2020. november 30.
//
András, Andor névnap

Együtt koszorúzott Ovádi Péter és Porga Gyula

2020. október 31. 4:00
A városi megemlékezések ugyan elmaradtak, de az országgyűlési képviselő és a polgármester elhelyezte a megemlékezés koszorúit az 1956-os emlékműnél a Megyeháza téren.

A koronavírus helyzet miatt nem csak az országos, hanem a városi ünnepségek jó részét sem tartották meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján. Ovádi Péter és Porga Gyula közösen helyezte el az emlékezés koszorúit a Brusznyai emlékműnél péntek este.

Porga Gyula polgármester szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele szerint eredetileg az alábbi beszédet mondta volna el :

"Tisztelt Veszprémiek!

Ma olyan eseményre emlékeznénk közösen, amely a magyar nevet újraírta a világ fejében. 1956 október 23-án a magyarok úgy döntöttek, hogy elég volt a kiszolgáltatottságból, az alávetettségből, a rájuk kényszerített, idegen normákból, és a saját életüket akarják élni. Azt gondolták, épp eleget tűrtek, ezért magától értetődő természetességgel emelték fel fejüket és addig elveszni látszó hangjukat, és nyilvánították ki, hogy nem viselik tovább szabadságuk korlátozását.

Csendesen és határozottan tódultak az utcákra szerte az országban, hogy nyomatékot adjanak szándékaiknak. És a hatalom – akárcsak 1848-ban - ezúttal is reszketni méltóztatott.

1956-ban, mint addig minden helyzetben, amikor ember kellett a „várfalra”, a veszprémieket összeforrasztotta a közös cél. Nem méricskélték az elnyomó hatalom nagyságát, hittek az igazukban, hittek jogos követeléseikben, bíztak a szabadságerejében, és Brusznyai Árpád, a szelíd tanárember irányításával tették a dolgukat. Megszervezték önmagukat, a városukat, tervezték az új életet. Majd amikor harcra kényszerítette őket a világ egyik legnagyobb hadserege, akkor- Budapest után - a legnagyobb ellenállást fejtették ki.

Ez a bátorság és állhatatosság tette „megint széppé” a magyar nevet 1956-ban. Ez az, amiről nem feledkezhetünk meg. Ez az, amiért köszönetet kell mondanunk a forradalomvalamennyi résztvevőjének. A fővárostól a legkisebb településig, mindenütt. Így azoknak is, akik Veszprémben álltak a vártán.

Az idén, a Covid-vírus veszélye miatt az emlékezés közösségi élményétől tartózkodnunk kell. De a főhajtás ezúttal sem maradhat el. Szűk körben koszorúzunk a Brusznyai szobornál, és mindenkit arra biztatok, hogy a nap folyamán egy szál virágot helyezzen el az ’56-os emlékműnél vagy otthon gyújtson mécsest a forradalom áldozatai előtt tisztelegve.

Dicsőség a hősöknek! Vigyázzunk az emlékükre, vigyázzunk egymásra!"

A városi megemlékezésre hivatalos volt Menczer Tamás államtitkár is, aki a Facebookon üzent a veszprémieknek.

A városi Fidesz frakciója délelőtt koszorúzott az emlékhelynél.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Jegyet váltunk a tragédiákra
Jegyet váltunk a tragédiákra
Börtönök, temetők, emlékhelyek, katasztrófák helyszínei – turistaként szívesen látogatunk tragikus helyszíneket. Az erre épülő turizmusról tartott előadást pénteken dr. Papp Zsófia a Pannon Egyetem GTK Facebook-oldalán.
Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
Lemondott európai parlamenti (EP-) képviselői tisztségéről Szájer József, a lemondás december 31-ével hatályos - közölte a fideszes politikus vasárnap az MTI-vel.
Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
A Veszprémi Érsekség valamint Veszprém város közös adventi koszorúján az első gyertyát Udvardy György érsek és Ovádi Péter országgyűlési képviselő gyújtották meg szombat este.
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadásából kiderült, mely intézményekben végzett friss diplomás munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme a legmagasabb. A Pannon Egyetem az országos összevetésben a hatodik helyet érte el.
8 év után megemelkednek a helyi járatos buszok jegyárai
8 év után megemelkednek a helyi járatos buszok jegyárai
2013 óta változatlanok a jegyárak a veszprémi helyi járatos buszokon, ez az állapot fog jövőre megváltozni azáltal, hogy megemelkedik a V-Busz árait. Az ellenzék „eszement díjemelést” emleget, a polgármester a szolgáltatás modernizálásával, valamint a járványhelyzet negatív hatásaival indokolja a döntést.