2021. január 18.
//
Piroska névnap

Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester

2020. december 5. 4:00
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.

Parkolási problémák a lakótelepeken

"Nem egyedi és nem újkeletű a gond, miszerint kevés a parkolókapacitás a lakókörzetekben. A lakótelepi házak tervezésekor, építésekor jóval kevesebb személyautó szelte az utakat, azonban mára szinten minden háztartásban van legalább egy, de inkább több autó, nem beszélve arról, hogy sokan a céges járművekkel is hazajárnak. Az elmúlt négy évben rohamosan, 4000-rel (!) nőtt meg a gépjárművek száma Veszprémben. Az önkormányzat folyamatosan keresi a megoldásokat ezekre a problémákra, jelenleg a készítés utolsó stádiumában van a város parkolás fejlesztési koncepciója, mely remélhetőleg megfelelő gyakorlati megoldásokat hoz a parkolóhiány különböző formáira."

Buszok színvonala

A V-Busz megalapításával az volt a víziónk 2018-ban, hogy a helyi buszközlekedés színvonalát középtávon jelentős mértékben, európai szintre emeljük. A szolgáltatás színvonalának további emeléséhez új autóbuszok működésbe állítása szükséges, azonban egy flotta beszerzésére nincs önálló forrásunk. Magyarország új buszstratégiai koncepciójával összhangban új EURO6-os dízel és elektromos buszokat kívánunk beszerezni."

A vasútállomás és környékének rendezése

"A vasútállomás épületei a MÁV Zrt. tulajdonában vannak, azonban az önkormányzat egyértelmű szándéka a 2023-as évre rendezni a környezetet. Első lépésként a nappali centrum költöztetését tűztük célul, és a szintén zavaró képet nyújtó szociális bérlakások is elköltöznek a vasútállomásról a jövő évben."

Mikor készül már el az új uszoda? 

"Igen, igen. Több évtizedes álom válik valóra, ha 2021 tavaszán megnyílik a veszprémi uszoda. Az építkezés az eredeti ütemtervek szerint halad, az épület már most is impozáns látványt nyújt a 8-as útról. Az új uszoda az ország egyik legmodernebb létesítménye lesz, mely egyaránt kiszolgálja majd az élsportolók, a hobbi sportolók és az utánpótlás nevelés edzéseit is." 

Mi lesz az egykori gyerekkórházzal? 

"Az Erzsébet liget zöldjében szégyenfoltként csúfítja a várost a méltatlanul elhanyagolt egykori gyerekkórház. Természetesen, ez a városvezetés szemét is szúrja, és az a jó hírem, hogy az épület felújítási tervei elkészültek. Tervünk, hogy a 2023-as programsorozat kiemelt fejlesztéseként új funkciókkal töltsük meg a teret. Koncepciónk egy olyan intézmény kialakítása, ahová tánc és más mozgáskultúrával foglalkozó együttesek, csoportok is beköltözhetnek. A cél, hogy az eddig helyszűke miatt más városokba kényszerülő művészeti csoportok és kulturális egyesületek koncentráltan jelenjenek meg a város életében, ezzel is színesítve a város által nyújtott kulturális, sport kínálatot, valamint a családokra koncentrálva olyan lehetőség kiépítése, ahol felnőtt és gyermek egyidőben tudja szabadidejét hasznosan eltölteni."

Mi lesz a régi bútorgyár épületével? 

"Jelen pillanatban is zajlanak a tárgyalások a tulajdonossal, az önkormányzat feltett szándéka megszerezni a területet, melyhez a külső forrás bevonása is fontos, de reményeink szerint rövidesen jó hírekkel szolgálhatunk a terület hasznosítását illetően is."

Fakivágások városszerte

"Fontos adat, hogy 2010 óta 2497 kivágott fával szemben 4007 fát ültettünk, ami tíz év alatt 1510 fa többletet jelent. A közterületi fák kivágása az országos jogszabály és az önkormányzati rendelet értelmében minden esetben fakivágási engedély birtokában történik. Ezek az engedélyek egyben azt is rögzítik, hogy a kivágott fát hogyan és mivel szükséges pótolni (minden esetben kötelező a pótlás). Ezek a pótlások nem minden esetben a kivágott fa helyén történnek, vagy azért, mert ott éppen nem indokolt, vagy azért mert ott éppen nem lehetséges. Az ültetéseknél természetesen fontos figyelembe venni a növények élettani szükségleteit és a közmű érintettségeket is az esztétikai szempontokon túl. Igyekszünk minél több zöldfelületet kialakítani, a meglévőket megóvni, mert tudjuk, hogy az a fenntartható jövő egyik kulcsa."

Még több bicikliutat! 

"Több mint 16 kilométernyi kerékpárutat és kerékpározható utat építettünk és alakítottunk ki az elmúlt években a városon belül és a városból kivezetve is. Elkészült a Szabadságpuszta és a Nemesvámos felé vezető út, és kerékpárral elérhető a déli intézményközpont a belvárostól, vagy a belváros a vasútállomástól. Itt azonban nem állnak meg a kerékpárosbarát fejlesztések, hamarosan megkezdődik a Felsőörs, illetve Márkó-Bánd és a gyulafirátóti kerékpárutak építése is."

Meddig kell még kerülgetni a munkásokat a Pápai úton? 

"A Pápai út építése az északi iparterület közlekedésfejlesztéseként valósul meg. A hatalmas projekt részeként készült el a Henger utca, újult meg a burkolat a Kistó utcában és készült el a kelet-nyugati főtengely is. A projekt legnagyobb fejlesztési eleme a Pápai út burkolatjavítása és kiépítése. Az építkezés valóban sok időt vesz igénybe, de ha elkészül és könnyedén autózhatunk majd a város egyik végéből a másikba nagy kerülő nélkül, megértjük, hogy megérte az a néhány hónap bosszankodás. "

Miért van elkerítve az Erzsébet ligetnél a zeneiskola? Mi történik ott megint, amikor alig pár éve újult meg az épület? 

"A 2015-ös külső megújítás után, most az épület belső terei is megújulhatnak, új funkciókat kaphatnak a Modern Városok Programnak köszönhetően. A teljesen megújult zeneiskola nem csupán oktatási helyszínként lesz jelen Veszprém életében, hanem egy úgynevezett kulturális tér funkcióját is betölti majd, ahol évi 9-10 ezer fős látogatottságra lehet számítani. A zenének és a zenei nevelésnek komoly hagyománya van Veszprémben, a Kulturális Negyed kialakításának pedig kiemelet eleme a zeneiskola fejlesztése. A megújítás mindenki számára hasznos, értékes lesz és a tervek szerint a következő tanévet már az új épületben kezdhetik meg a gyerekek. "

Milyen építkezés zajlik a stadionnál? Felújítják talán az épületet? 

"A stadion felújítása természetesen szerepel a hosszútávú terveink között, azonban jelenleg a tornászgyakorló építése zajlik, mely a tervek szerint 2021. december 31-re készül el és 230 diáknak biztosít majd minőségi, eredményesebb edzési lehetőséget, hogy az utánpótlásképző bázisként szereplő Veszprémi Torna Club tagjai európai színvonalú létesítményben készülhessenek a magyar és nemzetközi versenyekre egyaránt. "

Nagyon szeretjük a Veszprémi Állatkertet, jó látni, hogy épül-szépül. Várható még fejlesztés a vadasparkban? 

"A térség legnagyobb turisztikai vonzerővel bíró épülete méltán népszerű országos és európai szinten is. Az elmúlt években a Modern Városok Programnak köszönhetően az állatkert történetének legnagyobb fejlesztéssorozata valósult meg: oktatóház, tevekifutó, dzseláda ház, élményjátszótér, medveház, oroszlánkifutó, látványkifutó, szavanna stég is épült, de természetesen számos ötlet vár még megvalósításra az intézményben, hogy továbbra is vonzó legyen a családok számára és egésznapos kikapcsolódási lehetőséget biztosítson kicsiknek és nagyoknak egyaránt."
 

vehir.hu

További cikkek

Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat – köztük a veszprémi Beurer – döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Müller Cecília: fennakadások várhatók az uniós vakcinaszállítmányokban
Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven - emelte ki az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.
Már Modernával is oltanak Veszprémben
Már Modernával is oltanak Veszprémben
Hétvégén is folytatódott a szociális szférában dolgozók tesztelése, valamint az idős otthonokban élők beoltása koronavírus ellen.
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Szinte az összes felsőoktatási intézményről egyidőben kaphatnak információkat a diákok az idén az online térben megrendezendő Educatio oktatási szakkiállításon január 21-23. között
A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal
A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal
A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában- mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.