2021. február 28.
//
Elemér névnap

Öt hely, amit érdemes felkeresni, ha 2021-ben nem nyaralhatunk külföldön

Egyébként akkor is érdemes felkeresni őket, ha nyárig mégis megnyitják a határokat, a magyar vendéglátásnak minden itthon elköltött fillérre szüksége lesz az életben maradáshoz.

Budapest

A főleg külföldi turistákra építő fővárosi szórakozóhelyek, éttermek és szállodák vannak a legnagyobb bajban, hiszen ők 2020-ban gyakorlatilag a teljes vendégkörüket elvesztették, és szemben a Balatonnal Budapest nem tudott a belföldi turizmusból profitálni. 

Pedig ha valahol, a fővárosban tényleg megtalálhatjuk a számításunkat: akár a sportokért, akár a művészetekért, akár a fürdőkért vagy a gasztronómiáért rajongunk, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Budapesten találjuk a felhozatal legjavát. A főváros annyi látványosságot és programot kínál, amivel egy teljes hetet is könnyedén meg lehet tölteni.

Zemplén

Az ország legészakibb csücske a gasztronómia és a történelem szerelmeseinek is tartogat meglepetéseket. A tokaji borvidéket senkinek nem kell bemutatni, az itt készülő aszúk a magyar borászat legismertebb exportcikkei. A Tokajit nem véletlenül hívják a királyok borának, ezek a desszertborok számos uralkodó asztalán jelen voltak: Ferenc József például minden évben egy tizenkét palackból álló csomagot küldött Viktória brit királynőnek a születésnapjára, hogy az év minden hónapjában legyen egy palack Tokaji, amit felnyithat az ünnepi pillanatokban. 

Talán meglepő lehet, de egy zempléni kisvárosban, az encsi Anyukám mondta étteremben készítik az ország egyik legjobb pizzáját, érdemes szánni rá egy ebédet, ha már úgyis erre járunk.

Boldogkő váraBoldogkő vára

A környék történelmi emlékekben is gazdag, ezúttal két várat ajánlok a reménybeli turisták figyelmébe: Sárospatakon áll az egykor II. Rákóczi Ferenc főhadiszállásaként is szolgáló vár, melyet lassan már fél évezrede íródó története során többször is átépítettek és korszerűsítettek. Talán kevésbé jelentős események történtek a környék másik várában, Boldogkőn, de az itteni középkori erődítmény sziklák fölé magasodó látványa talán még jobban letaglózza a szemlélődőt.

Eger

Személyes kedvencem a megunhatatlan Eger és környéke. Maga a város egy kulturális aranybánya, ami a Gárdonyi által megírt török idők emlékeinél jóval többet is kínál: kihagyhatatlan a marcipánmúzeum, a Beatles-múzeum, az érsekség pincerendszere, a Líceum tudományos kiállítása vagy a szabadtéri színházi előadások az Érsekkertben. A környék gazdag fürdőkben is, Egerszalóktól Mezőkövesdig különböző gyógyhatású vizek közül is válogathatunk – különleges élmény Egerben a felújított török fürdő, melynek medencéje még a török hódoltság idején épült.

Török fürdő, EgerTörök fürdő, Eger

Aki pedig túrázásra adná a fejét, a legjobb helyen jár: a Bükk az ország egyik legmagasabb hegységeként szívszaggatóan gyönyörű kilátópontokkal, kihívást jelentő szintkülönbségekkel és kényelmes kirándulásokat biztosító tanösvényekkel igazi paradicsom az erdők szerelmeseinek.

Baranya

Ha ajánlottam az ország legészakabbi csücskét, érdemes átellenben a déli végekre is vetni egy pillantást. Pécs Egerhez hasonlóan telis-tele van kulturális csemegékkel, az itt is fellelhető török-kori emlékeken túl felkereshetjük a Vasarely Múzeumot, ahol a magyar származású festőművész képei zavarba ejtő természetességgel csapják be a szemünket és teszik térhatásúvá a sík vásznat. 

A Mecsek szintén tele van szebbnél szebb kirándulóhelyekkel, a melegvizes medencéket kedvelők a harkányi termálfürdőben, a természetes vizek szerelmesei az orfűi tóban csobbanhatnak. Pécs a hazai vallási turizmusnak is kiemelt célpontja, ikonikus székesegyháza mellett érdemes felkeresni a római időkből ránk maradt ókeresztény temetőt is. 

Maradj otthon! De ne úgy ;) 

Az utolsó lehetőség annyira magától értetődő, hogy pont ezért feledkezünk meg róla és érdemes ajánlani: nyaralhatunk itthon is. Csak kapcsoljuk ki a telefonokat, szabaduljunk meg pár napra az internettől, és fedezzük fel a saját környékünket! A veszprémi állatkert önmagában egy egész napos program. Aki túrázni szeretne, egy órán belül a Bakony, a Balaton-felvidék és a nyugati Vértes számos pontját felkeresheti: kijelölt turistautak, információs táblákkal ellátott tanösvények, lélegzetelállítóan gyönyörű sziklaszurdokok és kilátópontok tömkelegét találjuk meg ezen a területen.

Római fürdő, BakonynánaRómai fürdő, Bakonynána

Mórtól Badacsonyig többféle adottságú borvidékek nedűit kóstolhatjuk meg, aki pedig a történelmi emlékekre kíváncsi, annak jó hírünk van: az ország végvárakban talán leggazdagabb vidékén élünk, a török időket követően pedig számos kisebb-nagyobb kastély épült a környéken, amelyek szintén megérnek egy látogatást Csókakőtől Szigligetig. 

Ha nem is a nyaralás helyett, de mellette töltsünk minél több időt itthon 2021-ben, járjuk be a környéket, és ha megtehetjük, az otthon csomagolt szendvicsek helyett térjünk be azokba az éttermekbe, amelyeknek most nagyobb szüksége van a vendégekre, mint valaha!

Söge

További cikkek

Beoltották Orbán Viktort
Beoltották Orbán Viktort
Beoltották a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával Orbán Viktor miniszterelnököt. Az erről készült fényképeket a kormányfő Facebook-oldalára tették fel vasárnap délelőtt.
A kommunista párttitkár, akit a félelme vitt a halálba
A kommunista párttitkár, akit a félelme vitt a halálba
Több ezer veszprémi lakását építette fel, miközben börtönbe, de akár halálba is küldött ártatlan embereket. Pap János évtizedekig volt Veszprém teljhatalmú ura, ma pedig már csak a szocialista épületek őrzik az emlékét, na meg a rettegés attól a diktatúrától, amit Pap elvtárs is serényen épített a XX. században.
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.
Emlékezzünk a múlt szörnyűségeire és gondoskodjunk a biztonságos jövőről!
Emlékezzünk a múlt szörnyűségeire és gondoskodjunk a biztonságos jövőről!
Szűk körben, de fontos üzenetet megfogalmazva tartotta meg a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját Veszprémben. A csütörtöki csendes koszorúzáson részt vett Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, az IKSZ országos elnöke is, aki rövid interjút adott portálunknak.
Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Szeretnék felgyorsítani az oltások ütemét, a cél, hogy húsvétig mindenki megkapja az oltóanyagot, aki előzetesen regisztrált rá - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.