Gasztronómiai utazásunkat egy tradicionális magyar különlegességgel kezdjük, melyből Tornyos Balázs, az Oliva Étterem meszterszakácsa alkotott 21. századi főfogást. Ha receptünk elnyeri tetszélsét, küldje el kedvenc - témához illeszkedő - receptjét a gasztro@vehir.hu email címre, és ha a hónap végi sorsoláson Önre esik a séf választása, az Oliva Étterem kétszemélyes vacsorával ajándékozza meg.
Disznótoros, ahogy én képzelem
A disznóvágás alapanyagait felhasználva kreáltam ezt a receptet, visszanyúlva nagyapáink és dédapáink szokásaihoz. A véres hurka, a savanyú káposzta, a burgonya a pecsenyéhez, és az isteni rétes, amit nagyanyáink hajszál vékonyra nyújtottak – ezen alapanyagok adottak voltak, és persze az elmaradhatatlan vajpuha töpörtyű. Ezt az ételt azoknak ajánlom, akik szeretnek egy kis csavart, változatosságot vinni a hétköznapokba, de emellett szeretik a tradicionális, hagyományos magyar konyhát.
Hozzávalók négy személyre
500 g sertésszűzpecsenye
1 db véres hurka
2 tk. kukoricakeményítő
2 csomag réteslap
500 g burgonya, megfőzve, áttörve
100 g töpörtyű
50 g mangalicazsír
6 db tojás
só, őrölt fekete bors
300 g savanyú káposzta
1 dl száraz fehérbor
4 dl tejszín
2 fej apróra vágott vöröshagyma
A sertésszüzeket megtisztítjuk (lehártyázzuk), a véres hurkát a bélből kiszedve átdaráljuk, majd hozzáadunk 2 db tojást és 2 teáskanál kukoricakeményítőt. A húst egy fakanál nyele segítségével felszúrjuk. A darált véres hurkát habzsák segítségével a felszúrt húsba töltjük. Kiolajozott tepsibe tesszük, és 180 ºC-on 20–25 perc alatt készre sütjük.
A mangalicazsírban a töpörtyűt felmelegítjük, és hozzáadjuk a tört burgonyához, melyet sóval, borssal ízesítünk. Hozzáadunk 4 db tojást, és a réteslapokba töltjük. A rétesek tetejét kevés zsírral megkenjük, majd sütőben 160 ºC-on 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az enyhén átmosott savanyú káposztát, sózzuk, borsozzuk. 1 dl száraz fehérbort adunk hozzá és annyi vizet, hogy ellepje, majd 20–25 perc alatt készre főzzük. Ezután botmixer segítségével összeturmixoljuk. Végül hozzáadjuk a tejszínt, és felforraljuk.