2023. június 9.
//
Félix névnap

A jó kritikának ereje van – megjelent a legújabb Séd

2020. szeptember 8. 13:00
Végre ismét kézbe lehet venni a Séd – veszprémi kritikai lapot. A bemutatón az idei év 2. 3. és 4. lapszámát ismertették.

Az újság lapszámának tematikájához igazodva a bemutató helyszínéül a Vár utcában található Hősök kapuja szolgált, ami jelenleg a Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményének kiállítóhelye.

A jó kritikának ereje van – kezdte meg beszédét Brányi Mária alpolgármester, aki elmesélte, a Séd egykori lapszámában valaki megfogalmazott egy igencsak jó kritikát egy szobor elhelyezésével kapcsolatban. A kritika elolvasása után a városvezetés úgy döntött, foglalkozik az üggyel. Az alpolgármester egyébként is rendszeres olvasója a lapnak, mint mondta, az újság igazi minőségi lap, amely friss és naprakész.

Géczi János író, a folyóirat szerkesztője elsőként a szerzőknek köszönte meg munkájukat, hiszen az elmúlt félévben a pandémia eseménytelenebb időszakában is kitartottak. Most viszont egyszerre három lapot foghatnak kezükben az érdeklődők, hiszen egy időben jelenhettek meg, de a kisebb „szabálytalanság” ellenére is rendkívül színes irományok születtek.

Márkusné Vörös Hajnalka Otthonok című írásában betekintést nyújt a Cholnoky család múltjába, méghozzá földrajzi megközelítésből. De ezzel az írással még nem merítette ki a harmadik lapszám a Cholnokyék témakörét, hiszen a Cholnoky Jenő-emlékévhez kapcsolódva számos írás született a családról különböző megközelítésekből.

Igazi csemege - szintén a harmadik lapszámban - Palágyi Sylvia régész írása A balácai jeneszterhez címmel, amelyben nem csupán térben  - a Veszprém melletti Balácára kalauzolja az olvasókat -, de időben is utazásra invitálja az érdeklődőket. Szintén folytatódik a jeneszter mediterrán cserjéről szóló értekezés, méghozzá Strenner József munkájában.

Az összművészetek zenei ága sem maradhatott el, a negyedik lapszámban Nyakas Krisztián ír a Presszókerti Pál utcai Fiúk koncertről. Egy egészen új műről, Can Togay Átmeneti ember című kötetéről is kritika született, Éltető Erzsébet tollából.

A tárhely ezzel nem fogyott ki, a Séd folyóiratokat már a terjesztési pontokon "várják" olvasóikat. 

Szabó Eszter

További cikkek

Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink
Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink
Szerda este a Szentháromság téren startolt el a Magyar Mozgókép Fesztivál. Az ünnepélyes megnyitó után A nemzet aranyai című film vetítése következett.
Lengyel kilátás a veszprémi utcán
Lengyel kilátás a veszprémi utcán
A lengyel nemzeti parkokat bemutató szabadtéri fotókiállítás nyílt a Megyeház téri buszmegálló mögötti kerítésen.
Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Elkészült a Veszprémi Petőfi Színház új épületegyüttese az Óvári Ferenc utcában, ami számos színházi háttérmunkának ad otthont, de bizonyos része a közönségnek is nyitott lesz.
Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak
Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak
Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrrel, filmrendezővel a Zsigmond Vilmos Mozgókép Intézetben találkoztunk. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotó eddigi pályáján többek között olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint például Sean Connery, Richard Harris, Shirley MacLaine, Walter Matthau vagy Jack Lemon. Beszélgetésünk apropóját a veszprémi székhelyű Magyar Mozgókép Fesztivál adta, melynek zsűrielnöke. Koltai Lajos a Mozgókép Intézet osztálytermében fogadott bennünket, ahol néhány filmjének plakátja is kint ékeskedik a falon: a Sorstalanságé, Az óceánjáró zongorista legendájáé.
Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Megnyitotta kapuit az egykori Várkert étterem helyén kialakított új audiovizuális központ, a Foton. Művészmozi, digitális kiállítótér, fűszerterasz várja az érdeklődőket.