Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tudomány teret veszít a hülyeséggel szemben

2020. november 12. 4:00
Erős, a tudomány visszaszorulásának, a téveszmék térnyerésének folyamatát kritizáló beszédet mondott a Pannon Egyetem magyar tudomány napi ünnepségén dr. Gelencsér András.

A rektor arról beszélt: most ugyan kétségbeesett figyelem várja, hogy a tudomány leküzdje a pandémiát, de az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek az áltudományos hangok, "az emberi hülyeség, korlátoltság, rosszindulat, manipuláció korlátlan terjedése". 

A történelem során soha nem volt még nagyobb szükség arra, mint napjainkban, hogy a tudomány alakítsa, helyesebben szólva mentse meg a jövőt. Kérdés persze, hogy ez az igény és bizalom kitart-e majd akkor is, amikor az emberiség boldogabbik fele újra látszólagos biztonságban fogja érezni magát.  

A rektor úgy fogalmazott: a tudomány évezredek alatt kitermelt eszköztára olyan "elavult" elemeket tartalmaz, mint a kételkedés, alaposság,  tájékozódás, vita, konstruktív kritika, vagy a tévedés jogának fenntartása.  

"A tudomány nem képes Twitter-üzenetekbe sűríthető, megfellebbezhetetlen igazságokat hirdetni, pedig olybá tűnik, hogy tömegek részéről igény lenne rá."

A globális tudomány sikerek és kudarcok mentén kiérlelt módszertanával a valósággal foglalkozik, problémáink megoldására, életünk jobbítására törekszik. A világ népességének egyra nagyobb hányada azonban a kommunikációs tér alternatív valóságában érzi elemében magát, ahol nincs kétely, kritika, hanem kizárólag faék egyszerűségű megoldások, jól kommunikálható látszatsikerek. 

dr. Gelencsér András (fotó: Domján Attila / vehir archív)dr. Gelencsér András (fotó: Domján Attila / vehir archív)

A rektor megjegyezte: ez a világ kétségtelenül vonzóbb, mint a valóság. A valóság azonban egyre többször szembejön, a koronavírus vagy az éghajlatváltozás a természet törvényei szerint működik.   

Nagy kérdés, hogy a most még ismeretlen posztkorona világban adódik-e még lehetőség a tudománynak, hogy a tűzoltás helyett a jövő proaktív, tudatos alakítója lehessen? 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.