Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Kiélezett a küzdelem Amerikában, folyamatos a szavazatok összeszámolása

2020. november 6. 12:00 // Forrás: mti
Az eddigi összesítésben jelenleg Joe Biden demokrata jelölt áll jobban, de a részeredmények alapján több billegő államban, ahol még nem végeztek a szavazatok összeszámolásával, Trump vezet. Hivatalos eredmény csak péntekre várható.

Cikkünk a nap során folyamatosan frissül

Trump eddig biztosan hozta Alabama, Arkansas, Dél-Dakota, Dél-Karolina, Észak-Dakota, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Nyugat-Virginia, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Wyoming államokat, míg kihívója, Joe Biden Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Kalifornia, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New York, Oregon, Rhode Island, Új-Mexikó, Vermont, Virginia, Washington államokban győzött.

Több billegő, azaz nem deklaráltan republikánus vagy demokrata államban még zajlik a szavazatok összeszámolása, amerikai tudósítások szerint a részeredmények alapján ezekben Trump áll jobban, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy több államban is meglepő eredmények születtek már annak függvényében, hogy a közvélemény-kutatók előzetesen mit jósoltak.

Az összes szavazat összeszámlálása még órákig, de akár több napig is eltarthat. Jogi bonyodalmak övezik a levélszavazatok összeszámlálását. Egy washingtoni szövetségi bíró kedden elrendelte, hogy az Egyesült Államok több térségében és városában az állami postaszolgálatnak (USPS) meghatározott időn belül továbbítania kell a levélben leadottszavazatokat a választási irodákba. Pennsylvaniát és Texast kivéve a választási törvények valamennyi érintett tagállamban azt írják elő, hogy a levélszavazatoknak a választás napján az urnazárásokig be kell érkezniük a választási bizottságokhoz, a későn érkező voksokat ugyanis nem veszik figyelembe.

Pennsylvaniában viszont a helyi legfelsőbb bíróság lehetővé tette, hogy a késve érkezett levélszavazatokat a választás napja után még három napig figyelembe vehessék. A republikánusok perkeresete nyomán a szövetségi legfelsőbb bíróság helyben hagyta ugyan a pennsylvaniai bírák döntését, de nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy a választás napja után befogadja a Republikánus Párt esetleges perkeresetét és érvénytelenítse a vitatott levélszavazatokat.

Biden türelemre intett, Trump csalást sejtetett

Türelmeseknek kell lennünk és így megvárnunk a választás végeredményét - jelentette ki a keddi amerikai elnökválasztást követően Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a híveinek és újságíróknak Wilmingtonban szerdára virradóra. Donald Trump elnök a Twitteren választási csalást sejtetett.

Biden úgy fogalmazott: a demokraták "jó úton haladnak a győzelem felé". Arra kérte támogatóit, hogy őrizzék meg a győzelembe vetett hitüket. "Győzni fogunk" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a választások végeredménye szempontjából kulcsfontosságú Pennsylvaniában a demokraták aratnak majd győzelmet.

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök szerda éjjel a Twitteren ismételten felvetette, hogy el akarják csalni a választásokat. Nem nevezte meg, hogy kire vagy kikre gondol, de a szövegösszefüggésből egyértelmű volt, hogy politikai vetélytársaira célzott. Hozzátette: "Nem fogjuk megengedni nekik. Szavazatokat nem lehet az urnák lezárása után leadni". Bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a médium kötelező figyelmeztetése után lehetett megtekinteni. Később az elnök egy másik mikroblog-bejegyzést is közzétett, amelyben úgy fogalmazott: "nagyot győztünk".

Demokrata előny a kongresszusban, éles küzdelem a szenátusért 

Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket az Egyesült Államokban zajló választásokon. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is. A szenátus helyekért éles küzdelem folyik. A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották újra.

Fordult a kocka a reggeli számokhoz képest

A reggeli lendülete Trump-nak délutánra elfogyott, jelen állás szerint Biden áll győzelemre azáltal, hogy Wisconsin-ben és Michigan-ben átvette a vezetést a demokrata jelölt. Nevadában Trump látszik erősödni, de egyelőre ott is Biden vezet még. Végeredményt viszont továbbra sem lehet majd hirdetni, amíg nem számolják össze a levélszavazatokat is.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.