2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Erre kell figyelni online vásárláskor a rendőrség szerint

2020. november 19. 3:00
VMRFK
Advent közeledtével többszörösére nő az online üzletek forgalma és az internetes használtcikk kereskedelmi oldalak is nagyobb forgalmat bonyolítanak le. Idén sokan az online vásárlás mellett döntenek, és sajnos ezt a bűnözők is kihasználják – írja közleményében a rendőrség.

Jellemző elkövetési mód, amikor az online adásvételi oldalakon az elkövető valamilyen műszaki cikket vagy iparcikket hirdet eladásra gyakran a tényleges értéknél kedvezőbb áron. A vevővel abban állapodik meg, hogy amint a bankszámlájára megérkezik a termék ellenértéke, postán megküldi az adásvétel tárgyát, azonban a megrendelt áru soha nem érkezik meg.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a Veszprémi Rendőrkapitányság a következőket ajánlja:

  • Ne hozzon elhamarkodott döntést, még akkor sem, ha a kivárással azt kockáztatja, hogy megelőzi egy másik vevő!
  • Mindig csak megbízható online kereskedőoldalról, aukciós weboldalról vásároljon!
  • Értékesebb termék esetében már megérheti felvállalni az utazási költségeket, hogy személyesen találkozhasson az eladóval, és még fizetés előtt megvizsgálhassa az adásvétel tárgyát.
  • Amennyiben személyes találkozóra nincs lehetőség vagy az aránytalan költségekkel jár, célszerű tisztázni az eladó kilétét, elérhetőségét.
  • Ne küldje el bankkártyája adatait e-mailen vagy lefotózva!
  • Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

Veszprémben és környékén ismét feltűnt a telefonos csalás.

A közelmúltban egy veszprémi nyugdíjast az egyik távközlési szolgáltató nevében hívták fel a mobiltelefonján azt állítva, hogy a cég nyereményjátékán egy személygépkocsit nyert. A nyeremény átadásának feltételeként szabta a hívó a forgalomba helyezés és a házhozszállítás költségeinek a kiegyenlítését, melyet egy magánszemély nevére nyitott bankszámlára kellett volna átutalni. A kiszemelt áldozat azonban gyanút fogott és utalás helyett a rendőrséget hívta.

Ajánlások az áldozattá válás megelőzésére:

  • Ha nem vett részt nyereményjátékon, nem is nyerhet. Ne teljesítse a telefonáló kérését!
  • Amennyiben részt vett valamilyen játékban, akkor a szervező honlapján vagy központi telefonszámán tájékozódjon az esetleges nyereményről!
  • Bankkártyája adatait fokozott óvatossággal, körültekintően kezelje, ne adja ki sem telefonon, sem közösségi oldalon!
  • Soha ne teljesítsen utalást telefonhívás alapján! Mindig kérje ki előbb hozzátartozói tanácsát és higgadtan, megfontoltan döntsön!
vehir.hu

További cikkek

Magyarországra jön Ferenc pápa
Magyarországra jön Ferenc pápa
Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn.
Késsel hadonászott a teherautós
Késsel hadonászott a teherautós
A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai gyanúsítottként kihallgatták az 58 éves Szeged melletti településen élő férfit.
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon -mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.