2021. július 23.
//
Lenke névnap

Közös kurzuson ötleteltek együtt a Pannon Egyetem diákjai és az EKF program szakértői

2020. december 22. 14:00
Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem első EKF kurzusa 2020 őszén indult el, olyan választható tantárgyként, amelyet az egyetem bármely szakán tanuló diák felvehetett és teljesíthetett.

A résztvevő 31 hallgató hét csoportot alkotva két témában dolgozhatta ki ötleteit. Az órák elsősorban a kreatív gondolkodás fejlesztését, az érdeklődési kör szélesítését helyezték előtérbe. A kurzus tantárgyfelelőse Kővári Edit egyetemi docens, aki így nyilatkozott a kurzusról:

Az egyetemmel közös célunk egy olyan gyakorlatias és interaktív kurzus kialakítása volt, ahol a hallgatók már az elején bekapcsolódhatnak a Veszprém-Balaton régiót érintő, Pannon Egyetemhez is köthető programok kialakításába. Fontos volt, hogy a résztvevőket egy egészen más szakterület alapjaiba vezessük be – így megismerkedhettek olyan tervezési feladatokkal, melyekkel tanulmányaik során egyébként nem találkoztak, de az élet számos területén hasznosítani tudják. Az egyetemi oktatók a VEB2023 munkatársaival és a programokhoz kapcsolódó külső szakértőkkel együtt alakították és vezették a szemináriumokat hétről hétre, ahol a hallgatók csoportokban fejlesztették tovább ötleteiket. A közös munka eredménye egy írásos beszámoló és egy prezentáció, amit a hallgatók december 9-én ismertettek a zsűri és az érinttetek előtt.

A kurzus egyik része az egyetemi kampuszfejlesztés (Zöld Kampusz) során tervezett új, szabadtéri közösségi terek megformálását célozta. A kurzus során a hallgatók bepillantást nyerhettek olyan területekbe, mint a közösségi tervezés és menedzsment vagy a dizájn és építészet. Ezek mentén kidolgozhatták saját ötleteiket a kampusz közösségi tereire, zöldfelületeire vonatkozóan, illetve a gazdasági, és időbeli ütemtervek készítésének részleteit is megtanulhatták.
A diákok terveikben kiemelték a környezettudatosság fontosságát, a megújuló energiaforrások használatát és a közösségi terek zöldítését. Emellett fontos szempont volt, hogy az egyetemi polgárok számára olyan hasznos funkciók is helyet kapjanak a kampuszon, mint például a töltőkkel és konnektorokkal ellátott pihenősarkok vagy az ivókutak.

A szemináriumi feladatok mellett a hallgatók előadásokat hallgathattak, workshopokon vehettek részt, amelyeket - többek között - Lamos Péter, a VEB2023 műszaki infrastruktúra fejlesztésért felelős igazgatója vezette és mentorálta.

A kurzus másik része a városban megvalósításra kerülő EKF Pontokra fókuszált.  Az egyik EKF Pont helye már biztos: a Pannon Egyetem egyik épületében kerül majd kialakításra, ennek tervezésében gondolkodhattak együtt a hallgatók a VEB2023 szakembereivel. A bevezető előadások és műhely munkák után a hallgatók csapatokban ötleteltek arról, hogyan lehet a VEB2023 programhoz kapcsolódó kreatív dizájnelemek felhasználásával a legtöbbet kihozni az egyetemi EKF Pontból is.

A hallgatók csoportjai itt többek között az EKF arculatának színeit helyezték a középpontba: a padlóra, színes sávokban felfestett tantermi tájékoztatók mellett EKF kék és sárga kiegészítőket terveztek, illetve olyan ötletek is születtek, mint például a Veszprém-Balaton régiót fényekkel kirajzoló fali lámpaegyüttes, az EKF Ponton belül kialakítható művészeti galéria vagy az elektromos  információszolgáltató tábla, amelynek segítségével néhány kattintással megtalálhatják majd a diákok tantermeiket, óráikat, az intézményt érintő legfontosabb tudnivalókat.

A VEB 2023 Zrt. részéről az idei kurzus ezen részét Szabó Ágnes építész, a VEB2023 műszaki előkészítője és Zabó Péter a VEB2023 art directora vezette és mentorálta.

Míg a szeptember és november között zajló órákon és konzultációkon a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal és a Pannon Egyetemen kialakítandó EKF Pont, illetve a Zöld kampusz kivitelezésének elméleti hátterével ismerkedhettek meg a hallgatók, addig a december már a saját ötletek megosztásáról, a tervek prezentálásról szólt.

December 9-én a hallgatóknak már egy olyan prezentációt kellett bemutatniuk, amelyben felvázolták terveiket, kitérve a pénzügyi ütemezésekre, a jogszabályi kötöttségekre, az arculatot érintő részletekre, az előkészítés és megvalósítás lehetőségeire. Ennek elbírálása a kurzus zárásaként december 16-án délután megtörtént, olyan szempontok alapján, mint a formai követelmények, az elméleti háttér megértése, az arculati elemek felhasználása, a projektterv kidolgozása és annak realitása, vagy az ütemezések kialakítása. 

 

A prezentáló csapatok:

Zöld Kampusz: Green Peas, Gyöngyvarázs, Kis Ragyogók, Zöldbeborulók
EKF Pont: M.E.D.V.E., Pick Pack Pont, T48M

A tervek szerint a kurzus 2023 decemberéig minden félévben meghirdetésre kerül, tartalma pedig igazodik a VEB2023 program projektjeihez, aktuális kihívásaihoz.

 

Fotók: Fotó: SZL/Pannon Egyetem

vehir.hu

További cikkek

Nőtt a Pannon Egyetemre felvettek száma
Nőtt a Pannon Egyetemre felvettek száma
1540 hallgató kezdheti meg tanulmányait ősszel a Pannon Egyetemen, ezzel a tavalyi évhez képest 11%-kal nőtt a felvettek száma.
Együttműködik a miskolci és a veszprémi egyetem
Együttműködik a miskolci és a veszprémi egyetem
A Pannon Egyetem és a Miskolci Egyetem hétfőn délelőtt írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely elősegíti a két intézmény jövőbeli stratégiai együttműködését az egyetemi oktatás és továbbképzés, a tudományos kutatás és fejlesztés, innováció, valamint a szakmai érdekképviselet területein.
Átadták a Pannon Egyetem MFTK végzős hallgatóinak diplomáit
Átadták a Pannon Egyetem MFTK végzős hallgatóinak diplomáit
Ünnepélyes diplomaátadót tartottak péntek délelőtt a Pannon Egyetem B aulájában; hosszú idő óta a hallgatók is találkozhattak egymással, ha már a valódi egyetemi életérzést el kellett felejteniük.
A válságok sorozatában a tudomány a mentsvár
A válságok sorozatában a tudomány a mentsvár
A Séd-völgyben rendezték meg a Pannon Egyetem oklevél-átadó és PhD-avató ünnepségét kedd reggel.
Projektzárás a Pannon Egyetemen
Projektzárás a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetemen 2021 júniusában zárul az EFOP-3.2.14-17-2017-00003 „Nyelvtanulással a boldogulásért” projekt, amely 2018 óta a nem formális nyelvtanulási lehetőségek biztosításával kívánta segíteni a részt vevő (elsősorban hátrányos helyzetű kistérségekben tanuló) középiskolások nyelvtudásának fejlődését és a középiskolai nyelvtanárok eszköztárának alapvetően élménypedagógiai alapú megközelítéssel történő bővítését.