Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nádirtás miatt emeltek vádat

2020. november 1. 4:01 // Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség
NATURA 2000 terület jelentős károsodását okozva elkövetett természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség két férfi ellen, akik Balatonakali térségében jelentős területen jogellenesen irtották ki a nádast a Balatonban.

Egy beruházó cég 2018 decembere és 2019 eleje között földmunkákat végeztetett az érintett területen, melynek során az ingatlanok előtti medertisztításhoz hozzájárulást kért az illetékes hatóságtól. A cég megkapta a mederkezelői engedélyt azzal, hogy mederkotrást és nádirtást nem végezhetnek.

A beruházó a földmunkák elvégzésére egy másik gazdasági társasággal szerződött, melynek 63 éves ügyvezetője az ügy egyik vádlottja, míg 51 éves alkalmazottja a másik elkövető. A felek vállalkozási szerződésben kifejezetten rögzítették az engedélyben előírtak betartását.

Az alkalmazott az ügyvezető utasítására végezte a munkáját, melynek során markológéppel az érintett terület több mint felére kiterjedő nádirtást is végzett, megszegve ezzel az engedélyben foglaltakat.

A gépkezelő férfi – tudva, hogy ez tilos – a munkagéppel nemcsak a nádast, hanem az iszapot is kiszedte és a partra halmozta. A nádas területe a vádlottak tevékenységének következtében közel másfél hektárral csökkent, amely Balatonakali teljes náddal borított partszakaszának csaknem 20% -át érinti.

A vádlottak tevékenységükkel a NATURA 2000 védett természeti területet és a védett élő szervezetek életközösségét, azok élőhelyét jelentős mértékben megváltoztatták.

Az ügyészség vádiratában az elkövetőkkel szemben szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, azzal, hogy az ügyvezetőt meghatározott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg az alkalmazottként dolgozó férfi büntetésének végrehajtását próbaidőre függessze fel.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Fegyházbüntetéssel sújtotta a bíróság az 5 éves kislány sérelmére szexuális erőszak elkövetésével vádolt férfit Fegyházbüntetéssel sújtotta a bíróság az 5 éves kislány sérelmére szexuális erőszak elkövetésével vádolt férfit A Veszprémi Törvényszék nyolc év fegyházbüntetésre ítélte és nyolc évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától azt az 56 éves férfit, akivel szemben tizenkettedik életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotát felhasználva elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt folyik büntetőeljárás. tegnap 14:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Árokba hajtott egy autó a 77-es főúton Árokba hajtott egy autó a 77-es főúton 2024. április 16. 14:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.