Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Római kori sírkövet tártak fel Dörgicsén

2020. július 20. 5:02 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
A Laczkó Dezső Múzeum munkatársai egy meglepően épen maradt sírkőtöredéket tártak fel egy dörgicsei présház pincéjében.

A dörgicsei Becce-dűlőben található a villámsújtotta présház, ami 1780 és 1820 között épülhetett, és amit a helyi emlékezet már hosszú-hosszú évtizedek óta romként tart számon. Az épület körül, a lekaszált területen szőlő termett, ám az már a második világháború előtt elpusztulhatott. 

A romos présház a helyi, kisdörgicsei bányából származó tűzkőgumós füredi mészkőből épült. Építészeti érdekessége, hogy a pince falába a mellékajtó áthidalójaként egy római sírkövet falaztak, ami minden bizonnyal homokkőből készült.

A korábbi korokból megmaradt kövek újrahasznosítása nem egyedi eset, általános gyakorlat volt a történelem során, az emberek a sírköveknél jóval nagyobb objektumokat: egész épületeket, várakat is széthordtak, hogy az építkezéseknél felhasználják a köveket.

Az épületben feltárt sírkő mellett a szakemberek épületben több elpusztult néprajzi emlékre is számítanak, melyek közül a legígéretesebbnek a szobai fűtőberendezés, a szemeskályha megtalálását tekintik.

vehir.hu
további cikkek
Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. 2024. július 19. 13:01 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. 2024. június 21. 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.