Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek

2020. október 4. 4:10
Hivatalos szervezeti háttér nélkül, teljes egészében önkéntes alapon szervezték meg a veszprémi önkéntes csoportot a Facebook-on, amely már túl van első sikeres akcióján. A működési elvük a lehető legegyszerűbb, mégis nagy szerepe lehet a jövőben, hogy Veszprémben még nagyobb hangsúlyt kapjon az önkéntesség.

Számos helyi civil egyesület szervez önkéntes megmozdulásokat Veszprémben és a térségben, azonban ezek híre sok esetben csak szűkebb réteghez, általában a szervezet tagságához jutnak el, holott a valós érdeklődés jóval nagyobb ennél, vallják azok a helyi fiatalok, akik pár hete létrehozták az Önkéntesek Veszprémért Facebook-oldalt és az ehhez kapcsolódó csoportot.

Szedlák Áron és Bóka Bence elmondása szerint a lehető legegyszerűbb és legtöbb ember által használt közösségi felület régóta itt hevert előttük, most pedig ők vállalták, hogy létrehozzák azt a csoportot, amely kifejezetten az önkéntes megmozdulásokat hivatott felkarolni.

A csoportnak két funkciója lesz: egyrészről felületet adni a már létező önkéntes és jótékony akcióknak a városban, tehát, ha egy civil szervezet például szemétszedési megmozdulást, vagy közösségi munkát hirdet, azt bátran meghirdetheti ebben a csoportban is, hogy még több emberhez eljusson a híre. Másrészről pedig a csoport is hirdet majd havi rendszerességgel saját önkéntes megmozdulásokat. Ehhez pedig várnak ötleteket, javaslatokat, hogy hol és milyen formában segítsenek Veszprémben.

Az első ilyen akción már túl is vannak, akkor még szűkebb körben, a csoport első tagjaival közösen a Vackoló Állatmenhelyet segítettek felújítani.

Októberben folytatódni fog ez a sorozat, várhatóan szemétgyűjtési akcióval, de ahogy a csoport adminisztrátoraitól megtudtuk, a járvány után mindenképpen szeretnének iskolákban és óvodákban is segíteni valamilyen formában.

Az Önkéntesek Veszprémért csoporthoz bárki szabadon csatlakozhat, nincs tagsági díj, nincs elvárás, hogy hány akcióban kell részt venni, azt is szívesen veszik, ha valaki csak építő javaslataival járul hozzá a sikerességhez, hogy hol és miben lehetne önkéntes alapon segíteni a városban.

Hogy mennyire van létjogosultsága helyi szinten egy szabadon szerveződő karitatív megmozdulásnak, azt jól jelzi, hogy az oldalt rövid időn belül már 200-an követni kezdték, a csoport pedig közel 30 főt számlál eddig, de a számok folyamatosan növekednek.

 

Képek: Önkéntesek Veszprémért Facebook-oldal

Hajas Bálint
további cikkek
Keddtől lehet regisztrálni az idei TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Keddtől lehet regisztrálni az idei TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Idén tizenkettedik alkalommal valósul meg a TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja. Az önkéntesek keddtől jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól. 2024. április 2. 10:41 Ugrálhatnak örömükben az iskolába visszatérő gyerekek Cholnokyváros Ugrálhatnak örömükben az iskolába visszatérő gyerekek Újrafestették a Cholnoky iskola előtt megkopott ugróiskolát, így az megszépülve, élénk színekkel fogadja a tanévet megkezdő gyerekeket.  2023. augusztus 29. 21:26 Így látnak minket, veszprémieket az európai fiatalok Ragyogók Így látnak minket, veszprémieket az európai fiatalok Sokszor és sokat beszéltünk már a veszprémi közösségről, a város vízióiról és arról a képről, amit meg szeretnénk mutatni magunkból Európának a kulturális főváros cím birtokában. Most húsz külföldről érkezett fiatal vall ugyanezekről, akik három héten keresztül voltak az EKF önkéntesei. Cikkünkből kiderül, melyik szeteotípiák igazolódtak be és melyeket dőltek össze a külföldiek szemében a veszprémiekről. 2023. augusztus 5. 12:10 Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot önkéntesség Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot Eck Izabella már több, mint négy hónapja él Észtországban, Tartuban. A fiatal veszprémi lány nem csak világot látni utazott el a balti országba, annál egy sokkal fontosabb feladata van, a tartui Európa Kulturális Főváros programban vesz részt önkéntesként. Kulturális tapasztalatokról, az észt emberekről és mindennapokról, valamint az ottani EKF-programról is beszélgettünk vele. 2022. június 6. 13:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.