2021. január 22.
//
Vince névnap

A horvátországi földrengést Veszprémben is lehetett érezni

2020. december 29. 12:27
MTI, Telex, Index, Facebook, Vehir
A horvátországi rezgéseket az ország nyugati részén lehetett érezni december 29-én 12 óra 20 perc körül. További rengések is várhatók.

December 29-én 12:20 óra körül több olvasónk és kollegánk számolt be arról, hogy nem csak Veszprémben, hanem szinte az egész megyében lehetett érezni a földrengést. Eközben a Facebookon folyamatosan terjednek a beszámolók arról, hogy Zala, Somogy és Baranya megyében is megmozdult a föld. Valaki azt kommentelte, Grazban is érezni lehetett, míg más arról írt, hogy a húszemeletes rengett meg, vagy a karácsonyfa díszei estek le. Pétfürdőn a csillár mozgott, és a poharak csörrentek össze.

A Hirado.hu szerint a rengés Baranya megyében ez idáig három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.

Horvátországban hétfőn mértek 5,4,majd egy 4,9-es erősségű földrengést. A mai földrengés epicentruma szintén horvátországi volt, kedden 6,3-as erősségű földrengést mértek a horvátoknál mintegy 5 kilométeres mélységben. Helyi hírek szerint Petrinjában nagyon súlyos károk keletkeztek és halottak is vannak, több épület is összedőlt. 

Az MTI azt írja, Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.Horvátország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán tette közzé, hogy a rengés epicentruma a magyar országhatártól közelítőleg 100 km-re volt.

A Telex írása szerint az "Earthquaketrack adatai alapján mindenidők legnagyobb horvátországi földrengése volt a keddi, amit az amerikai szeizmológiai hivatal szerint

Rómától Münchenig érezni lehetett.

A hivatal térképe szerint a Magyarországon érezhető földrengés a „gyenge” kategóriába sorolható."

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek.

Timár Gábor, az ELTE TTK geofizikusa azt mondta az Indexnek, hogy a hétfői horvátországi rengés a keddinek végső soron az előrengése volt. Azt, hogy a további földrengések Magyarországon érezhetők lesznek-e, egyelőre nem lehet kizárni Timár Gábor szerint.

Kapcsolódó cikk
Videón a Veszprémben is érezhető földrengés
A húszemeletes tetején elhelyezett webkamera képe rögzítette, ahogy megmozdult a föld Veszprémben is.
Ge. Á.

További cikkek

Magyarországon is voltak nagy földrengések
Magyarországon is voltak nagy földrengések
Nagyjából minden évszázadban történt nagyobb földrengés Veszprém százkilométeres körzetében, amik a riadalom mellett súlyos károkat is okoztak, és nem egy közülük emberéletet is követelt.
Mit tegyünk, vagy ne tegyünk, ha megmozdul alattunk a föld
Mit tegyünk, vagy ne tegyünk, ha megmozdul alattunk a föld
December végén a Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengés rázta meg Horvátország egyes részeit, amelyet Magyarországon, azon belül Veszprémben is lehetett érezni, igaz jóval gyengébben, mint déli szomszédunknál az epicentrum közelében. A katasztrófa kapcsán megkérdeztük a szakértőt, mi a helyes magatartás, ha hazánkban is hasonló erősségű rengés következne be.
Ismét volt egy Magyarországon is érezhető utórengés Horvátországban
Ismét volt egy Magyarországon is érezhető utórengés Horvátországban
A múlt hét eleji földrengések után Horvátországot szerdán újabb utórengés rázta meg, amelyet Magyarországon is érzékelni lehetett - erősítette meg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa, Győri Erzsébet az MTI-nek.
Videón a Veszprémben is érezhető földrengés
Videón a Veszprémben is érezhető földrengés
A húszemeletes tetején elhelyezett webkamera képe rögzítette, ahogy megmozdult a föld Veszprémben is.
Erősebb földrengés rázta meg Horvátországot
Erősebb földrengés rázta meg Horvátországot
Magyarországon is érezni lehetett.