2021. április 16.
//
Csongor névnap

A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek

Hivatalos szervezeti háttér nélkül, teljes egészében önkéntes alapon szervezték meg a veszprémi önkéntes csoportot a Facebook-on, amely már túl van első sikeres akcióján. A működési elvük a lehető legegyszerűbb, mégis nagy szerepe lehet a jövőben, hogy Veszprémben még nagyobb hangsúlyt kapjon az önkéntesség.

Számos helyi civil egyesület szervez önkéntes megmozdulásokat Veszprémben és a térségben, azonban ezek híre sok esetben csak szűkebb réteghez, általában a szervezet tagságához jutnak el, holott a valós érdeklődés jóval nagyobb ennél, vallják azok a helyi fiatalok, akik pár hete létrehozták az Önkéntesek Veszprémért Facebook-oldalt és az ehhez kapcsolódó csoportot.

Szedlák Áron és Bóka Bence elmondása szerint a lehető legegyszerűbb és legtöbb ember által használt közösségi felület régóta itt hevert előttük, most pedig ők vállalták, hogy létrehozzák azt a csoportot, amely kifejezetten az önkéntes megmozdulásokat hivatott felkarolni.

A csoportnak két funkciója lesz: egyrészről felületet adni a már létező önkéntes és jótékony akcióknak a városban, tehát, ha egy civil szervezet például szemétszedési megmozdulást, vagy közösségi munkát hirdet, azt bátran meghirdetheti ebben a csoportban is, hogy még több emberhez eljusson a híre. Másrészről pedig a csoport is hirdet majd havi rendszerességgel saját önkéntes megmozdulásokat. Ehhez pedig várnak ötleteket, javaslatokat, hogy hol és milyen formában segítsenek Veszprémben.

Az első ilyen akción már túl is vannak, akkor még szűkebb körben, a csoport első tagjaival közösen a Vackoló Állatmenhelyet segítettek felújítani.

Októberben folytatódni fog ez a sorozat, várhatóan szemétgyűjtési akcióval, de ahogy a csoport adminisztrátoraitól megtudtuk, a járvány után mindenképpen szeretnének iskolákban és óvodákban is segíteni valamilyen formában.

Az Önkéntesek Veszprémért csoporthoz bárki szabadon csatlakozhat, nincs tagsági díj, nincs elvárás, hogy hány akcióban kell részt venni, azt is szívesen veszik, ha valaki csak építő javaslataival járul hozzá a sikerességhez, hogy hol és miben lehetne önkéntes alapon segíteni a városban.

Hogy mennyire van létjogosultsága helyi szinten egy szabadon szerveződő karitatív megmozdulásnak, azt jól jelzi, hogy az oldalt rövid időn belül már 200-an követni kezdték, a csoport pedig közel 30 főt számlál eddig, de a számok folyamatosan növekednek.

 

Képek: Önkéntesek Veszprémért Facebook-oldal

Hajas Bálint

További cikkek

Közelebb egymáshoz
Közelebb egymáshoz
Felértékelődik az önkéntesség, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban figyelünk embertársainkra – olvasom a pszichológusok, szociológusok prognózisát a járvány utáni időkre és figyelem a jeleket. Barta Éva írása a pandémia közösségformáló hatásáról.
Önkéntes munkával szépítik a lakótelepet a lokálpatrióták
Önkéntes munkával szépítik a lakótelepet a lokálpatrióták
Társadalmi munka keretében a Lokálpatrióták a Városért Egyesület tagjai a város rossz állapotban lévő köztéri padjait szeretnék felújítani a közeljövőben. Az önkéntes akcióhoz bárki csatlakozhat.
Érkeznek a Ragyogók Veszprémbe
Érkeznek a Ragyogók Veszprémbe
Lezárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros keretében meghirdetett szlogenpályázat, amely a projektben életre hívott önkéntesprogramot hivatott elnevezni. A győztes pályamű mellett további fejleményekről is beszámolt Navracsics Tibor kormánybiztos hétfői sajtótájékoztatóján a Papírkutya kultúrbisztróban.
Előzetes online piaci konzultáció az EKF Önkéntes Programjáról
Előzetes online piaci konzultáció az EKF Önkéntes Programjáról
Kreditet kapnak az egyetem hallgatói az önkéntességért
Kreditet kapnak az egyetem hallgatói az önkéntességért
Azok a hallgatók, akik a tavaszi szemeszterben segítik a koronavírus járvány elleni védekezésben részt vevők vagy a környezetükben élők mindennapjait, 3 kreditpontot kapnak a félévben.