Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagy gáz volt a gázszerelővel

2020. december 1. 4:00 // Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség
Foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettével és csalás vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a férfit, aki kétnapos csőhálózat-építői tanfolyammal, szakképzettség nélkül szerelt fel egy gázkazánt úgy, hogy ezzel a megrendelő életét veszélynek tette ki.

A vád szerint az eredendően bútorasztalos férfi magát gáz- és kazánszerelőnek kiadva vállalta el egy szentgáli ház meghibásodott kazánjának cseréjét. A munka elvégzéséhez jogosultsággal nem rendelkező vádlott használt gázkazánt vitt a cseréhez, melyet engedélyezett épületgépészeti terv nélkül, a korábbitól eltérő helyre szerelt. Miután nem tudta üzembe helyezni, felajánlotta, hogy új kazánt vásárol, és erre 200 000 forintot kért a megrendelőtől, aki gyanútlanul ki is fizette az összeget. A vádlott azonban az új helyett 25 000 forintért egy használt berendezést vett, s azt helyezte üzembe.

(illusztráció)(illusztráció)

A szakszerűtlenül és szabálytalanul felszerelt kazán miatt a levegő szénmonoxid és széndioxid tartalma megnőtt a helyiségben, de a lakó szerencséjére a kazán füstgáztermosztátja leállította a működést. A vádlottat a megrendelő visszahívta, aki a kazán füstgáz-elvezetési zavarát jelző hibaüzenetet kiiktatta, és a berendezést ugyanolyan szabálytalanul ismét üzembe helyezte. A kazán beépített biztonsági rendszere szerencsére ekkor is közbelépett, és újra megóvta a sértett életét. A megrendelő ezek után már nem érte el a vádlottat, gázszerelő mestert hívott, aki a szabálytalanságokat észlelve értesítette a gázszolgáltatót, melynek jelzésére a katasztrófavédelem illetékes munkatársai helyszíni vizsgálatot tartottak, és a gázkazán égéstermék elvezető rendszerét életveszélyesnek minősítették és megtiltották annak használatát.

Az ügyészség a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, emellett a gáz- és kazánszerelő foglalkozás gyakorlásától történő végleges eltiltását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak. A férfinak egy, a kőműves munkákat végző segítője is volt, aki társa képzetlenségéről ugyan nem tudott, de a sértett kazánvásárlás kapcsán történt megtévesztéséről igen, sőt a „haszonban” is részesült. Ezért őt az ügyészség a csaláshoz nyújtott bűnsegédi elkövetéssel vádolta meg, és vele szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Mindkét férfival szemben indítványozta továbbá a csalással szerzett összeg elkobzását.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.