Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az LMP szerint sürgősen emelni kell az otthonápolási díjat

2020. október 25. 3:30
Ungár Péter országgyűlési képviselő Veszprémben beszélt az általuk megfogalmazott javaslatokról.

Magyarországon azok az emberek, akik otthongondozási munkát végzik, rettentően alulfizetettek-kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Ungár Péter Veszprémben. Mint mondta, a legtöbb esetben nincs alternatívája az otthon gondozásnak, sőt, sok esetben kényszerhelyzetről van szó.

Hangsúlyozta, az otthongondozás egy 24 órán át tartó, pszichikailag rendkívül megterhelő munka, ennek ellenére azok, akik nem gyermeküket gondozzák otthon, 38-58 ezer forintot kapnak havonta, ami az inflációt követi ugyan, de ezen felül nem növekszik az összeg.

Ungár Péter (vehir archív)Ungár Péter (vehir archív)

Az LMP szerint sürgősen emelni kell a díjat. Ungár Péter úgy látja, a nem gyermeküket otthon ápolók díját a minimálbér szintjére kell emelni, ami a költségvetésnek „mindössze” 25-30 milliárd forintjába kerülne. Továbbá szeretnék elérni azt, hogy ne legyen felső határa annak, hogy milyen nyugdíjnál ítélik meg az otthongondozási díjat, és hogy az állam számoljon nagyobb összeggel (2 embernél például 1,5 szeres szorzóval) azoknál, akik több gondozottat ápolnak otthon.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.