Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kopjafát avattak Vilonyán a határon túli összetartás erősítése érdekében

2020. szeptember 2. 4:00
Trianon évfordulója alkalmából kopjafát avattak Vilonyán, amely a békediktátum emlékezete mellett a település testvérvárosi kapcsolata előtt is tiszteleg.

Az eredeti tervek szerint júniusban avatták volna fel Vilonyán azt a kopjafát, amit Trianon 100. évfordulója alkalmából, valamint Vilonya és testvértelepülése, Nyitracsehi 25 éves kapcsolata alkalmából emeltek a településen.

Az avatóünnepségen Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, 

A vilonyai emberek példaértékű hazaszeretete is táplálja azokat az erényeket, amelyek fontosságára Trianon világított rá, és az Ő hagyományőrzésük is segíti azt, hogy a határon túli magyarsággal egy tervezőasztalon meghúzott határvonal legyen az egyetlen elválasztó vonal, ez pedig az összetartozásunkat, egymás tiszteletét és szeretetét nem tudja befolyásolni.

A kopjafára az alábbi szövegek vannak felvésve:

Vilonya - Nyitracsehi - egy nyelvet beszélünk
Egy község a térképen Vilonya, de nekünk ennél sokkal több
Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen
Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot. 2023. június 4. 13:56 Az összetartozás napja méltó emléknap minden magyarnak, éljen bárhol a világban közélet Az összetartozás napja méltó emléknap minden magyarnak, éljen bárhol a világban Szombat délelőtt az Óváros téri Országzászlónál tartottak megemlékezést a trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulóján. 2022. június 4. 15:53 Trianonról nyílt kiállítás az Óváros téren Trianonról nyílt kiállítás az Óváros téren A trianoni békeszerződést és megkötésének körülményeit és következményeit bemutató kiállítás nyílt kedden az Óváros téren. Az országjáró vándorkiállítást először Veszprémben láthatja a közönség. 2021. október 5. 19:03 A nemzeti összetartozás napja Trianon igazi revíziója Trianon A nemzeti összetartozás napja Trianon igazi revíziója „Túl kell lépni azon a megaláztatáson, amit Trianon jelentett. Békére, partnerségre kell törekednünk szomszédainkkal, hogy jogosan várhassuk el ugyanezt a tiszteletet saját magunk irányába is. Mindezt úgy, hogy becsületünket nem rendeljük alá ennek.” - Mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében az Óváros téri országzászlónál a nemzeti összetartozás napja alkalmából. 2021. június 4. 18:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.