Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A pandémia szürkeségében szükségünk van a színekre

2020. október 7. 15:00
Pénteken nyitották meg a VENŐKE tavasszal elmaradt kiállítását a Hangvillában.

Kiállítást szervezett a 25. jubileumát ünneplő Veszprémi Nők Kerekasztala (VENŐKE). A tárlatot eredetileg tavaszra, a Gizella-napok idejére tervezték, a járványhelyzet miatt azonban el kellett halasztaniuk – egészen mostanáig.

A tárlatot péntek délután Ács Anna muzeológus nyitotta volna meg – mivel azonban betegség miatt távol maradt, szavait Máthé Éva tolmácsolta. 

Bárhogyan támad ránk az alattomos vírus, a nagybetűs életnek mennie kell tovább a maga embert próbáló hétköznapjaival és az azokon felülemelkedő ünnepekkel – fogalmazott el nem mondott beszédében a muzeológus. A negyedszázados jubileumát ünneplő civil szervezettel kapcsolatban azt írta: a VENŐKE gyönyörű kort ért meg, 25 éves, a nő életében ez a virágzás ideje. Az elmúlt negyed században városunk és környékünk igazán kiemelkedő civil szervezetévé vált, nívós rendezvényekkel örvendeztette meg a helyi közösséget. 

A szűkös keretekbe szorított év kevésbé ad alkalamat az ünneplésre, a karantén azonban nem az édes semmittevés ideje, az alkotóerő a nőkben a karantén idején sem szunnyadt, sőt, az alkotás segített megküzdeni a pandémia okozta váratlan lelki kihívásokkal. Az alkotás általában csendes művelet, a meditáció egy sajátos formájaként is értelmezhető – fogalmazott üzenetében Ács Anna. 

Az elmélyedésre szükség is van a pandémiás időkben, ez azonban nem jelenthet elszürkülő hangulatot. Fenyegetetté és bizonytalanná vált mindennapjainkban különösen szükségünk van a színes árnyalatokra túlélésünkhöz. A pénteken megnyitott tárlat is olyan sokszínű, mint a nők maguk, közvetíti szemléletüket az életről, természetről, annak kisebb-nagyobb csodáiról – olvasta fel Ács Anna gondolatait Máthé Éva.

A kéz- és képzőművészeti munkákból összeállított, A túlélés színes árnyalatai című kiállítást a Hangvilla második és harmadik emeletén, október 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Tizenöt éves az Újtelep baráti köre Tizenöt éves az Újtelep baráti köre Megalakulásának tizenöt éves évfordulóját ünnepelte pénteken a Veszprémi Újtelepi Baráti Kör Egyesület, akik a közösségépítő munka mellett a városi közügyekre is fordítanak energiát. 2023. december 19. 17:10 Egyre színesebb a veszprémi politikai paletta – zászlót bontott Adamecz Zoltán politika Egyre színesebb a veszprémi politikai paletta – zászlót bontott Adamecz Zoltán A civil oldalról érkezik kihívója a mostani városvezetésnek, beleértve a fideszes és az ellenzéki képviselőket és a polgármestert is. Adamecz Zoltán, helyi vállalkozó a frissen alakult Együtt Veszprémért Egyesület színeiben indul a polgármesteri székért, mellette pedig a 12 választókörzetben is lesznek jelöltjeik. A hivatalos bejelentést hétfő délután tették meg, ahol elhangzott az is, hogy szerintük mi az egyik legnagyobb problémája Veszprémnek. 2023. december 11. 23:49 Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben nyugdíjas Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben Veszprém népességének 27%-a nyugdíjas, ez körülbelül 16 ezer idős embert jelent, akik közül 1400-an tagjai valamelyik nyugdíjas klubnak. De mi a helyzet a többiekkel? Az ő megszólításuk és felkarolásuk is szerepel a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének céljai közt a következő időszakban, akiket most már egy frissen megalapított tanácsadó testület is segít ebben a munkában. 2023. november 27. 15:11 Harminc éve a Dózsavárosért Harminc éve a Dózsavárosért Immáron harminc éve annak, hogy megalapították a Dózsavárosi Baráti Kört, azóta pedig a város egyik legaktívabb civil egyesületévé nőtte ki magát. 2023. június 18. 10:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.