2020. augusztus 15. // Mária névnap

Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány

2020. július 15. 4:00
Szigorítja a külföldről érkezőkre vonatkozó szabályokat a kormány: fertőzöttségi szint alapján vörös, sárga és zöld kategóriákba sorolják az országokat, az előbbiek esetén pedig kötelező karantént ír elő - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökéget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

"Magyarországon továbbra is csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, közös erőfeszítéssel sikerült megnyerni itthon a vírussal szemben az első csatát. Hazánk ma az egyik legbiztonságosabb országnak számít, a világban azonban ismét fellángol a járvány, és aggasztó jeleket látunk a környező országokban is, ahol nő a fertőzöttség. A legfontosabb feladatunk ezért most az, hogy megvédjük magunkat és a vírust a határokon kívül tartsuk" - jelentette ki Gulyás Gergely a vasárnapi sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban már jelezte, a kormány fontolóra vette ismételt korlátozó intézkedések bevezetését, az operatív törzs pedig péntek délig kapott határidőt, hogy javaslatot tegyen a behurcolás elleni védekezés ügyében. 

A javaslat alapján a kormány úgy döntött, a védekezés legjobb módja, ha minél jobban kontrollálni tudjuk a határokat, ezért atisztifőorvos határozata alapján mostantól vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják azok fertőzöttsége és veszélyessége alapján.

A rendelkezések már olvashatók a Magyar Közlönyben is - eszerint a zöld jelzésű országokból érkezők korlátozás nélkül léphetnek be Magyarország területére.

A súlyos és kevésbé súlyosnak számító vörös és sárga kategóriába tartozó országokból érkező magyar állampolgároknak és hozzátartozóiknak a határon egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük. Amennyiben a vizsgálat igazolja a koronavírus gyanúját, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban helyezik el az illetőt. A karanténkötelezettség akkor is fennáll, ha a vizsgálat nem igazolja a gyanút, ez esetben ha 

  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,
  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve.

Külföldi állampolgár vörös kategóriába tartozó országból nem léphet be Magyarország területére, sárga kategória esetén pedig a 14 napos karantén kötelezettség vonatkozik rá is. 

A karantén ugyanakkor kiváltható, ha a magyar állampolgár a belépést megelőző 5 napon belül legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív tesztről beszámoló magyar vagy angol nyelvű okiratot mutat be - mondta el Gulyás. A tesztelés költségeit július végéig az állam állja, augusztus 1-től viszont a költségek az utazókat terhelik.

A tranzit és a teher forgalom kivételt jelent a karantén alól, vizsgálatokra azonban ezekben az esetekben is sor kerülhet.

Vörös kategóriába tartozik jelenleg Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.

Sárga kategóriába tartozik Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az USA.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriába került, mivel maga az esetszám továbbra is alacsony - mondta el a miniszter.

Gulyás hozzátette, az egyes kategóriákba tartozó országok listáját folyamatosan felülvizsgálják majd, várhatóan a szerdai kormányüléseken. 

Bertalan Melinda
2020. augusztus 15. // Mária névnap