Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Légzéstámogató készüléket adományoztak a vadászok a megyei kórháznak

2020. augusztus 27. 13:01
A 2019-es országos jótékonysági vadászat adományát adták át jelképesen a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának hétfő délelőtt.

Több mint 1,2 millió forint értékű légzéstámogató készüléket adott át a magyar vadásztársadalom nevében Fejes László az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának hétfő délelőtt. A készüléket március óta használják az intézményben, de a pandémiás időszak miatt szimbolikusan csak most adták át.

Az úgynevezett jótékonysági vadászat hat éve ismert az országban, de országos kiterjedésűvé csak a tavalyi évben vált. A hazai vadásztársadalom 2019-ben alapította meg az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft-t, mely példát mutatva célul tűzte ki, hogy minden évben minden megyéből egy kórház gyermekosztályát támogassa jótékonysági vadászattal. Veszprém megyében a Csolnoky Ferenc Kórház a kedvezményezett intézmény.

Lippai Norbert kórházigazgató és Fejes László ügyvezető igazgató az adományozó okirattal. A háttérben Szabó Éva, a megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.Lippai Norbert kórházigazgató és Fejes László ügyvezető igazgató az adományozó okirattal. A háttérben Szabó Éva, a megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.

Tavaly országosan összesen 1200 természetes és jogi személynek köszönhetően 37 millió forintot gyűjtöttek össze az állami egészségügynek. Veszprém megyében várpalotai helyszínnel december 27-t jelölték ki a jótékonysági vadászatra, amelyen 52 támogatónak köszönhetően 1 235 000 forint gyűlt össze. Az adományozott készülékekről minden évben a fennálló keret és a gyermekosztályok igényeinek függvényében döntenek, így esett a választás Veszprémben a most átadott legzéstámogató eszközre.

 „A készülék ugyan kicsi, de az ára, és amire használjuk, az nagy”- mondta a készülékről Szabó Éva, a megyei kórház Gyermekgyógyászati Centrumának vezető főorvosa. A légzésterápiás eszközt elsősorban a csecsemők és a kisgyermekek légúti vírusos fertőzéseinél használják, de az asztma súlyos formáinál is alkalmazható. A speciális eszköz az orron keresztül biztosít magas gázkeverék áramlást. A betegség következtében összeesett tüdőt kitágítva tartja, így a beteg a súlyos állapotot mechanikus lélegeztetés nélkül tudja átvészelni -hangzott el a működésről. Ez a második ilyen készülék a gyermekosztályon, amit március óta öt esetben kellett használni.

Szabó Éva mutatja be a készüléket a sajtónak.Szabó Éva mutatja be a készüléket a sajtónak.

Lippai Norbert kórházigazgató az ünnepélyes átadón köszönetét fejezte ki a vadásztársadalom cselekedete iránt, majd azt mondta, azért is örömteli az esemény, mert példázza azt az összefogást, ami ezt a megyét jellemzi.

Az Országos Jótékonysági Vadászatot a tervek szerint idén decemberben is megrendezik.

Magyarország 2021-ben vadászati világkiállítást rendez.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Magyar fiatalok: egyre elhízottabb és betegebb társadalom Magyar fiatalok: egyre elhízottabb és betegebb társadalom Az ételintolerancia, különösen a tej- és gluténérzékenység, egyre nagyobb arányban érinti a mai fiatalokat, ami számos egészségügyi és életmódbeli kihívást eredményez. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint az ételallergiák és -intoleranciák incidenciája világszerte növekszik, különösen a fejlett országokban. A jelenség mögött több tényező is meghúzódik, amelyek komplex kölcsönhatásban állnak egymással. 2024. július 5. 15:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.