Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kevesebben haltak meg idén Magyarországon, mint tavaly

2020. december 1. 12:00 // Forrás: mti
Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első tíz hónapjában, miután 4,7 százalékkal több gyerek született és 1,5 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az év első tíz hónapjában 77 596 gyerek született, 3499-cel több, mint egy évvel korábban. Január-februárban 8,8, március-májusban 2,3, júniusban 9,1, július-októberben pedig 3,6 százalékkal több volt az élveszületések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest. A teljes termékenységi arányszám egy nőre számított becsült értéke 1,57 volt a 2019. január-októberre számított 1,48-hoz képest.

2020. január-októberben 106 723-an haltak meg, 1583-mal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Január-februárban 13, május-júliusban 2 százalékkal kevesebben, március-áprilisban 1,8, augusztus-szeptemberben 2,1, októberben pedig 15 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

Illusztráció: @dpopbesIllusztráció: @dpopbes

Kiemelték: az elhunytak számának októberi, jelentős mértékű emelkedése ellenére a halálozások száma az előző év azonos időszakához képest mérséklődött. Emiatt és a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 15 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt: 60 333 pár házasodott össze, 2541-gyel több, mint tavaly január-októberben. Január-márciusban 101, áprilisban 8,9, szeptember-októberben 8,3 százalékkal több, május-augusztusban 15 százalékkal kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban.

Ezer lakosra 9,5 élveszületés és 13,1 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 0,6 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első tíz hónapjában ezer élveszületésre 3,4 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékpontos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 7,4 ezrelékes értéke 0,3 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál - olvasható a KSH közleményében.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.