2021. január 18.
//
Piroska névnap

Így nézett ki Magyarország fentről, még a Google Maps előtt

A kutatók éjszakájához csatlakozva a Lechner Tudásközpont röviden betekintést engedett a fentrol.hu oldalon elérhető légifelvétel-adatbázis mögött zajló munkába.

A hazánkról 1959-2007 között polgári céllal készített archív analóg légifelvételek állagmegóvó digitalizálását eredetileg egy 2014-ben zárult projekt keretében végezték, az azóta eltelt hat évben pedig megháromszorozták a fentrol.hu oldalon online elérthető és mindenki számára díjnyertesen böngészhető képek számát. 

Tihany-félsziget, fentrol.huTihany-félsziget, fentrol.hu

Közel félmillió légifelvétel sorakozik időrendben és filmszám szerint rendezve a Lechner Központ budapesti, Bosnyák téri székházában kialakított légifilmtárban. A speciális klímaberendezéssel ellátott helyiségben állandó 14-17 C hőmérséklet és 40% körüli páratartalom segít abban, hogy minél lassabban menjen végbe a fotókémiai anyagok összetevőinek elkerülhetetlen bomlása. Ilyen körülmények között ugyanis akár évtizedekkel meghosszabbítható a filmek élettartama. Az itt tárolt filmek a megszokottnál jóval nagyobbak: 240 vagy 190 mm szélesek. Az analóg felvételek negyedét tekercsekben, háromnegyedét pedig albumokban tárolják. 

A felvételeket egy speciális légifelvétel-szkennerrel digitalizálják, ami a tekercseket automatikusan, az albumokban tárolt képeket pedig kézi adagolással dolgozza fel. A szkenner kamerája a felbontástól függően 36-49 felvételt készít egy-egy képkockáról, és ebből állítja elő a teljes digitális felvételt.

Veszprém belvárosa 1964-ben: a Budapest úti nagy körforgalom helyén még épületek és vasútvonal, a Vásárcsarnoknak hűlt helye sem látszik. Fentrol.hu.Veszprém belvárosa 1964-ben: a Budapest úti nagy körforgalom helyén még épületek és vasútvonal, a Vásárcsarnoknak hűlt helye sem látszik. Fentrol.hu.

A digitális légifelvétel-archívum a fentrol.hu oldalon keresztül érhető el, az itt hozzáférhető elemek száma félévente 8-10 ezer felvétellel bővül. A képeket böngészve az évtizedek alatt zajló folyamatok is követhetővé válnak: hogyan változik a földfelszín, hogyan jelennek meg vagy éppen tűnnek el települések, hogyan épülnek hidak, gyarapodnak erdők.

Söge

További cikkek

Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat – köztük a veszprémi Beurer – döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
Online is megtekinthető a veszprémi kiállítás és testvérprojektjei
Online is megtekinthető a veszprémi kiállítás és testvérprojektjei
A MANK Kép/Test/Lét című összművészeti programsorozatában tavaly három vidéki városban rendeztek kiállításokat a helyi művészek munkáiból – ezek mind megtekinthetővé válnak online.
Fut a vonat havas úton
Fut a vonat havas úton
A havas Bakonyban járt az MTI fotósa, nekünk pedig rögvest szárnyra kapott a fantáziánk.
Kincsek karnyújtásnyira
Kincsek karnyújtásnyira
Nem csupán a járvány és az ettől még inkább előtérbe kerülő online világ hozta és hozza magával, hogy olyan kincsekre bukkanhatunk az internet zűrzavaros világában, amelyek nem mindennaposak.
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven - emelte ki az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.