2020. november 30.
//
András, Andor névnap

A tudomány teret veszít a hülyeséggel szemben

Erős, a tudomány visszaszorulásának, a téveszmék térnyerésének folyamatát kritizáló beszédet mondott a Pannon Egyetem magyar tudomány napi ünnepségén dr. Gelencsér András.

A rektor arról beszélt: most ugyan kétségbeesett figyelem várja, hogy a tudomány leküzdje a pandémiát, de az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek az áltudományos hangok, "az emberi hülyeség, korlátoltság, rosszindulat, manipuláció korlátlan terjedése". 

A történelem során soha nem volt még nagyobb szükség arra, mint napjainkban, hogy a tudomány alakítsa, helyesebben szólva mentse meg a jövőt. Kérdés persze, hogy ez az igény és bizalom kitart-e majd akkor is, amikor az emberiség boldogabbik fele újra látszólagos biztonságban fogja érezni magát.  

A rektor úgy fogalmazott: a tudomány évezredek alatt kitermelt eszköztára olyan "elavult" elemeket tartalmaz, mint a kételkedés, alaposság,  tájékozódás, vita, konstruktív kritika, vagy a tévedés jogának fenntartása.  

"A tudomány nem képes Twitter-üzenetekbe sűríthető, megfellebbezhetetlen igazságokat hirdetni, pedig olybá tűnik, hogy tömegek részéről igény lenne rá."

A globális tudomány sikerek és kudarcok mentén kiérlelt módszertanával a valósággal foglalkozik, problémáink megoldására, életünk jobbítására törekszik. A világ népességének egyra nagyobb hányada azonban a kommunikációs tér alternatív valóságában érzi elemében magát, ahol nincs kétely, kritika, hanem kizárólag faék egyszerűségű megoldások, jól kommunikálható látszatsikerek. 

dr. Gelencsér András (fotó: Domján Attila / vehir archív)dr. Gelencsér András (fotó: Domján Attila / vehir archív)

A rektor megjegyezte: ez a világ kétségtelenül vonzóbb, mint a valóság. A valóság azonban egyre többször szembejön, a koronavírus vagy az éghajlatváltozás a természet törvényei szerint működik.   

Nagy kérdés, hogy a most még ismeretlen posztkorona világban adódik-e még lehetőség a tudománynak, hogy a tűzoltás helyett a jövő proaktív, tudatos alakítója lehessen? 

Söge

További cikkek

Jegyet váltunk a tragédiákra
Jegyet váltunk a tragédiákra
Börtönök, temetők, emlékhelyek, katasztrófák helyszínei – turistaként szívesen látogatunk tragikus helyszíneket. Az erre épülő turizmusról tartott előadást pénteken dr. Papp Zsófia a Pannon Egyetem GTK Facebook-oldalán.
Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
Lemondott európai parlamenti (EP-) képviselői tisztségéről Szájer József, a lemondás december 31-ével hatályos - közölte a fideszes politikus vasárnap az MTI-vel.
Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
A Veszprémi Érsekség valamint Veszprém város közös adventi koszorúján az első gyertyát Udvardy György érsek és Ovádi Péter országgyűlési képviselő gyújtották meg szombat este.
A kétnyelvűség mítoszait is tisztázták a Kutatók Éjszakáján
A kétnyelvűség mítoszait is tisztázták a Kutatók Éjszakáján
Online térben a Kutatók Éjszakája; a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja, Navracsics Judit a kétnyelvűség mítoszait oszlatta fel előadásában.
Milyen lesz egy mostani fiatalnak tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?
Milyen lesz egy mostani fiatalnak tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?
Az többek közt a még fejekben levő ötletektől és az önkéntességtől is függ - hangzott el az internetre költözött Kutatók Éjszakáján péntek este.