2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

A vámpír, a bosszúálló meg a traumák napja

2020. szeptember 3. 16:05
Eljött a nap, amikor elmondhatjuk, Veszprémnek és a Balaton régiónak is van már filmfesztiválja: ma kezdődik a háromnapos Filmpiknik.

Bár a nagy visszhangot kapó, többszörösen díjazott magyar filmek közül egyre több ér el már a vidéki kis mozikba, alternatív vetítőhelyekre is, arra már ritkán adódik lehetőség, hogy az alkotókkal is találkozzunk, kérdéseket tegyünk fel nekik, a filmművészet jövőjéről diskuráljunk, mindemellett pedig még elkoptathatatlan klasszikusokat is nézzünk, vagy éppen egy koncerten tomboljunk.

Ebből a szempontból a Veszprém-Balaton Filmpiknik létrejötte tényleg történelmi pillanat, amiről utólag kár lenne azt mondani: én kimaradtam belőle. Mi is arra buzdítunk titeket, hogy éljetek a lehetőséggel, ezért kedvcsinálóként minden nap ajánlunk nektek három filmet és egy kísérőprogramot a kínálatból. A teljes programért pedig irány a hivatalos honlap – van még miből böngészni!

DRAKULICS ELVTÁRS – 17:00, Hangvilla, Veszprém

A filmtörténelem leghíresebb vámpírját magyar színész keltette életre, de Lugosi Béla hiába vált legendává, magyar vámpírfilm nem készült – egészen mostanáig. Bodzsár Márk szatírája nemcsak a vérszívómítosszal játszik el, de a szocializmus blődségét is megidézi. A 70-es években játszódó történet főszereplője a kubai forradalmat is megjárt Fábián Béla, akit Kádár elvtárs utasítására a kémelhárítás 24 órás megfigyelés alatt tart. Az akcióval az élettársi kapcsolatban lévő Magyar Máriát és Kun Lászlót bízzák meg. Miközben a nő intim viszonyba kerül a gyanúsan fiatalos Fábián elvtárssal, a féltékenységtől gyötört Laci egyre közelebb jut az igazsághoz.

A MENTOR – 17:00, Expresszó, Veszprém

A szerdai napon négy kisfilmet is vetítenek az Expresszóban, mi ezek közül az elsőt ajánljuk figyelmetekbe.

Sára nem érzi jól magát. Szülei elváltak, mostohaapjával nem találja a közös hangot, az iskolában pedig lenézik és kiközösítik. A magányos kamaszlány csak egy valakiben bízik: az interneten megismert rejtélyes Mentorban, aki mindenben megérti őt. Az idegen férfi, a tinédzser manipulálhatóságát kihasználva, arra instruálja, hogy álljon bosszút azokon, akik megkeserítik az életét. A Mentor drámaként és pszichológiai thrillerként is működik, nem kis részben Psotta Zsófia hiteles alakításának köszönhetően.

VALAN – 19:30, Szentháromság tér, Vár, Veszprém

Bagota Béla sikerrel emelte át a skandináv krimik komor, fagyos hangulatát erdélyi környezetbe. A fordulatos nyomozás során visszaköszönnek a közkedvelt zsáner stílusjegyei, amelyeket helyi ízekkel gazdagítottak, és ennek köszönhetően egy romániai bányászváros tablóját is megfesti a film. A rendőrként dolgozó Péter súlyos gyerekkori traumát cipel magával: a romániai forradalom káoszában eltűnt a húga, Juli. 22 évvel az eset után visszatér szülővárosába, mivel lehet, hogy a testvére holtteste került elő. Emberkereskedelem, gyanús alakok és mélyben megbúvó, szörnyű titkok – minden adott ahhoz, hogy egy megrendítő utazásra induljunk a hóval fedett Kárpátokban.

A Filmpiknik hivatalos nyitóvetítéseként is szolgáló film utáni közönségtalálkozón beszélgetésre is van lehetőség az alkotókkal.

KÍSÉRŐPROGRAM: SUNSET DJ SET 18:00-21:30, Óváros tér

Megkésett búcsú a nyártól vagy éppen ősz-köszöntő: egy jó kis naplemente nézős, zenés hangolódás remek bemelegítés lehet az esti vetítésekre. A talpalávalót Dj Elf szolgáltatja.

vehir.hu

További cikkek

Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
A választott útról soha le nem térni
A választott útról soha le nem térni
Vajon meg tud-e érinteni egy erősen vallási témájú film akkor is, ha kevésbé érezzük közel magunkhoz a témát? Megnéztük Buvári Tamás legújabb, a Szeretföldhöz hasonlóan közösségi finanszírozással készült, Bódi Magdolna keresztény vértanúnak emléket állító filmjét, a cikk közepére pedig a választ is megmondjuk.
Egy másik életben is így mozizunk?
Egy másik életben is így mozizunk?
Történetek holokauszt túlélőkről, 2020 legjobb dokumentumfilmje, pénzzé tett reinkarnáció és a jövőkép a moziról a járvány árnyékában a Filmpiknik utolsó napjának ajánlata.
Attól nem kell félned, hogy kimaradsz
Attól nem kell félned, hogy kimaradsz
A közösségi média sötét oldala, Magdolna premier és egy felújított klasszikus pénteken a Filmpikniken!
A Valan főhőse, Krisztik Csaba mesélt a film kulisszáiról
A Valan főhőse, Krisztik Csaba mesélt a film kulisszáiról
A Veszprém-Balaton Filmpiknik nyitóvetítésén Bagota Béla első nagyjátékfilmje, Valan – Az angyalok völgye volt látható a veszprémi Szentháromság-téren. A lélektani krimi főszereplője a Jászai Mari-díjas Krisztik Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze most megosztotta velünk a filmmel kapcsolatos gondolatait, forgatási élményeit, de beszélt félelmekről, sőt, még az apaságról is…