A díj odaítélésének alapfeltétele volt, hogy a vendéglátóhely olyan településen legyen, amely benevezett a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenybe, és csak azok a vendéglátóhelyek kaphatják meg, amelyeknek éttermi kínálata magas színvonalú, és ezzel párhuzamosan környezetük rendezettsége, növényekkel és virágokkal való díszítése különösen igényes. Az elismerés attól különleges, hogy minden turisztikai régióból évente csak egy étterem kaphatja meg. 2009-ben ez az étterem az Oliva Étterem lett.
Személyes indoklásukban a díjat odaítélői kiemelték, hogy az Oliva építtetői ráéreztek a klímaváltozásból fakadó, egyre határozottabb mediterrán hatások erősödésére. Az elismerés elnyerésének egyik speciális oka a nyári szezonban működő, leanderekkel, olajfával, eperfával, selyemakáccal beültetett átrium szerű kerthelyiségének megkapó hangulata volt.