Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 24. Emma
Veszprém
1°C
2024. november 24. Emma
Veszprém
1°C

Disznótoros, ahogy én képzelem / Véres hurkával töltött szűzpecsenye töpörtyűs burgonyarétessel, savanyú káposzta-szósszal

2010. február 8. 10:55 // Forrás: Tornyos Balázs
Próbálja ki Ön is heti receptünket, és nyerjen saját tippjeivel kétszemélyes vacsorát az Oliva Étteremben.

Gasztronómiai utazásunkat egy tradicionális magyar különlegességgel kezdjük, melyből Tornyos Balázs, az Oliva Étterem meszterszakácsa alkotott 21. századi főfogást. Ha receptünk elnyeri tetszélsét, küldje el kedvenc - témához illeszkedő - receptjét a gasztro@vehir.hu email címre, és ha a hónap végi sorsoláson Önre esik a séf választása, az Oliva Étterem kétszemélyes vacsorával ajándékozza meg.

Disznótoros, ahogy én képzelem

A disznóvágás alapanyagait felhasználva kreáltam ezt a receptet, visszanyúlva nagyapáink és dédapáink szokásaihoz. A véres hurka, a savanyú káposzta, a burgonya a pecsenyéhez, és az isteni rétes, amit nagyanyáink hajszál vékonyra nyújtottak – ezen alapanyagok adottak voltak, és persze az elmaradhatatlan vajpuha töpörtyű. Ezt az ételt azoknak ajánlom, akik szeretnek egy kis csavart, változatosságot vinni a hétköznapokba, de emellett szeretik a tradicionális, hagyományos magyar konyhát.

Hozzávalók négy személyre

500 g sertésszűzpecsenye
1 db véres hurka
2 tk. kukoricakeményítő
2 csomag réteslap
500 g burgonya, megfőzve, áttörve
100 g töpörtyű
50 g mangalicazsír
6 db tojás
só, őrölt fekete bors
300 g savanyú káposzta
1 dl száraz fehérbor
4 dl tejszín
2 fej apróra vágott vöröshagyma

A sertésszüzeket megtisztítjuk (lehártyázzuk), a véres hurkát a bélből kiszedve átdaráljuk, majd hozzáadunk 2 db tojást és 2 teáskanál kukoricakeményítőt. A húst egy fakanál nyele segítségével felszúrjuk. A darált véres hurkát habzsák segítségével a felszúrt húsba töltjük. Kiolajozott tepsibe tesszük, és 180 ºC-on 20–25 perc alatt készre sütjük.

A mangalicazsírban a töpörtyűt felmelegítjük, és hozzáadjuk a tört burgonyához, melyet sóval, borssal ízesítünk. Hozzáadunk 4 db tojást, és a réteslapokba töltjük. A rétesek tetejét kevés zsírral megkenjük, majd sütőben 160 ºC-on 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az enyhén átmosott savanyú káposztát, sózzuk, borsozzuk. 1 dl száraz fehérbort adunk hozzá és annyi vizet, hogy ellepje, majd 20–25 perc alatt készre főzzük. Ezután botmixer segítségével összeturmixoljuk. Végül hozzáadjuk a tejszínt, és felforraljuk.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.