Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öt hely, amit érdemes felkeresni, ha 2021-ben nem nyaralhatunk külföldön

2021. január 4. 11:16
Egyébként akkor is érdemes felkeresni őket, ha nyárig mégis megnyitják a határokat, a magyar vendéglátásnak minden itthon elköltött fillérre szüksége lesz az életben maradáshoz.

Budapest

A főleg külföldi turistákra építő fővárosi szórakozóhelyek, éttermek és szállodák vannak a legnagyobb bajban, hiszen ők 2020-ban gyakorlatilag a teljes vendégkörüket elvesztették, és szemben a Balatonnal Budapest nem tudott a belföldi turizmusból profitálni. 

Pedig ha valahol, a fővárosban tényleg megtalálhatjuk a számításunkat: akár a sportokért, akár a művészetekért, akár a fürdőkért vagy a gasztronómiáért rajongunk, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Budapesten találjuk a felhozatal legjavát. A főváros annyi látványosságot és programot kínál, amivel egy teljes hetet is könnyedén meg lehet tölteni.

Zemplén

Az ország legészakibb csücske a gasztronómia és a történelem szerelmeseinek is tartogat meglepetéseket. A tokaji borvidéket senkinek nem kell bemutatni, az itt készülő aszúk a magyar borászat legismertebb exportcikkei. A Tokajit nem véletlenül hívják a királyok borának, ezek a desszertborok számos uralkodó asztalán jelen voltak: Ferenc József például minden évben egy tizenkét palackból álló csomagot küldött Viktória brit királynőnek a születésnapjára, hogy az év minden hónapjában legyen egy palack Tokaji, amit felnyithat az ünnepi pillanatokban. 

Talán meglepő lehet, de egy zempléni kisvárosban, az encsi Anyukám mondta étteremben készítik az ország egyik legjobb pizzáját, érdemes szánni rá egy ebédet, ha már úgyis erre járunk.

Boldogkő váraBoldogkő vára

A környék történelmi emlékekben is gazdag, ezúttal két várat ajánlok a reménybeli turisták figyelmébe: Sárospatakon áll az egykor II. Rákóczi Ferenc főhadiszállásaként is szolgáló vár, melyet lassan már fél évezrede íródó története során többször is átépítettek és korszerűsítettek. Talán kevésbé jelentős események történtek a környék másik várában, Boldogkőn, de az itteni középkori erődítmény sziklák fölé magasodó látványa talán még jobban letaglózza a szemlélődőt.

Eger

Személyes kedvencem a megunhatatlan Eger és környéke. Maga a város egy kulturális aranybánya, ami a Gárdonyi által megírt török idők emlékeinél jóval többet is kínál: kihagyhatatlan a marcipánmúzeum, a Beatles-múzeum, az érsekség pincerendszere, a Líceum tudományos kiállítása vagy a szabadtéri színházi előadások az Érsekkertben. A környék gazdag fürdőkben is, Egerszalóktól Mezőkövesdig különböző gyógyhatású vizek közül is válogathatunk – különleges élmény Egerben a felújított török fürdő, melynek medencéje még a török hódoltság idején épült.

Török fürdő, EgerTörök fürdő, Eger

Aki pedig túrázásra adná a fejét, a legjobb helyen jár: a Bükk az ország egyik legmagasabb hegységeként szívszaggatóan gyönyörű kilátópontokkal, kihívást jelentő szintkülönbségekkel és kényelmes kirándulásokat biztosító tanösvényekkel igazi paradicsom az erdők szerelmeseinek.

Baranya

Ha ajánlottam az ország legészakabbi csücskét, érdemes átellenben a déli végekre is vetni egy pillantást. Pécs Egerhez hasonlóan telis-tele van kulturális csemegékkel, az itt is fellelhető török-kori emlékeken túl felkereshetjük a Vasarely Múzeumot, ahol a magyar származású festőművész képei zavarba ejtő természetességgel csapják be a szemünket és teszik térhatásúvá a sík vásznat. 

A Mecsek szintén tele van szebbnél szebb kirándulóhelyekkel, a melegvizes medencéket kedvelők a harkányi termálfürdőben, a természetes vizek szerelmesei az orfűi tóban csobbanhatnak. Pécs a hazai vallási turizmusnak is kiemelt célpontja, ikonikus székesegyháza mellett érdemes felkeresni a római időkből ránk maradt ókeresztény temetőt is. 

Maradj otthon! De ne úgy ;) 

Az utolsó lehetőség annyira magától értetődő, hogy pont ezért feledkezünk meg róla és érdemes ajánlani: nyaralhatunk itthon is. Csak kapcsoljuk ki a telefonokat, szabaduljunk meg pár napra az internettől, és fedezzük fel a saját környékünket! A veszprémi állatkert önmagában egy egész napos program. Aki túrázni szeretne, egy órán belül a Bakony, a Balaton-felvidék és a nyugati Vértes számos pontját felkeresheti: kijelölt turistautak, információs táblákkal ellátott tanösvények, lélegzetelállítóan gyönyörű sziklaszurdokok és kilátópontok tömkelegét találjuk meg ezen a területen.

Római fürdő, BakonynánaRómai fürdő, Bakonynána

Mórtól Badacsonyig többféle adottságú borvidékek nedűit kóstolhatjuk meg, aki pedig a történelmi emlékekre kíváncsi, annak jó hírünk van: az ország végvárakban talán leggazdagabb vidékén élünk, a török időket követően pedig számos kisebb-nagyobb kastély épült a környéken, amelyek szintén megérnek egy látogatást Csókakőtől Szigligetig. 

Ha nem is a nyaralás helyett, de mellette töltsünk minél több időt itthon 2021-ben, járjuk be a környéket, és ha megtehetjük, az otthon csomagolt szendvicsek helyett térjünk be azokba az éttermekbe, amelyeknek most nagyobb szüksége van a vendégekre, mint valaha!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. ma 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. ma 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. tegnap 15:14 Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerdán. tegnap 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.