Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
14°C
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
14°C

Az emberi tapasztalatok morzsái: Fenyvesi Ottó az Olvasólámpában

2020. november 4. 4:00
Több szempontból is rendhagyónak mondhatjuk a csütörtöki Olvasólámpát, hiszen egyrészt – a Művészetek Házából - online közvetítéssel követhettük az eseményt, másrészt viszont Fenyvesi Ottó vendégeskedett, aki egyébként az Olvasólámpa sorozat ötletgazdája.

Kilián László, az est moderátora elsőként a József Attila-díjas szerző munkásságáról mondott néhány szót, de nem csupán irodalmi megközelítésből, hiszen képzőművészi és zenei útja is jelentős és meghatározó. Az angolszász rock- és alternatív zenék egyik hazai népszerűsítője, folyóirat szerkesztő valamint alapító, a hosszú szabadvers művelője, mestere. Több nyelvről, így például horvátról és szerbről is fordít. Jelenleg huszonegy kötete van.

Az Olvasólámpa sajátossága – ahogy azt sokan tudják -, hogy a szerző a művei, és – azok felolvasása – által „bontakozik ki”.

Fenyvesi Ottó esetében ez igazi múltba révedést, valódi történetmesélést és időutazást jelentett, természetesen irodalmi fokon.

Elsőként a Szamurájok kódexéből olvasott fel, majd versein keresztül gyermekkorába, kamaszkorába, és még tovább is kalauzolta a hallgatókat.

Kilián László vezetésével a szerző elárulta, a tapasztalatok rendkívül fontosak, melyeket elkezdi sorjázni az ember. Véleménye szerint minden korosztálynak fel kell mutatnia valamit, ami az életük lényege volt. Fenyvesi Ottó költészetébe sűrítette tapasztalatait, így szó esett békéről és békétlen időkről, a prágai tavaszról és annak évéről, de kiderült az is, hogy az elmúlt időben talán ismét összejött annyi vers, hogy abból kötet legyen. 

Fenyvesi Ottó műveit ezen az oldalon érhetik el. Az Olvasólámpa következő vendége Kemény Zsófia lesz.

Címlapfotó: Kiss Sándor / Veszprém Portré

Szabó Eszter
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   tegnap 0:10 Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Minden eddiginél több programmal várja a látogatókat a 33. Művészetek Völgye: az összművészeti fesztiválon csaknem háromezer zenei, irodalmi, színházi, táncművészeti, családi és egyéb esemény közül választhatnak a látogatók július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. 2024. május 9. 19:37 A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. 2024. május 8. 14:45 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… 2024. május 8. 22:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.