Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Online rendezik meg a VI. Pannon UniFestet

2020. november 27. 4:00
Az idei év számos meglepetést tartogat magában, nem csupán csak jó értelemben, de persze akadnak pozitív hírek is. Ilyen az, hogy a hatodik UniFest idén is meglesz tartva, méghozzá az online térben, november 21-től 27-ig. Deli Kittivel, az UniFest főszervezőjével beszélgettünk…

A pandémia időszakában számos fesztivál veszélybe került, volt köztük rengeteg, ami el is maradt. Kitti számára nem volt kérdés, hogy valamilyen formában meg kell tartani az UniFestet: „Mindenképpen meg szerettük volna tartani, folyamatosan figyeltük tehát az országos eseményeket,

de úgy gondoltuk, hogy a tavalyi és a korábbi sikereket figyelembe véve nem hagyhatjuk, hogy egy év kimaradjon.

A fiatalokat sem akartuk ilyen helyzetben hagyni, így meg kellett próbálni alkalmazkodni ehhez az állapothoz. A zenei szekció kárára ugyan, de online fogjuk megtartani az összművészeti találkozót.”

A már jól ismert UniFest saját oldala most egy helyszínül szolgál a fesztiválnak: „Olyan szintre fejlesztettük az oldalunkat, hogy a tárhelybővítéssel alkalmas legyen a videók befogadására, tehát fel lehessen tölteni rá az elkészült produkciókat, a fotókat, festményeket, szövegeket.”

A fesztivál egyik sajátossága, hogy minden évben ismert környékbeli művészek ülnek a zsűri „székében”, idén sincs ez másként: „A vers- és prózamondás szekciójában Komáromi Sándor, a Pannon Egyetem mesteroktatója fogja értékelni a beérkezett produkciókat, méghozzá a dráma-szakos hallgatóival karöltve, akik egyébként majd be is fognak mutatkozni a fesztiválon. A vers-és prózaírásban Tóbiás Krisztián kortárs költőnk fog zsűrizni, természetesen idén is áll, hogy a legjobb pályaművek megjelenhetnek az általa szerkesztett Tempevölgy folyóiratban. A fotó szekcióban Gáspár Gábor fotós lesz, aki a pályaműveket értékeli majd, a festmény és rajz szekcióban pedig Hajdu Franciska fog véleményt formálni.”

Az online fesztivál rendhagyó értékelése a következő módon zajlik majd: „A zsűri tagjai egy személyes videót készítenek minden egyes résztvevő munkájához, ellátva sok-sok tanáccsal, útravalóul. Idén is arany, ezüst-és bronzminősítést lehet kapni, helyezetteket most sem hirdetünk, hiszen mi soha nem versenyként tekintünk erre az eseményre.”

Ahogy minden évben, idén is lesznek workshoppok: „Arra törekedtünk, hogy a jelenlegi helyzetre reflektálva válaszokat találjunk arra, hogyan tud az online térben megmaradni a kultúra. Fontos kérdés, hiszen most nem lehet személyesen találkozni, ugyanakkor az értékközvetítésnek így is jelen kell lennie. Simon Marcival és Kemény Zsófival fogunk beszélgetni, velük az irodalom újfajta irányzatairól lesz szó.

A másik beszélgetésünket Tóbiás Krisztián új könyvétől, és annak grafikájától indítjuk, vagyis a képzőművészet és az irodalom találkozása a kiindulópont, a beszélgetőtárs pedig Turi Lilla grafikus lesz, aki nemrég nyerte el az év grafikusa díját. Áfrány Gábor, a Művészetek Háza kurátora is jön, mint képzőművészeti szakember. Ezentúl Süle Zsolt és Trócsányi Gergő, az ÉSTE két frontembere, valamint Tóth-Péti Krisztina, a Petőfi Színház dramaturgja, rendezőasszisztense is vendég lesz, velük szintén a műfajok találkozását, valamint az előadói forma mibenlétét vizsgáljuk.

 

Ezeken túl a CoolTúra egyetemi munkacsoport a Fortepan oldallal fog majd interjút készíteni, az analóg fotózás digitalizálásáról, valamint bemutatkozik a Cool Launch is. Érdemes figyelni minket Facebookon, mert folyamatosan egyre részletesebben jelentkezünk programjainkról.”

A fesztivál a kezdetektől fogva nem csupán helyi, de országos szinten is várja a jelentkezőket: „Az online lebonyolítással talán még több helyszínről tudunk bevonni embereket, hiszen nem kell személyesen megjelenni.

Büszkék vagyunk arra, hogy ebben a helyzetben sem kellett lemondanunk a fesztiválról, pedig nem könnyű most bármibe is belekezdeni.

Sajnos minket sem kímélt a covid, az anyagi támogatóink, szponzoraink is jelentősen csökkentek, de bízunk benne, hogy kitartásunk a közönség szemében előnyt kovácsol a számunkra."

A fesztiválra november nyolcadikáig lehet jelentkezni.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.