2021. május 18.
//
Erik névnap

A legvidámabb piac

Néhány hónapos kihagyás után ismét megrendezték a Vámosi Vigasságokat, ahol termelői piac és szórakoztató programok is várták az érdeklődőket.

Éppen egy éve, hogy megépült Nemesvámoson az a 830 négyzetméteres Agrárlogisztikai Központ, amely a helyi gazdák mellett a térség településeiknek is segít lehetőségeik kiaknázásában: előbbiek a csarnokban kialakított hűtőháznak köszönhetően modern körülmények között tárolhatják és dolgozhatják fel terményeiket, amelyekből aztán ebéd is készülthet az itteni konyhákon, utóbbiakat pedig az összefogásra buzdítja. 

Már csak azért is, mert a csarnok egyfajta találkozási pont is: a fejlesztés megálmodóinak kezdetektől fogva célja volt az is, hogy a helyben kialakított vásártéren folyamatosan tartsanak programokat is, ahol a látogatók tapasztalatokat is szerezhetnek, miközben jól szórakozva finom falatokkal telik meg a kosaruk.

Tulajdonképpen erről szólnak a szombatonként megrendezett Nemesvámosi Vigasságok is: az egyes alkalmakon nemcsak kistermelői piac várja az ide érkezőket, de többek között állatsimogató, gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások, ugrálóvár, léghoki, arcfestés és elektromos kisautók is.

A Vigasságokat először tavaly szemptemberben rendezték meg, a koronavírus-járvány miatt azonban egy időre a programot is el kellett halasztani.

A kényszerszünet után azonban szombaton ismét lehetőség volt kicsit együtt piacozni, vigadozni. Sövényházi Balázs, a település polgármesterétől megtudtuk, rendkívül jó hangulatban telt a nap és szép számmal jöttek az érdeklődök, hogy a házi sajtok, sütemények, zöldségek és gyümölcsök és sok más finomság közül válogassanak, illetve kipróbálják a kísérőprogramok kínálatát.

A programon Ovádi Péter országgyűlési képviselő is részt vettA programon Ovádi Péter országgyűlési képviselő is részt vett

Mivel a vírusveszély nem múlt el, természetesen a szervezők igyekeztek a lehető legjobban odafigyelni a higiénia betartására: kézfertőtlenítőket helyeztek el, illetve szájmaszk használatára szólították fel az érkezőket.

A polgármester hozzátette, terveik szerint októberben is szeretnék megtartani a rendezvényt - bíznak benne, hogy erre a járvány alakulása is lehetőséget ad majd. 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott.
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
Kétnapos akcióban gyűjtik a magyarországi Interspar áruházakban, köztük a veszprémiben is a macska- és kutyaeledeleket a „Mancs a bajban!” kezdeményezés keretében. Szombat délelőtt Veszprémben volt a program részleteit bemutató sajtótájékoztató.
Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
A Veszprém Agóra 13 másik magyarországi agórával és több mint ezer közművelődési intézménnyel együttműködve rollup-kiállítással csatlakozott az országos megnyitó eseménysorozathoz.
Mentális menedékünk: a nosztalgia
Mentális menedékünk: a nosztalgia
Amikor 2020 tavaszán kitört a világjárvány, az emberiség nagy része a valóság elől menekülve a múlt felé fordult: régi filmekkel, zenékkel, emlékekkel leltünk megnyugvást. S bár ez elsőre klasszikus struccpolitikának tűnhet, pszichológusok szerint a nosztalgia akár segíthet is túllendülni a Covid letargiánkon.