2020. augusztus 15. // Mária névnap

Veszprémben három intézményben lesznek iskolaőrök szeptembertől

Egy általános iskolában és két szakképzési intézményben indul iskolaőrség.

Szerdán tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) annak a 491 intézménynek a listáját, amikben szeptembertől elkezdhetik a munkát az iskolaőrök. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre; feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van - áll a közleményben.

A tárca tájékoztatása szerint az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben indul iskolaőrség.

Az intézmények nevét és címét is közzétették, ezt böngésztük át. A listából kiderül, Veszprémben ebbe a három intézménybe rendeltek, illetve igényeltek iskolaőröket:

  • Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola (Gyulafirátót)
  • Veszprémi SZC "SÉF" Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
  • Veszprémi SZC Jendrassik - Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A listában még a Veszprémhez közeli intézmények közül a Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola, és az ajkai Veszprémi SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium szerepel.

Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola - amennyiben kéri - bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe – tudatta az Emmi.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között - emlékeztet a közleményben a minisztérium.

Ki kell emelni, hogy az intézmények maguk is igényelhettek iskolarendőröket, nem csak kirendelés útján határoztak erről. Többek közt a veszprémi SÉF iskola is élt ezzel a lehetőséggel annak érdekében, hogy a jelenleg tapasztalható békességet és biztonságot az iskola falain belül a jövőben is fenntartsák, továbbá védjék a tanulókat az esetleges külső negatív behatások ellen.

A rendőrség már keresi is az iskolaőröket, a honlapjukon közzétették az álláshirdetést

Iskolaőr az a büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár lehet, aki megfelel a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 24/A. alcímében meghatározott, a munkaviszony létesítésére vonatkozó különös feltételeknek; nem áll a rendvédelmi szerv hivatásos állománya tagjának foglalkoztatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. A fenti feltételek mellett a jelentkezőnek meg kell felelnie az iskolaőrökről szóló BM rendeletben előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági feltételeknek.

A további tudnivalók itt találhatók meg.

Ge. Á.

További cikkek

Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.
Többet szánnak az idén az iskolakezdésre a családok
Többet szánnak az idén az iskolakezdésre a családok
Az idén gyermekenként átlagosan 33 ezer 560 forintot terveznek elkölteni a szülők az iskolakezdésre, míg tavaly ez az összeg átlagosan 15 ezer és 25 ezer forint között mozgott - közölte a Vatera a júliusban saját felhasználói körében végzett felmérése alapján.
Szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet
Szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet
A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára hétfőn Üllőn újságíróknak, abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.
Nyilvánosak a felvételi ponthatárok!
Nyilvánosak a felvételi ponthatárok!
Este nyolckor megjelentek az idei felvételi ponthatárok a felvi.hu oldalon.
Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem
Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem
A felsőoktatási struktúra átalakítása keretében az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzések integrálásával alakítja ki a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem (PE) a Zalaegerszegi Egyetemi Központot - közölte szerdán a zalai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón az egyetem rektora.
2020. augusztus 15. // Mária névnap