2023. február 2.
//
Karolina névnap

Ismét van gyógyszertára Gyulafirátótnak

December 7-én nyitott meg Gyulafirátót új patikája, így másfél év kihagyás után ismét be tudják szerezni gyógyszereiket helyben a városrész lakói.

Az új gyógyszertár megnyitását komoly lakossági igény hívta életre: a településen korábban több ízben is működött patika, előbb a Vizi utcában, majd az ottani patikus nyugdíjba vonulása után 2015-től a helyi önkormányzati irodában a PatikaPlus üzemeltetett fiókgyógyszertárat. A szolgáltatás négy évig volt elérhető, ennyi idő alatt viszont a helység állapota meglehetősen leromlott. A gyógyszertár ezért 2019 tavaszán ideiglenesen, a teljes felújítás idejére megszüntette működését, ám végül gazdaságtalan működésre hivatkozva később sem nyitott újra: a PatikaPlus visszaadta a működési engedélyét, és kivonult Gyulafirátótról.

Jobbra: dr. Magyar Szilvia gyógyszertárvezető és dr. Simon István szakgyógyszerészJobbra: dr. Magyar Szilvia gyógyszertárvezető és dr. Simon István szakgyógyszerész

A lakosság viszont továbbra is szerette volna, ha a településen működne egy gyógyszertár, így lelkes helyi lakosok folyamatosan keresték a lehetőségét egy új patika megnyitásának. A munka gyümölcseként végül Veszprém Város Közgyűlésének döntése alapján, az Állami Tisztifőgyógyszerész működési engedélyével a veszprémi Egyetem Gyógyszertár nyithatott fiókgyógyszertárat a településen.

– Egy nagyon régi vágyam volt itt egy kisebb patikát nyitni, és nagy örömmel vettem, amikor Barta Edva kolléganőm a nyáron megkeresett, hogy eljött a lehetőség erre – mondta el portálunknak dr. Magyar Szilvia személyi jogos gyógyszertárvezető. A gyógyszertár december 7-én kezdte meg működését a Posta utca 15. szám alatt, a gyógyszertárvezető szerint pedig a szolgáltatást igyekeznek majd a veszprémihez hasonlóra szabni: a nyitvatartást egyelőre a háziorvosi rendeléshez igazították, de odafigyelnek majd a lakossági igényekre is, a gyógyszerek mellett étrend-kiegészítőket, kozmetikumokat is kínálnak, illetve ahogy Veszprémben, úgy itt is próbálnak minél többet segíteni az anyukáknak.

A fiókgyógyszertárat pénteken Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Czaun János, a városrész korábbi önkormányzati képviselője is megtekintette, aki úgy fogalmazott, az új szolgáltatás igazán hiánypótló, hiszen Gyulafirátót a maga nemében nagyobb lakosságszámú település, ráadásul sok idős lakja, akiknek nagy segítséget jelent, hogy nem kell buszra szállniuk, ha be akarják szerezni gyógyszereiket.

Az elmúlt években fontos lépés volt a patikák gyógyszerészi tulajdonba kerülése, és ezt a kormány nem akarja feladni: a cél az, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében a gyógyszertárak többségi tulajdona a magyar gyógyszerészeké legyen. Ezek után pedig külön öröm látni, hogy Gyulafirátóton is létrejött egy ilyen patika, betöltve a korábbi űrt – tette hozzá Ovádi Péter.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Veszélyes a levegő minősége Ajkán és Várpalotán
Veszélyes a levegő minősége Ajkán és Várpalotán
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés értékelése alapján veszélyes a levegőminőség Ajkán, Putnokon és Várpalotán.
Véradást rendeztek az egyetemen
Véradást rendeztek az egyetemen
Házhoz ment a Magyar Vöröskereszt a kollégistákhoz: a Hotel Magisterben rendeztek véradást kedden.
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 16 200-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Értéket ad az énidőhöz Veszprém legújabb sport- és életmódközpontja
Értéket ad az énidőhöz Veszprém legújabb sport- és életmódközpontja
Az énidőt helyezi a középpontba Veszprém legújabb sport- és életmódközpontja, ami a napokban nyílt meg az Ibolya utcában. A pénteki ünnepélyes megnyitón kiderült az is, hogy pontosan milyen összetett, mégis egyszerű fogalom az, hogy „énidő”.
A testi és lelki egészség megteremtésében segít egy újonnan indult előadássorozat
A testi és lelki egészség megteremtésében segít egy újonnan indult előadássorozat
Első alkalommal rögtön telt ház volt a „Gyógyító ételek, gyógyító gondolatok” című rendezvénysorozat vasárnap esti előadásán a veszprémi régi bányatröszt konferenciatermében. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy az egészséges testi és lelki harmónia olyan témakörök, amelyek leginkább foglalkoztatják korunk társadalmát. Az eseményen pedig ezt a kettőt kapcsolták össze, nem csupán az előadásokon keresztül, hanem tapasztalati szinten is.