2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Egy másik életben is így mozizunk?

2020. szeptember 5. 17:00
Történetek holokauszt túlélőkről, 2020 legjobb dokumentumfilmje, pénzzé tett reinkarnáció és a jövőkép a moziról a járvány árnyékában a Filmpiknik utolsó napjának ajánlata.

Sikerült ma is beleválasztanunk a lelkileg megterhelőbb alkotásokba, szerintünk azonban az igazi löketet néha épp ezek adják a hétköznapokhoz. Fahidi Éva története például már 2016-ban is teljesen lenyűgözött bennünket a Sóvirág táncszínházi előadás formájában, most pedig dokumentumfilmként időzhetjük fel újra Éva néni sorsát. De a II. világháború tragédiája az Akik maradtak filmdrámában is visszaköszön, azután viszont a reinkarnációról fogunk elmélkedni – de nem ám unalmas filozofikusan, hanem egy rendkívül izgalmas sci-fi formájában. Ajánlónk mellett ismét érdemes a Filmpiknik honlapját is átböngészni a további programért.

A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA – 14:00, Hangvilla, Veszprém

„Kilencvenévesen is tizenhat éves vagyok a magam részéről” – állítja Fahidi Éva, majd ezt bebizonyítva, elvállalja, hogy szerepel egy táncszínházi előadásban. A megrázó erejű dokumentumfilm a több hónapos próbafolyamatot követi végig. Szemtanúi lehetünk az érintés és a mozgás felszabadító hatásának, illetve megismerhetjük Éva tragikus múltját: 49 családtagját veszítette el Auschwitz-Birkenauban, és csak egy pillanaton múlt, hogy ő nem a gázkamrában végezte. Három nő bensőséges kapcsolatába enged bepillantást a film, és közben egyszerre tud szólni a veszteségek feldolgozásáról, a testünk elfogadásáról, és arról, hogy történjék velünk bármilyen szörnyűség, attól még érdemes élni.

AKIK MARADTAK – 19:30, Tagore sétány, Balatonfüred

Hogyan lehet túlélni egy feldolgozhatatlan traumát? A II. világháború utáni Budapesten egy negyvenes nőgyógyász és egy kamaszlány közt különleges kapcsolat szövődik. A holokausztot követően egyedül maradtak mindketten, Klára a tagadásba, Aladár az apátiába menekül, de barátságuk elmélyülésével a lány pótapára és mentorra talál az életkedvét lassan visszanyerő férfiben. Viszonyukat a környezetük gyanakvással szemléli, és közben az 50-es évek politikai légköre is egyre fojtogatóbbá válik. Tóth Barnabás kamaradrámája egészen az Oscar-díj előszobájáig jutott, nem kis részben a két kiváló színész, Hajduk Károly és Szőke Abigél páratlan összjátékának köszönhetően.

EGY MÁSIK ÉLETBEN – 23:15, Hangvilla, Veszprém

Ritka a magyar sci-fi, becsüljük meg, ha készül egy, főleg, ha olyan bravúros alapötlettel bír, mint az Egy másik életben. A film alternatív valóságában a reinkarnáció nyomon követésének a lehetősége a gazdagok privilégiuma, egy cég arra szakosodott, hogy tehetős ügyfelei számára megtalálja azt a testet, amelyben újraszületnek. A hatalmas vagyon beindítja a versengést, a legtöbben simán lemondanának a személyiségükről a pénzért cserébe. Az egyre bizarrabb fordulatok és Lengyel Tamás félig kopasz feje meghökkentenek, a szereplőgárda remekel, a kérdés pedig fel van dobva: mi mekkora összegért vetkőznénk ki önmagunkból?

KÍSÉRŐPROGRAM: Mozi a járvány idején – filmes szakmai konferencia, 10:00, Vaszary Villa, Balatonfüred

Az utóbbi hónapokban jelentősen átalakult a filmes és tévés szakma. Egyrészt változott a támogatási rendszer a Nemzeti Filmintézet létrejöttével, másrészt a világjárvány miatt sok film és tv film forgatása állt le, indult később - más formában - újra, közben pedig sok produkciónál módosult a finanszírozási, gyártási stratégia, itthon és külföldön egyaránt. A mozik hónapokra bezártak, a vezető streaming-szolgáltatók egyre erősödnek és lassan elmosódni látszik a különbség a filmes, mozis, internetes és tévés tartalmak között. A Filmpiknik konferenciáján a szakma vezető alakjaival előbb a gyártás, aztán a forgalmazás oldaláról próbálunk válaszokat keresni a gyökeresen új helyzet legaktuálisabb kérdéseire.

vehir.hu

További cikkek

Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
A választott útról soha le nem térni
A választott útról soha le nem térni
Vajon meg tud-e érinteni egy erősen vallási témájú film akkor is, ha kevésbé érezzük közel magunkhoz a témát? Megnéztük Buvári Tamás legújabb, a Szeretföldhöz hasonlóan közösségi finanszírozással készült, Bódi Magdolna keresztény vértanúnak emléket állító filmjét, a cikk közepére pedig a választ is megmondjuk.
Attól nem kell félned, hogy kimaradsz
Attól nem kell félned, hogy kimaradsz
A közösségi média sötét oldala, Magdolna premier és egy felújított klasszikus pénteken a Filmpikniken!
A vámpír, a bosszúálló meg a traumák napja
A vámpír, a bosszúálló meg a traumák napja
Eljött a nap, amikor elmondhatjuk, Veszprémnek és a Balaton régiónak is van már filmfesztiválja: ma kezdődik a háromnapos Filmpiknik.
A Valan főhőse, Krisztik Csaba mesélt a film kulisszáiról
A Valan főhőse, Krisztik Csaba mesélt a film kulisszáiról
A Veszprém-Balaton Filmpiknik nyitóvetítésén Bagota Béla első nagyjátékfilmje, Valan – Az angyalok völgye volt látható a veszprémi Szentháromság-téren. A lélektani krimi főszereplője a Jászai Mari-díjas Krisztik Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze most megosztotta velünk a filmmel kapcsolatos gondolatait, forgatási élményeit, de beszélt félelmekről, sőt, még az apaságról is…