2020. október 20.
//
Vendel névnap

Országosan dobogósak a Veszprém megyei civilek pályázati eredményességben

A civil egyesületek számára tartottak információs napot csütörtökön a Városházán, ahol az eddigi pályázatok eredményessége mellett a jövő évi kiírásokról is megtudhattak friss információkat a résztvevők.

A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület, mint a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa szervezte azt az információs napot, amelyen a veszprémi, valamint a megye további településein működő civil szervezetek szerezhettek olyan hasznos tudnivalókat, ami a következő pályázati időszakban nagyban megkönnyítheti majd sikerességüket.

A megyei szervezetek egyébként eddig sem álltak rosszul eredményességben, erről Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszélt előadásában, aki néhány beszédes statisztikát is hozott ennek szemléltetésére:

Veszprém megyében jelenleg 2296 bejegyzett civil szervezetet tartanak számon, közülük közel 500-an pályáztak az elmúlt időszakban, ezzel aktivitásban az országos középmezőnyben vannak.

Ugyanakkor a 413 érvényes pályázatból 270 nyert is támogatást – közel 250 millió forint támogatást osztottak szét – ezzel a veszprémi szervezetek a harmadik legeredményesebbek az országban.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ez az eredményesség annak is köszönhető, hogy a megyeszékhelyen tevékenykedő civil szolgáltató központ hatékonyan végzi a munkáját, segíti a szervezeteket az adminisztrációban, valamint tanácsadással is hozzájárul a pályázatírás zökkenőmentességéhez.

A jövőben pedig még nagyobb jelentősége lesz ennek a segítségnek, hiszen október 12-től kiírják a Nemzeti Együttműködési Alap a következő évre vonatkozó pályázatait, továbbá az elmúlt években népszerű egyszerűsített pályázatok is elérhetőek lesznek november 12-től. Utóbbinál gyakorlatilag elég egy érvényes pályázatot leadnia a civil szervezeteknek és maximum 300 ezer forint értékben meg is kapják programjukra a támogatást a keretösszeg függvényében.

A helyettes államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus második hulláma miatt most nem érdemes nagyobb rendezvényekben gondolkodni, inkább más jellegű projektötleteket várnak a civilektől.

Az eseményen Hegedűs Barbara alpolgármester is a koronavírus elleni védekezésben nyújtott civil támogatásra hívta fel a figyelmet. Szerinte az a segítség, amit a civilektől kapott az önkormányzat tavasszal, példa értékű lehet bárhol az országban. Számos ponton és számos módon segítették az önkormányzat munkáját.

Hegedűs Barbara elmondta, hogy a jövőben a kormányzati támogatások mellett az eddigiekhez hasonlóan az önkormányzattól is számíthatnak forrásokra a civil szervezetek. A városi civil alapra bárki pályázhat, valamint a nagyobb szervezetek külön támogatásban is részesülnek.

Európa kulturális fővárosa projekt sikere pedig a civilek nélkül nem valósulhatna meg, ezért a jövőben még szorosabb együttműködésre törekednek majd, emelte ki az alpolgármester, valamint újabb forrásokra is számíthatnak majd.

vehir.hu

További cikkek

Megnyíltak a NEA civil pályázatai
Megnyíltak a NEA civil pályázatai
Megnyíltak hétfő délelőttől a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatai, a pénzügyi keret jövőre 9,3 milliárd forint.
A pandémia szürkeségében szükségünk van a színekre
A pandémia szürkeségében szükségünk van a színekre
Pénteken nyitották meg a VENŐKE tavasszal elmaradt kiállítását a Hangvillában.
A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek
A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek
Hivatalos szervezeti háttér nélkül, teljes egészében önkéntes alapon szervezték meg a veszprémi önkéntes csoportot a Facebook-on, amely már túl van első sikeres akcióján. A működési elvük a lehető legegyszerűbb, mégis nagy szerepe lehet a jövőben, hogy Veszprémben még nagyobb hangsúlyt kapjon az önkéntesség.
Újra szervezkednek a hátrányos helyzetű fiatalokért
Újra szervezkednek a hátrányos helyzetű fiatalokért
A koronavírus a jótékonysági rendezvényeket is ellehetetlenítette tavasszal, most azonban a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület is elérkezettnek látta az időt két hagyományos programjuk megszervezésére.
Civilek a civilekért
Civilek a civilekért
Új néven, immáron Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központként végzi ugyanazt a munkát az egykori civil információs centrum. A kibővült lehetőségekről és az Európa Kulturális Főváros kapcsán felmerülő feladatokról is beszéltek az illetékesek a csütörtökön tartott sajtóbeszélgetésen.