2020. december 2.
//
Melinda névnap

Csak óvatosan az utcán, mert a Google ott is lát minket

2020. október 15. 3:00
Szemfülesek kiszúrhatták már, hogy a Google Utcakép alkalmazása Veszprémben is rögzített különös élethelyzeteket. Cikkünkben megmutatjuk ezeket.

Mióta 2007-ben a Google elindította a Street View, azaz Utcakép nevű funkcióját, emberek sokasága tölti azzal az idejét, hogy a Föld különböző utcáin virtuálisan barangolva érdekes és vicces momentumok után kutasson. Olyan vicces, adott esetben groteszk pillanatok után kutakodva, amelyeket a mindennapi élet szül, a Google segítségével pedig az internetezők elé tárják azokat.

Aki nem ismerné a Street View nevű alkalmazást, annak röviden úgy lehet leírni, mint amikor egy térkép felülnézeti dimenziójából egy adott pont hirtelen három dimenzióssá válik és ott vagyunk azon házak között, ahová ráböktünk a térképen. Mindezt a valóságban úgy hozták létre, hogy egy 360 fokos kamerával felszerelt autó körbejárta a Föld legtöbb országát, annak minden olyan utcáját, ahová egy autó be tud hajtani. Ezeken folyamatosan rögzítette, amit látott, így emberek és az ő mindennapi élethelyzeteik is megörökítésre kerültek.

Nem volt ez másképp Veszprémben sem, ahol utoljára 2018-ban frissítették az Utcaképet a Google-ön belül.

A szemfülesek kiszúrták, hogy Cholnoky-körforgalomban egy kisebb közúti balesetnek is a szemtanúja volt a kamera. Azt nem tudjuk pontosan lemodellezni, hogy hogyan történt a baleset, de a képen látható utánfutó valamiért természetellenesen az oldalán fekszik, körülötte pedig láthatóan már összeült az operatív törzs, hogy megoldást találjanak erre a problémára.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Veszprémben nem odaillő jelenetet örökített meg a Google. Egy előző frissítésben még szerepelt egy utcai verekedés is az egyik középiskola előtt, ahol a kézmozdulatokból ítélve a két diáklány valamin összekülönbözött és a kevésbé elegáns módját választották a vita rendezésének.

A Google Street View által a világ különböző pontjain rögzített vicces jelenetekből ezen az oldalon komplett galériát lehet találni, a veszprémi Cholnoky-körforgalomban történt balesetet pedig ezen a koordinátán tudja bárki leellenőrizni.

Hajas Bálint

További cikkek

Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten lejárnak a harminc napra hozott intézkedések, hogy utána és a karácsonyi időszakban milyen szabályok lesznek érvényben, arról jövő héten döntenek.
Veszprémben ismét kifogásolt a levegő minősége
Veszprémben ismét kifogásolt a levegő minősége
Számos helyen tovább emelkedett a légszennyezettség a magas szállópor-koncentráció miatt.
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira
Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások - közölte az Oktatási Hivatal szerdán. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával tartják meg január 23-án.
Elkészült a honvédség veszprémi logisztikai központja
Elkészült a honvédség veszprémi logisztikai központja
átadták a NIPÜF Csoport legújabb létesítményét az Inpark Veszprém ipari parkban. A több mint 20 ezer négyzetméteres csarnok és a hozzá tartozó kiszolgáló épületek a Magyar Honvédség új anyagellátó raktárbázisaként működnek majd. A Honvédelmi Minisztérium megbízásából fejlesztett ingatlanokra hosszú távú bérleti megállapodást kötöttek a felek.
Szájer József megkövette családját és választóit
Szájer József megkövette családját és választóit
Megkövette családját és választóit Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő keddi közleményében.