2021. február 25.
//
Géza névnap

Börtönbe juttatná az állatkínzókat Ovádi Péter

2020. november 27. 4:00
Magyar Nemzet
A miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek adott interjújában a szigorú ítéletek mellett foglalt állást.

"Azon leszek, hogy az állatkínzók valóban letöltendő börtönbüntetést kapjanak" – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

(Fotó: Kovács Bálint / vehir, archív)(Fotó: Kovács Bálint / vehir, archív)

Ovádi hozzátette:

az állatkínzás "az első lépcsőfok lehet ahhoz, hogy a bántalmazók később ember ellen is elkövessenek erőszakos bűncselekményt. Minden esetben élőlényekről beszélünk, ezért is kell a bírói gyakorlatnak megváltoznia, kellenek olyan precedensértékű döntések, amelyek elrettentik az állatkínzókat az erőszakos cselekményektől."

Az állatok ellen elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban a civilek és a hatóságok együttműködésének fontosságát hangsúlyozta. "Veszprém jó példa erre, ezt szeretném országos szintre kiterjeszteni. Egy asztalhoz ültettük a kormánymegbízottat, a rendőrkapitányt, a jegyzőket és az állatvédőket, hogy közösen gondolkodjanak a problémák megoldásáról. Két év alatt szép eredményeket értünk el, például az állatvédő egyesület folyamatos kapcsolatban áll a rendőrséggel. Ha felmerül a gyanú egy bűncselekmény elkövetésére, most már őket hívják ki szakértőként. Országosan is ezt a gyakorlatot kívánjuk bevezetni, hogy az állatokkal kapcsolatos ügyekhez a civilek a rendőrséggel karöltve menjenek ki egy-egy esethez. Azt szeretném elérni, hogy a rendőrség minden megyében kössön szerződést az ott tevékenykedő civil egyesülettel."

vehir.hu