Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C

Diabétesz a koronavírus árnyékában

2020. november 18. 4:00
A világjárványra és a különleges eljárásrendre való tekintettel online térben rendezték meg szombaton a Diabétesz Világnapot.

Az elmúlt 25 évben nem volt olyan alkalom, hogy ne rendezte volna meg diabétesz világnapi konferenciáját a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a cukorbetegekért. A 26. világnapi rendezvény sem maradhatott el, noha a koronavírus-járvány árnyákéban a konferencia is az online térbe költözött.

– Tavaly közel négyszázan ültünk egymással szemben, különböző előadásokat hallgathattak meg, szűréseken vehettek részt, kiállításokat tekinthettek meg és a végén még némi vidámság is szorult a diabétesz világnapba – idézte fel az elmúlt esztendőt dr. Vándorfi Győző, a Vanderlich Egészségcentrum vezetője köszöntőjében. Idén viszont az elektronikus térben kell keresnünk az érdeklődőkkel a kapcsolatot, ami a konferencia programját is átalakította: ezúttal Facebookon lehetett figyelemmel kísérni a konferencia előadásait.

Itt köszöntötte az érdeklődőket Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki úgy fogalmazott: az egészségünk nagyon nagy kincs, amire vigyáznunk kell, különösen akkor, amikor egy világjárvány tombol. Miközben azonban a mindennapjainkat a koronavírus elleni védekezés határozza meg, a diabéteszről sem feledkezhetünk meg, ami a 21. század egyik legnagyobb kihívása. 2020-ban ezért a világnapon az ápolókra fókuszálunk, akiknek különösen nagy köszönettel tartozunk ezekben az időkben. Köszönet jár ugyanakkor Vándorfi Győzőnek is, amiért évről évre megrendezi a konferenciát és így folyamatosan előremutató tapasztalatokkal gazdagodhatunk – tette hozzá a képviselő.

– Régi hagyomány Veszprémben, hogy a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért konferenciát szervez novemberben, ahol mindig személyesen is át tudtam adni köszönetemet, amiért rendezvényeikkel is folyamatosan biztosítják a cukorbetegséggel kapcsolatos tudást Veszprémnek. Most, sajnos ilyen furcsa körülmények között kell köszöntenem Önöket – mondta el Porga Gyula. A legfőbb üzenet viszont ma is ugyanaz: Veszprémnek akkor van jövője, ha erős közösségek alakítják, a cukorbetegek egyesület pedig bebizonyította az elmúlt években, hogy mennyire szükségünk van egymásra és milyen fontos, hogy a bajban legyen valaki az ember mellett, aki segítő kezet tud nyújtani. Ilyen segítő kezet igyekszik nyújtani az önkormányzat is, amely továbbra is azon lesz, hogy erősítse és támogassa a civil szervezeteket – jelentette ki a polgármester.

A konferencia során az előadásokban többek között olyan fontos témák merültek fel, mint a terhességi cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek kockázata és a cukorbetegség vagy éppen az önellenőrzés diabéteszben. A konferencia minden előadása visszanézhető a Vanderlich Egészségcentrum Facebook oldalán.

Bertalan Melinda
további cikkek
Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Nobel-díj Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus. tegnap 18:08 A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre advent A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre A Cholnoky-lakótelepen, a Jeruzsálemhegyen és az Egyetemvárosban is saját kisebb, de jó hangulatú összejövetelekkel készültek már a héten is az ünnepekre, miközben a belvárosban megnyílt a télki Gyárkert, az ActiCity-ben pedig kézműves karácsonyi vásárt tartottak. Mutatjuk előbbieket is. tegnap 15:55 Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas A Kossuth utcai elmaradó karácsonyi vásáron túl is van adventi hangulat Veszprémben, ehhez csak el kellett menni szombaton az ActiCity-hez, ahol 50, valódi minőséget képviselő kiállítóval szervezték meg a Bohém kézműves- és designvásárt szombaton. A vásári programok vasárnap is folytatódnak a környéken. Képriportunkban mutatjuk a szombati legjobb pillanatokat. tegnap 11:10 Felgyúlt a remény gyertyája – advent igazi csodáját a gyermekek arcán lehet látni adventi gyertyagyújtás Felgyúlt a remény gyertyája – advent igazi csodáját a gyermekek arcán lehet látni Az idei hagyományoknak megfelelően szombat este a Szent Mihály székesegyházban meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját. tegnap 0:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.