2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Az emberi tapasztalatok morzsái: Fenyvesi Ottó az Olvasólámpában

Több szempontból is rendhagyónak mondhatjuk a csütörtöki Olvasólámpát, hiszen egyrészt – a Művészetek Házából - online közvetítéssel követhettük az eseményt, másrészt viszont Fenyvesi Ottó vendégeskedett, aki egyébként az Olvasólámpa sorozat ötletgazdája.

Kilián László, az est moderátora elsőként a József Attila-díjas szerző munkásságáról mondott néhány szót, de nem csupán irodalmi megközelítésből, hiszen képzőművészi és zenei útja is jelentős és meghatározó. Az angolszász rock- és alternatív zenék egyik hazai népszerűsítője, folyóirat szerkesztő valamint alapító, a hosszú szabadvers művelője, mestere. Több nyelvről, így például horvátról és szerbről is fordít. Jelenleg huszonegy kötete van.

Az Olvasólámpa sajátossága – ahogy azt sokan tudják -, hogy a szerző a művei, és – azok felolvasása – által „bontakozik ki”.

Fenyvesi Ottó esetében ez igazi múltba révedést, valódi történetmesélést és időutazást jelentett, természetesen irodalmi fokon.

Elsőként a Szamurájok kódexéből olvasott fel, majd versein keresztül gyermekkorába, kamaszkorába, és még tovább is kalauzolta a hallgatókat.

Kilián László vezetésével a szerző elárulta, a tapasztalatok rendkívül fontosak, melyeket elkezdi sorjázni az ember. Véleménye szerint minden korosztálynak fel kell mutatnia valamit, ami az életük lényege volt. Fenyvesi Ottó költészetébe sűrítette tapasztalatait, így szó esett békéről és békétlen időkről, a prágai tavaszról és annak évéről, de kiderült az is, hogy az elmúlt időben talán ismét összejött annyi vers, hogy abból kötet legyen. 

Fenyvesi Ottó műveit ezen az oldalon érhetik el. Az Olvasólámpa következő vendége Kemény Zsófia lesz.

Címlapfotó: Kiss Sándor / Veszprém Portré

Szabó Eszter

További cikkek

Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Változatlan koncepcióval, de felfrissült tartalommal jön idén is a Rozé, Rizling, Jazz Napok július 8-17 között.
Fesztivállal indítják a nyarat a Somlón
Országos szintű eseménnyel várják a bor- és kultúrabarátokat június 17-én és 18-án a Somlón.
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.
A portré mögötti embert keresi a festőművész a borbár kiállításán
A portré mögötti embert keresi a festőművész a borbár kiállításán
Első alkalommal ad otthont képzőművészeti kiállításnak a belvárosi Wine&Vinyl bakelit és borbár, de rögtön a kiállítótérként való debütálásakor sikerült egy sajátos látásmóddal és felfogással bíró festőművész képeit felvonultatni. Gyulai Attila ugyanis nem tudja és nem is szeretné magát bekategorizálni egy stílusirányzatba, mostani képeivel pedig popkultúra ismert karaktereinek kreált személyiségei mögé igyekszik elvinni az embereket.
Fellépőket keresnek a X. Music Hungary Konferencia & Showcase-re
Fellépőket keresnek a X. Music Hungary Konferencia & Showcase-re
Keresik a legígéretesebb hazai produkciókat a X. Music Hungary Konferencia & Showcase programjába.