2021. július 23.
//
Lenke névnap

Együtt koszorúzott Ovádi Péter és Porga Gyula

2020. október 31. 5:00
A városi megemlékezések ugyan elmaradtak, de az országgyűlési képviselő és a polgármester elhelyezte a megemlékezés koszorúit az 1956-os emlékműnél a Megyeháza téren.

A koronavírus helyzet miatt nem csak az országos, hanem a városi ünnepségek jó részét sem tartották meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján. Ovádi Péter és Porga Gyula közösen helyezte el az emlékezés koszorúit a Brusznyai emlékműnél péntek este.

Porga Gyula polgármester szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele szerint eredetileg az alábbi beszédet mondta volna el :

"Tisztelt Veszprémiek!

Ma olyan eseményre emlékeznénk közösen, amely a magyar nevet újraírta a világ fejében. 1956 október 23-án a magyarok úgy döntöttek, hogy elég volt a kiszolgáltatottságból, az alávetettségből, a rájuk kényszerített, idegen normákból, és a saját életüket akarják élni. Azt gondolták, épp eleget tűrtek, ezért magától értetődő természetességgel emelték fel fejüket és addig elveszni látszó hangjukat, és nyilvánították ki, hogy nem viselik tovább szabadságuk korlátozását.

Csendesen és határozottan tódultak az utcákra szerte az országban, hogy nyomatékot adjanak szándékaiknak. És a hatalom – akárcsak 1848-ban - ezúttal is reszketni méltóztatott.

1956-ban, mint addig minden helyzetben, amikor ember kellett a „várfalra”, a veszprémieket összeforrasztotta a közös cél. Nem méricskélték az elnyomó hatalom nagyságát, hittek az igazukban, hittek jogos követeléseikben, bíztak a szabadságerejében, és Brusznyai Árpád, a szelíd tanárember irányításával tették a dolgukat. Megszervezték önmagukat, a városukat, tervezték az új életet. Majd amikor harcra kényszerítette őket a világ egyik legnagyobb hadserege, akkor- Budapest után - a legnagyobb ellenállást fejtették ki.

Ez a bátorság és állhatatosság tette „megint széppé” a magyar nevet 1956-ban. Ez az, amiről nem feledkezhetünk meg. Ez az, amiért köszönetet kell mondanunk a forradalomvalamennyi résztvevőjének. A fővárostól a legkisebb településig, mindenütt. Így azoknak is, akik Veszprémben álltak a vártán.

Az idén, a Covid-vírus veszélye miatt az emlékezés közösségi élményétől tartózkodnunk kell. De a főhajtás ezúttal sem maradhat el. Szűk körben koszorúzunk a Brusznyai szobornál, és mindenkit arra biztatok, hogy a nap folyamán egy szál virágot helyezzen el az ’56-os emlékműnél vagy otthon gyújtson mécsest a forradalom áldozatai előtt tisztelegve.

Dicsőség a hősöknek! Vigyázzunk az emlékükre, vigyázzunk egymásra!"

A városi megemlékezésre hivatalos volt Menczer Tamás államtitkár is, aki a Facebookon üzent a veszprémieknek.

A városi Fidesz frakciója délelőtt koszorúzott az emlékhelynél.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Munkacsoport felállítását sürgeti Gerstmár a lakosságszám csökkenése miatt
Munkacsoport felállítását sürgeti Gerstmár a lakosságszám csökkenése miatt
Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő péntek délelőtt beszélt arról, hogy munkacsoport vagy ideiglenes bizottság felállítását sürgeti annak kivizsgálására, hogyan lehetne megállítani a lakosságszám csökkenését Veszprémben.
Nőtt a Pannon Egyetemre felvettek száma
Nőtt a Pannon Egyetemre felvettek száma
1540 hallgató kezdheti meg tanulmányait ősszel a Pannon Egyetemen, ezzel a tavalyi évhez képest 11%-kal nőtt a felvettek száma.
Kiderült, kit hova vettek fel
Kiderült, kit hova vettek fel
Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a mintegy 102 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
Virágzás előtt a parlagfű, már júliusban allergiás tüneteket okozhat
Virágzás előtt a parlagfű, már júliusban allergiás tüneteket okozhat
Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai szerint, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat a növénnyel fertőzött területeken.
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszer a héten három veszprémi, illetve környékbeli cégnél is személyes látogatást tett. Az ezeken történt bejelentések mellett azonban a nemzetgazdaság szempontjából fontos stratégiai üzenete is van a veszprémi látogatásoknak.