2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Légzéstámogató készüléket adományoztak a vadászok a megyei kórháznak

A 2019-es országos jótékonysági vadászat adományát adták át jelképesen a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának hétfő délelőtt.

Több mint 1,2 millió forint értékű légzéstámogató készüléket adott át a magyar vadásztársadalom nevében Fejes László az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának hétfő délelőtt. A készüléket március óta használják az intézményben, de a pandémiás időszak miatt szimbolikusan csak most adták át.

Az úgynevezett jótékonysági vadászat hat éve ismert az országban, de országos kiterjedésűvé csak a tavalyi évben vált. A hazai vadásztársadalom 2019-ben alapította meg az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft-t, mely példát mutatva célul tűzte ki, hogy minden évben minden megyéből egy kórház gyermekosztályát támogassa jótékonysági vadászattal. Veszprém megyében a Csolnoky Ferenc Kórház a kedvezményezett intézmény.

Lippai Norbert kórházigazgató és Fejes László ügyvezető igazgató az adományozó okirattal. A háttérben Szabó Éva, a megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.Lippai Norbert kórházigazgató és Fejes László ügyvezető igazgató az adományozó okirattal. A háttérben Szabó Éva, a megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.

Tavaly országosan összesen 1200 természetes és jogi személynek köszönhetően 37 millió forintot gyűjtöttek össze az állami egészségügynek. Veszprém megyében várpalotai helyszínnel december 27-t jelölték ki a jótékonysági vadászatra, amelyen 52 támogatónak köszönhetően 1 235 000 forint gyűlt össze. Az adományozott készülékekről minden évben a fennálló keret és a gyermekosztályok igényeinek függvényében döntenek, így esett a választás Veszprémben a most átadott legzéstámogató eszközre.

 „A készülék ugyan kicsi, de az ára, és amire használjuk, az nagy”- mondta a készülékről Szabó Éva, a megyei kórház Gyermekgyógyászati Centrumának vezető főorvosa. A légzésterápiás eszközt elsősorban a csecsemők és a kisgyermekek légúti vírusos fertőzéseinél használják, de az asztma súlyos formáinál is alkalmazható. A speciális eszköz az orron keresztül biztosít magas gázkeverék áramlást. A betegség következtében összeesett tüdőt kitágítva tartja, így a beteg a súlyos állapotot mechanikus lélegeztetés nélkül tudja átvészelni -hangzott el a működésről. Ez a második ilyen készülék a gyermekosztályon, amit március óta öt esetben kellett használni.

Szabó Éva mutatja be a készüléket a sajtónak.Szabó Éva mutatja be a készüléket a sajtónak.

Lippai Norbert kórházigazgató az ünnepélyes átadón köszönetét fejezte ki a vadásztársadalom cselekedete iránt, majd azt mondta, azért is örömteli az esemény, mert példázza azt az összefogást, ami ezt a megyét jellemzi.

Az Országos Jótékonysági Vadászatot a tervek szerint idén decemberben is megrendezik.

Magyarország 2021-ben vadászati világkiállítást rendez.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
50 év felett a test zsír-izom aránya megváltozik, a tápanyagok nehezebben hasznosulnak, változik a szervezet hormonszintje, az energiaszükséglet csökken. Az életkor előrehaladtával az egészség megőrzése érdekében a rendszeres, életkornak megfelelő fizikai aktivitás mellett egyre fontosabbá válik, hogy milyen minőségű ételeket, milyen gyakorisággal és mekkora adagban fogyasztunk. Nyikos Ráhel, dietetikus adott tanácsokat ehhez.
Korai fejlesztő központot hoznának létre Veszprémben
Korai fejlesztő központot hoznának létre Veszprémben
A tervek szerint a központnak az egykori gyermekpszichiátriai épület adna helyet, ahol a koraszülöttek komplex segítséget kapnának a megfelelő fejlődés érdekében.
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
Tudósok úgy vélik, hogy megtalálták a világ legmérgezőbb gombájának számító gyilkos galóca toxinjának ellenszerét - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.
Szerdán bringás reggelivel várják a kétkeréken érkezőket
Szerdán bringás reggelivel várják a kétkeréken érkezőket
Méghozzá a pár napja megnyílt ActiCity belső udvarán, ahol a Magyar Kerékpárosklub veszprémi szervezete partnereivel közösen várja azokat, akik úgy döntenek, a hét közepén biciklivel mennek munkába, de előtte még jól esne nekik egy frissítő reggeli.
Ne dobd ki a héját!
Ne dobd ki a héját!
Ugyan a legtöbb zöldség és gyümölcs héja komposztálható, nem mindenki tart otthon erre a célra szolgáló tárolót. Ráadásul az, akinek nincs kertje, nehezen is tudná hasznosítani a komposztot. No, de mi a teendő, ha nem tudunk vagy nem akarunk komposztálni, viszont a kukába kerülésnél jobb sorsot szánnánk a megmaradt héjaknak?