Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban

2020. október 24. 4:30

A Lovassy László Gimnázium – a Veszprémi Tankerületi Központ támogatásával – a Nemzeti Tehetségprogram „A matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása” című kiírás keretében a 2019/2020-as tanévben Középpontban az atommag! címmel komplex tehetséggondozó programot valósított meg.

A program vázát egy heti rendszerességgel zajló tehetséggondozó szakkör jelentette, melynek munkájában a 2019/2020-as tanévben 10. és 11. osztályos, fizika iránt érdeklődő diákok vettek részt Csizmaziáné Fazekas Beáta tanárnő vezetésével. Az őszi-téli időszakban kerültek terítékre a XX. század elejének  felfedezései, melyek az anyagi világ modern szemléletű megismerését jelentették.

A fiatalok örömmel vettek részt az atommodellek, az atommag, a radioaktív bomlások megismerésében. A bomlások exponenciális lefolyását szemléltető szimulációs programot írtak, különböző internetes anyagokat kerestek, és vitattak meg a szakköri foglalkozásokon.

Az elektron hullámtermészetének behatóbb megismerése céljából felkeresték a Pannon Egyetem elektronmikroszkóp-laborját is.

A témához szorosan kapcsolódtak azok a kísérletek is, melyeket a pályázat segítségével megvásárolt eszközökkel tudtak elvégezni: elektrondiffrakciós csővel az elektron hullámtermészetét vizsgálták, a Geiger-Müller számlálóval aktivitást mértek.

A csapatnak február végén még sikerült eljutni Paksra. Az atomerőmű látogatóközpontjában és az atomenergetikai múzeumban sokat hallhattak az atomenergiáról, a sugárzásokról, az atomerőművekről; bepillantást nyerhettek a működő négyes blokk reaktorára, és a turbinacsarnokra. Az atomenergetikai múzeumban az energiáról rendeztek számukra interaktív bemutatót.

A szakkörön február-márciusban a XX. század második felének és napjainknak is fő kutatási irányát jelentő Standard Modellel próbáltak megismerkedni a kitartó diákok. Az atommag nukleonjait is alkotó kvarkok szemléltetésére kocka-modelleket gyártottak. A karantén miatt a tervezett program ősszel folytatódhatott Horváth Dezső professzor „Antianyag”-ról szóló előadásával, ezúttal on-line. 

A Budapestre a Wigner Központba és a Csodák Palotájába tavaszra tervezett kirándulás helyett a projektet szeptember elején egy nagyon jól sikerült tanulmányi úttal zárták. Szeptember 4-én a bakonybéli Csillagdát, másnap a pannonhalmi Apátságot, valamint a győri Mobilis Központot látogatták meg. Az első napon a csillagászat, az űrkutatás rejtelmeibe kalauzolta a táraságot egy fiatal csillagász, aztán egy kis túrával a Bakony rejtekét is felfedezték a fiatalok az Odvaskő-barlangban. Pannonhalma kulturális értékei mellett lehetőségük nyílt tanulmányozni a modern biomassza-technológiát. A Mobilis Központ interaktív tudományos játékaival, és kísérleti bemutatóval zárult a program. 

 

A projektről a http://web.lovassy.hu/palyazatok/nemzeti-tehetseg-program-19/ oldalon tájékozódhatnak.

A tehetségfejlesztés az NTP-MTTD-19-0074 azonosító számú pályázat alapján a Nemzeti Tehetség Program valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.