetője rossz kalkulációt közölt a cég indulásakor.

Akár tudatos félrevezetés, vagy hozzá nem értésből fakadó figyelmetlenség merül fel, mindenképpen meg kell találni a felelőst ezért – zárták mondandójukat a képviselők.

A figyelmetlenség viszont jelen esetben nem biztos, hogy a V-Busznál merül fel, ezt pedig a társaság még aznap szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleménye is megerősíti.

A sajtótájékoztatón elhangzott kérdésekre válaszolva leírták, hogy mindkét szám valódi: a 2019. évre vonatkozó közszolgáltatási szerződés szerint a szolgáltató az éves közszolgáltatási beszámolót az előzetes zárási adatokkal, a tárgyévet követő év január 31-ig adja át önkormányzat részére – áll a közleményben, ami annyit jelent, hogy törvényi előírás, hogy a cégnek már január 31-én le kell adni az előzetes beszámolóját, ami nem tekinthető akkor még véglegesnek egy cég esetében sem.

Ennek megfelelően a közszolgáltatási beszámolóban található pénzügyi mellékletek - azok láblécén is feltüntetett dátummal – a 2020. január 31-i előzetes, könyvvizsgáló audit előtt álló, hiteles pénzügyi állapotot mutatják. Valószínűleg ez a lábléces dátum kerülte el a képviselők figyelmét.

A V-Busz közleménye továbbá kitér arra is, hogy a szolgáltató a könyvvizsgálói jelentést és az auditált adatokat tartalmazó éves beszámolót a társasági körre vonatkozó szabály szerint készíti el, ez a szabály pedig számos határidőt is tartalmaz, aminek a V-Busz minden esetben megfelelt.

Sőt, a kormány a benyújtás május 31-i dátumát kitolta szeptember 30-ig, a V-Busz mégis az eredeti határidőre teljesítette minden erre vonatkozó szerződéses és jogszabályi kötelezettségét, továbbra is hiteles pénzügyi állapotot mutató, könyvvizsgáló által is auditált adatokkal.

A két beszámoló közötti időszakban történik meg a tárgyévet megelőző évre vonatkozó összes pénzügyi bizonylat és dokumentáció véglegesítése, valamint a társaság pénzügyi helyzetének könyvvizsgálói auditálása, amely módosíthatja az eredményt, előbbi okozza a különbözetet, nem pedig tudatos megtévesztés.

Ezzel pedig választ kaptunk az ellenzéki képviselők polgármesternek címzett kérdéseire is.

Megvizsgálva alaposabban az adatokat látható, hogy a társaság eredménye 40%-ot javult az előzetes januári adatok és a végleges májusi adatok összevetésének tükrében.

Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.