2020. november 30.
//
András, Andor névnap

Erre kell figyelni online vásárláskor a rendőrség szerint

2020. november 19. 3:00
VMRFK
Advent közeledtével többszörösére nő az online üzletek forgalma és az internetes használtcikk kereskedelmi oldalak is nagyobb forgalmat bonyolítanak le. Idén sokan az online vásárlás mellett döntenek, és sajnos ezt a bűnözők is kihasználják – írja közleményében a rendőrség.

Jellemző elkövetési mód, amikor az online adásvételi oldalakon az elkövető valamilyen műszaki cikket vagy iparcikket hirdet eladásra gyakran a tényleges értéknél kedvezőbb áron. A vevővel abban állapodik meg, hogy amint a bankszámlájára megérkezik a termék ellenértéke, postán megküldi az adásvétel tárgyát, azonban a megrendelt áru soha nem érkezik meg.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a Veszprémi Rendőrkapitányság a következőket ajánlja:

  • Ne hozzon elhamarkodott döntést, még akkor sem, ha a kivárással azt kockáztatja, hogy megelőzi egy másik vevő!
  • Mindig csak megbízható online kereskedőoldalról, aukciós weboldalról vásároljon!
  • Értékesebb termék esetében már megérheti felvállalni az utazási költségeket, hogy személyesen találkozhasson az eladóval, és még fizetés előtt megvizsgálhassa az adásvétel tárgyát.
  • Amennyiben személyes találkozóra nincs lehetőség vagy az aránytalan költségekkel jár, célszerű tisztázni az eladó kilétét, elérhetőségét.
  • Ne küldje el bankkártyája adatait e-mailen vagy lefotózva!
  • Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

Veszprémben és környékén ismét feltűnt a telefonos csalás.

A közelmúltban egy veszprémi nyugdíjast az egyik távközlési szolgáltató nevében hívták fel a mobiltelefonján azt állítva, hogy a cég nyereményjátékán egy személygépkocsit nyert. A nyeremény átadásának feltételeként szabta a hívó a forgalomba helyezés és a házhozszállítás költségeinek a kiegyenlítését, melyet egy magánszemély nevére nyitott bankszámlára kellett volna átutalni. A kiszemelt áldozat azonban gyanút fogott és utalás helyett a rendőrséget hívta.

Ajánlások az áldozattá válás megelőzésére:

  • Ha nem vett részt nyereményjátékon, nem is nyerhet. Ne teljesítse a telefonáló kérését!
  • Amennyiben részt vett valamilyen játékban, akkor a szervező honlapján vagy központi telefonszámán tájékozódjon az esetleges nyereményről!
  • Bankkártyája adatait fokozott óvatossággal, körültekintően kezelje, ne adja ki sem telefonon, sem közösségi oldalon!
  • Soha ne teljesítsen utalást telefonhívás alapján! Mindig kérje ki előbb hozzátartozói tanácsát és higgadtan, megfontoltan döntsön!
vehir.hu

További cikkek

Nagy gáz volt a gázszerelővel
Nagy gáz volt a gázszerelővel
Foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettével és csalás vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a férfit, aki kétnapos csőhálózat-építői tanfolyammal, szakképzettség nélkül szerelt fel egy gázkazánt úgy, hogy ezzel a megrendelő életét veszélynek tette ki.
Fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem a tűzesetek elkerüléséért
Fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem a tűzesetek elkerüléséért
A lakásokban keletkező tüzek legfőbb kiváltó oka a fűtőberendezések helytelen használata, a dohányzás és az elektromos zárlat - írta hétfői közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Jegyet váltunk a tragédiákra
Jegyet váltunk a tragédiákra
Börtönök, temetők, emlékhelyek, katasztrófák helyszínei – turistaként szívesen látogatunk tragikus helyszíneket. Az erre épülő turizmusról tartott előadást pénteken dr. Papp Zsófia a Pannon Egyetem GTK Facebook-oldalán.
Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
Lemondott európai parlamenti (EP-) képviselői tisztségéről Szájer József, a lemondás december 31-ével hatályos - közölte a fideszes politikus vasárnap az MTI-vel.
Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
Elkezdődött az adventi időszak, meggyújtották a remény gyertyáját Veszprémben
A Veszprémi Érsekség valamint Veszprém város közös adventi koszorúján az első gyertyát Udvardy György érsek és Ovádi Péter országgyűlési képviselő gyújtották meg szombat este.