2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Racionalizálják a helyi járatos menetrendet

Az éjszakai járatok ritkításáról, a bevásárló járatok átszervezéséről és misebuszok indításáról döntött a közgyűlés szerdán.

A képviselőtestület még júniusban kérte fel a V-Busz szakembereit, hogy az utasok visszajelzései alapján vizsgálják felül, milyen menetrendi módosításokkal lehet javítani a cég szolgáltatását. A most benyújtott javaslatcsomagban a vasúti csatlakozások fejlesztése, a Dózsaváros és a Csererdő esti kiszolgálásának javítása, a Görgey Artúr utcai oktatási intézmények kiszolgálása és a 13-as járat vonalán misejárt közlekedtetése szerepel. Bár a felsoroltak többsége plusz költségráfordítást igényel, a javaslat összességében mégiscsak megtakarítást eredményez, az éjszakai közlekedés valamint a bevásárlóközpontok kiszolgálásának racionalizálása révén ugyanis végül az eddiginél mintegy 26 ezer kilométerrel és nagyságrendileg 20 millió forinttal kevesebb ráfordítást igényel.

Ritkítják a kihasználatlan éjszakai járatokatRitkítják a kihasználatlan éjszakai járatokat

A vállalat működését kritizálta Katanics Sándor frakcióvezető (DK-Szakszervezet), aki szerint a menetrend-módosítás nem veszi figyelembe a veszprémiek igényeit, ezzel pedig leszoktatják az embereket arról, hogy a közösségi közlekedést igénybe vegyék. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) azt jelölte meg az egyik problémaként, hogy a késő vonatokat nem várják meg a csatlakozásra szánt helyi járatok. Méltányolta a 13-as vonalon a misejáratok indítását, de jelezte, hogy hétköznapokon is lenne igény a járat sűrűbb közlekedtetésére. 

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) a bérletárusító helyek hosszabb nyitvatartását és újabb jegykiadó automaták telepítését javasolta. Kérdezte azt is, hogy mit tesz a cég a maszkhasználattal kapcsolatos szabályok betartatására.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) bejelentette, hogy a Cholnokyvárost és Kertvárost érintően az ősszel lakossági fórumot tartanak majd a helyi igények felmérésére, hogy a szolgáltatás még kiforrottabb legyen és még jobban alkalmazkodjon az igényekhez. 

Kovács Rajmund független képviselő az új menetrenddel kapcsolatos társadalmi egyeztetés mikéntjéről kért tájékoztatást, illetve milyen költségvonzatai vannak a menetrend-módosításnak?

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) rámutatott, hogy a V-Busz létrejötte is a helyi lakosság igényeire reagálva történt, hiszen a menetrendet és a helyi járatos közlekedést a társaság létrehozása előtt sok kritika érte. A szakemberek azon dolgoznak, hogy kellő mérésekkel alátámasztva dolgozzák ki a menetrendet – ha a számok azt mutatják, hogy nincs értelme fenntartani egyes járatokat, akkor azokat el kell engedni, felelőtlenség lenne olyan járatokra pénzt költeni, amik kihasználatlanul futnak. Az alpolgármester rámutatott, hogy a nemrég bevezetett elektronikus jegyrendszerrel még könnyebben, nyitvatartási időtől függetlenül is lehetséges jegyeket vásárolni. 

Pálinkás Norbert, a társaság igazgatója elmondta: folyamatosan gyűjtik az észrevételeket, folyamatosan dolgozza be az igényeket a rendszerébe. Törekszenek rá, hogy mindenkinek jó legyen, de ez a cél soha nem érhető el teljesen. Az ügyfélszolgálati nyitvatartást a vásárcsarnok nyitvatartási ideje is korlátozza. A vasútállomásnál igyekeznek bevárni a vonatokat, de nem lehet a végtelenségig várakoztatni azokat az utasokat, akik időben felszálltak a buszra. A vállalat folyamatosan egyeztet a munkáltatókkal is, igyekeznek az ő igényeikre is reagálni. Hozzátette: a maszkviseléssel kapcsolatban a jogszabály értelmében a buszvezető nem, csak a rendőr intézkedhet.
 

A javasolt változások: az 5-ös vonal 18:05-kor és 19:05-kor induló járatok eltolása, hogy csatlakozzanak a 18:05 és 19:07 időpontokban érkező vonatokhoz • A 20:05 időpontban érkező vonat csatlakozásainak pótlására az 5-ös vonalon 20:05-kor induló járat eltolása és a 10-es járat 20:06-kor induló járatának eltolása. • A Kádártai úttól 22:00-kor induló utolsó 5-ös autóbuszjárat indulási időpontjának 22:10-re történő eltolása. • Hétköznapokon az utolsó, Haszkovó fordulótól induló 3-as járat indulási időpontjának 21:43-ról 22:15-re történő eltolása. • Hétvégi napokon egy többlet járat közlekedtetése a Haszkovó fordulótól 22:15-kor • A 8-as vonalon közlekedő, Csererdőből 7:07-kor induló járat útvonalának módosítása, a Kádártai út – Görgey Artúr utca – Aradi Vértanúk utca útvonalon közlekedtetése. • Az 1 szombati, illetve 3 vasárnapi mise kiszolgálására többletjáratok beállítása a rendszerbe a 13-as vonal Kádártai úti forduló – Hotel közötti szakaszán. • Végleges törlése a menetrendből a 0:00-kor és 1:00-kor induló 42-es járatoknak, valamint a 0:26-kor és 1:26-kor közlekedő 47A járatnak • A jelenlegi 7-es járat megszüntetése, minden 7-es járat helyett 7A járat beállítása.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Csütörtökön ismét ülésezett a képviselő-testület. Elfogadták a város 2030-ig tartó városfejlesztési stratégiáját, döntés született a gyulafirátóti kerékpárút finanszírozásáról, de szóba kerültek az ukrajnai menekültek és a Deák Ferenc utcai leendő művészeti fejlesztő központ is.
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
A kádártai és rátóti utak, a Cholnoky fái és a Cserepes utca szemete is szóba került napirend előtt a képviselő-testület májusi ülésén.
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.