2021. április 16.
//
Csongor névnap

A pandémia szürkeségében szükségünk van a színekre

2020. október 7. 15:00
Pénteken nyitották meg a VENŐKE tavasszal elmaradt kiállítását a Hangvillában.

Kiállítást szervezett a 25. jubileumát ünneplő Veszprémi Nők Kerekasztala (VENŐKE). A tárlatot eredetileg tavaszra, a Gizella-napok idejére tervezték, a járványhelyzet miatt azonban el kellett halasztaniuk – egészen mostanáig.

A tárlatot péntek délután Ács Anna muzeológus nyitotta volna meg – mivel azonban betegség miatt távol maradt, szavait Máthé Éva tolmácsolta. 

Bárhogyan támad ránk az alattomos vírus, a nagybetűs életnek mennie kell tovább a maga embert próbáló hétköznapjaival és az azokon felülemelkedő ünnepekkel – fogalmazott el nem mondott beszédében a muzeológus. A negyedszázados jubileumát ünneplő civil szervezettel kapcsolatban azt írta: a VENŐKE gyönyörű kort ért meg, 25 éves, a nő életében ez a virágzás ideje. Az elmúlt negyed században városunk és környékünk igazán kiemelkedő civil szervezetévé vált, nívós rendezvényekkel örvendeztette meg a helyi közösséget. 

A szűkös keretekbe szorított év kevésbé ad alkalamat az ünneplésre, a karantén azonban nem az édes semmittevés ideje, az alkotóerő a nőkben a karantén idején sem szunnyadt, sőt, az alkotás segített megküzdeni a pandémia okozta váratlan lelki kihívásokkal. Az alkotás általában csendes művelet, a meditáció egy sajátos formájaként is értelmezhető – fogalmazott üzenetében Ács Anna. 

Az elmélyedésre szükség is van a pandémiás időkben, ez azonban nem jelenthet elszürkülő hangulatot. Fenyegetetté és bizonytalanná vált mindennapjainkban különösen szükségünk van a színes árnyalatokra túlélésünkhöz. A pénteken megnyitott tárlat is olyan sokszínű, mint a nők maguk, közvetíti szemléletüket az életről, természetről, annak kisebb-nagyobb csodáiról – olvasta fel Ács Anna gondolatait Máthé Éva.

A kéz- és képzőművészeti munkákból összeállított, A túlélés színes árnyalatai című kiállítást a Hangvilla második és harmadik emeletén, október 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Pelenkával segítettek a koraszülötteknek
Pelenkával segítettek a koraszülötteknek
Négyezer pelenkát adományoztak a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványnak.
Mindannyian óriásokká válhatunk, ha segítünk
Mindannyian óriásokká válhatunk, ha segítünk
Veszprém évek óta kimagaslóan teljesít, ha segítségnyújtásról van szó, ezt pedig újra és újra bizonyíthatjuk: ezentúl akár a Veszprém Megyei Kritikus Betegekért Alapítványon keresztül, mely a megyei kórház intenzív osztályán kezelt betegek ellátási színvonalának folyamatos fejlesztésére jött létre.
Megnyíltak a NEA civil pályázatai
Megnyíltak a NEA civil pályázatai
Megnyíltak hétfő délelőttől a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatai, a pénzügyi keret jövőre 9,3 milliárd forint.
A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek
A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek
Hivatalos szervezeti háttér nélkül, teljes egészében önkéntes alapon szervezték meg a veszprémi önkéntes csoportot a Facebook-on, amely már túl van első sikeres akcióján. A működési elvük a lehető legegyszerűbb, mégis nagy szerepe lehet a jövőben, hogy Veszprémben még nagyobb hangsúlyt kapjon az önkéntesség.
Országosan dobogósak a Veszprém megyei civilek pályázati eredményességben
Országosan dobogósak a Veszprém megyei civilek pályázati eredményességben
A civil egyesületek számára tartottak információs napot csütörtökön a Városházán, ahol az eddigi pályázatok eredményessége mellett a jövő évi kiírásokról is megtudhattak friss információkat a résztvevők.