Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
25°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
25°C

Diabétesz a koronavírus árnyékában

2020. november 18. 4:00
A világjárványra és a különleges eljárásrendre való tekintettel online térben rendezték meg szombaton a Diabétesz Világnapot.

Az elmúlt 25 évben nem volt olyan alkalom, hogy ne rendezte volna meg diabétesz világnapi konferenciáját a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a cukorbetegekért. A 26. világnapi rendezvény sem maradhatott el, noha a koronavírus-járvány árnyákéban a konferencia is az online térbe költözött.

– Tavaly közel négyszázan ültünk egymással szemben, különböző előadásokat hallgathattak meg, szűréseken vehettek részt, kiállításokat tekinthettek meg és a végén még némi vidámság is szorult a diabétesz világnapba – idézte fel az elmúlt esztendőt dr. Vándorfi Győző, a Vanderlich Egészségcentrum vezetője köszöntőjében. Idén viszont az elektronikus térben kell keresnünk az érdeklődőkkel a kapcsolatot, ami a konferencia programját is átalakította: ezúttal Facebookon lehetett figyelemmel kísérni a konferencia előadásait.

Itt köszöntötte az érdeklődőket Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki úgy fogalmazott: az egészségünk nagyon nagy kincs, amire vigyáznunk kell, különösen akkor, amikor egy világjárvány tombol. Miközben azonban a mindennapjainkat a koronavírus elleni védekezés határozza meg, a diabéteszről sem feledkezhetünk meg, ami a 21. század egyik legnagyobb kihívása. 2020-ban ezért a világnapon az ápolókra fókuszálunk, akiknek különösen nagy köszönettel tartozunk ezekben az időkben. Köszönet jár ugyanakkor Vándorfi Győzőnek is, amiért évről évre megrendezi a konferenciát és így folyamatosan előremutató tapasztalatokkal gazdagodhatunk – tette hozzá a képviselő.

– Régi hagyomány Veszprémben, hogy a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért konferenciát szervez novemberben, ahol mindig személyesen is át tudtam adni köszönetemet, amiért rendezvényeikkel is folyamatosan biztosítják a cukorbetegséggel kapcsolatos tudást Veszprémnek. Most, sajnos ilyen furcsa körülmények között kell köszöntenem Önöket – mondta el Porga Gyula. A legfőbb üzenet viszont ma is ugyanaz: Veszprémnek akkor van jövője, ha erős közösségek alakítják, a cukorbetegek egyesület pedig bebizonyította az elmúlt években, hogy mennyire szükségünk van egymásra és milyen fontos, hogy a bajban legyen valaki az ember mellett, aki segítő kezet tud nyújtani. Ilyen segítő kezet igyekszik nyújtani az önkormányzat is, amely továbbra is azon lesz, hogy erősítse és támogassa a civil szervezeteket – jelentette ki a polgármester.

A konferencia során az előadásokban többek között olyan fontos témák merültek fel, mint a terhességi cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek kockázata és a cukorbetegség vagy éppen az önellenőrzés diabéteszben. A konferencia minden előadása visszanézhető a Vanderlich Egészségcentrum Facebook oldalán.

Bertalan Melinda
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? tegnap 11:30 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.