2022. január 19.
//
Sára névnap

Közgyűlés: új parkolóház, újrahasznosított munkásszálló

Összefoglalónk a képviselő-testület októberi üléséről.

Parkolóház enyhítené a belváros zsúfoltságát

Újabb lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Mártírok útján, a jelenlegi vérellátó parkoló helyén új, többszintes parkolóház épülhessen.

A terület jelenleg állami tulajdonban, a kórház vagyonkezelésében van, azt a kórház szolgálati parkolóként használja. A városvezetés célja, hogy a belváros parkolási nehézségeit új parkolóhelyek létesítésével enyhítse, különösen a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeinek idejére.

(Google Maps)(Google Maps)

Ahhoz, hogy a parkolóház megépülhessen, az önkormányzat szeretné átvenni a tulajdonjogot az államtól. Addig is, míg ez a folyamat lezajlik, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vagyonkezelői szerződést köt a várossal, így megkezdődhetnek a tervezési munkák. 

Régóta kallódó épület kap új funkciót

Bérleti szerződést köt a MÁV-val az önkormányzat az egykori MÁV-szálló épületére. 

A régóta üresen álló épületet a város albérletbe adná a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, akik a hajléktalanellátásban hasznosítanák. A máltaiak az egykori munkásszállóban biztosítanák az étkeztetést és a szállást annak a rászorulónak, akinek ennek hiányában élete, testi épsége veszélybe kerülne. Adományok gyűjtésére és kiadására alkalmas helyiségeket alakítanának ki, továbbá fürdőhelyiségeket, amiket az arra rászorulók igénybe vehetnek.  Ezek mellett a világjárvány idején itt biztosítanák a Befogadás Háza koronavírussal fertőzött ellátottjainak elkülönítését is.

Az előterjesztés vitájában Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) arra kérdezett rá, hogy a jelenlegi kezdeményezés egy hosszútávú terv első lépésének tekinthető-e? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) megerősítette: szeretnék ingyenesen tulajdonba venni az ingatlant, ott hosszú távon biztosítanának szociális ellátást. A baloldali frakcióvezető azon felvetésére, hogy ezzel a hajléktalanellátás közelebb került a lakóövezethez, Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) rámutatott: a szerencsétlen sorsú, hajlék nélkül maradt emberek is a közösség részei, már így is perifériára szorultak, épp az lenne a cél, hogy visszaintegráljuk őket a társadalomba. 

(Google Maps)(Google Maps)

Kovács Rajmund független képviselő szerint rossz döntés az, hogy hosszú távon godnolkozik az önkormányzat az épületben. Úgy gondolja, olyan helyszínt kellene találni a hajléktalanellátásra, amit szociális szakemberek és nem politikusok jelölnek ki. Turisztikai szempontból sem szerencsés, hogy a városunkba érkezők elsőként hajléktalanokkal találkoznak. Porga Gyula polgármester jelezte: ezt a helyszínt is szakemberek kezdeményezésére választották ki.

Szaller Péter intézményvezető elmondta: a nappali centrum a vasútállomás közvetlen közelében van, és mivel nincs saját udvara, sok helyzetet az utcán kell kezelniük. Ezt a feladatot, a nappali ellátást és az utcai szolgálatot helyeznék az állomás épületétől távolabb, igazodva az Európa Kulturális Fővárosa program célkitűzéseihez.

Ez történt még

  • Elmarad a tanuszoda felújítása. Bár az önkormányzat pályázaton közel 830 millió forintot nyert a Március 15. utcai létesítmény energetikai fejlesztésére, ehhez a pályázat benyújtásakor tervezettnél lényegesen több önerőt kellene biztosítani, ami jelenleg nem áll a város rendelkezésére. Brányi Mária alpolgármester elmondta: a jelenlegi műszaki felszereltséggel a tanuszoda működtetése hosszú távon nem lesz lehetséges, keresik azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek révén fejleszteni lehet a létesítményt. Porga Gyula polgármester hozzátette, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az új sportuszoda mellett a tanuszoda is működőképes maradjon.
     
  • Javaslatot tettek a város rozsdaövezeteinek kijelölésére. A rozsdaövezeti akcióterületek a városszövetben kedvező elhelyezkedésű, de jellemzően elhanyagolt, kihasználatlan, környezetszennyezéssel, hulladéklerakással, szuburbanizációs tevékenységekkel terhelt területek, melyek fejlesztésével egészséges, tiszta és környezetszennyezéstől mentes lakhatás és munkahelyi környezet alakítható ki. A kormány korábban állást foglalt a rozsdaövezetek rehabilitációja mellett, a város által javasolt területek ennek lehetnek alanyai.
     
  • Szó volt még egy állatvédelmi központ kialakításáról, eddig név nélküli közterületek elnevezéséről, közterületen elhelyezendő műalkotásról – ezekről hamarosan külön cikkben számolunk be.
Söge

További cikkek

Napirend előtt: veszprémi kilakoltatásokról, késlekedő játszótérről kérdeztek
Napirend előtt: veszprémi kilakoltatásokról, késlekedő játszótérről kérdeztek
A gyulafirátóti játszótérről, a közösségi közlekedés vonzóbbá tételéről és a munkavállalók érdekképviseletéről is szó volt az önkormányzat decemberi közgyűlésén napirend előtt.
Erdei iskola, bútorgyár, várfalsétány – ez történt az év utolsó közgyűlésén
Erdei iskola, bútorgyár, várfalsétány – ez történt az év utolsó közgyűlésén
Erdei iskola az eplényi vasútállomásnál, kemping a Balaton Bútorgyár területén, rezsicsökkentett áram – ezek a témák is felmerültek a képviselő-testület utolsó idei ülésén.
Napirend előtt: utak, bázis, repülőtér
Napirend előtt: utak, bázis, repülőtér
A Gyulafirátót mellett épülő katonai bázis, a Kádártánál tervezett utak, a szentkirályszabadjai repülőtér és a közösségi tervezés kiterjesztése volt téma a közgyűlés novemberi ülésén napirend előtt.
A kamera, a klíma és a Kódex
A kamera, a klíma és a Kódex
A lakóközösségek kamerarendszerre pályázhatnak, menetrend szerint változik a V-Busz menetrendje. Ez történt a közgyűlésen novemberben.
Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át
Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át
A V-Busz, útfejlesztések és a részönkormányzatok sorsa is téma volt napirend előtt az októberi közgyűlésen.