2020. október 20.
//
Vendel névnap

Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja

2020. szeptember 21. 10:11
A TOP-4.3.1-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú projekt keretében megvalósul Herend külterületén található 079/18 hrsz. D. és 079/19 hrsz. C. társasházi épület teljes külső felújítása, továbbá a társasházak víz és csatornaközműveinek városi hálózatra történő rákötése. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósul meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 150.786.921 Ft. A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021. február 28.

Az épületek jelenleg társasházként, lakófunkcióval bírnak, jelenlegi leromlott állapotuk a felújításukat  - előírt akadálymentesítési, továbbá energetikai követelményeknek való megfelelés teszik szükségessé.  

Akadálymentesítés: 

Az épületek jelenleg nem akadálymentesek, de a felújítási tervek szerint az akadálymentesítés projektarányosan meg fog történni, azaz a közhasználatú terek ajtó akadálymentesen készülnek el. Erre vonatkozóan rehabilitációs szakmérnök bevonásával fogjuk igazolni az akadálymentesítés megtörténtét. 

Energetikai követelményeknek való megfelelés

A tervezett állapotban az épületek CC besorolást fognak kapni, tekintettel arra, hogy az épületgépészeti rendszerek nem kerülnek felújításra, ezért a szokásosnál jelentősebb hőszigeteléssel látjuk el az épületszerkezeteket.  Az épület teljes falfelülete 22 cm EPS hab szigetelést kap, a zárófödémet 30 cm szigeteléssel látjuk el.  A meglevő külső nyílászárók U min 1,00 háromrétegű üvegezésű hét kamrás nyílászárókkal kerülnek lecserélésre.  A felújítással az épületek megfelelnek majd a TNM rendelet költség optimalizált követelményeinek. A friss levegőellátásról a szigetelés megoldásával egyidejűleg gondoskodni kell légbevezető szelepekkel. 

Egyéb felújítások: 

A „D” épület megsüllyedt szerkezete bontásra és visszaépítésre kerül, új alapozással.
A külső szigetelés megoldását megelőzően, a külső vízelvezetés és a lábazatok hő és vízszigetelése is meg kell, hogy történjen, illetve egyidejűleg értelemszerűen az épület zárófödémjéről az eltávolított lejtést adó beton és salak helyett hőszigetelés készül, majd új könnyűbeton aljzatra új EPD vízszigetelés kerül kialakításra, ez persze a csatlakozó bádogos szerkezetek kicserélését is jelenti.

Az épület déli részére nézően új napelemek kerülnek elhelyezésre, ezekkel a külső térvilágítást fogjuk biztosítani. 

vehir.hu

További cikkek

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A HVG új kiadványában, mely az ország 100 legjobb gimnáziumát mutatja be, a Lovassy László Gimnázium vezeti a vidéki intézmények rangsorát.
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Négy településen: Balatonfűzfőn, Balatonszepezden, Megyeren és Szigligeten tartottak időközi választásokat vasárnap.