Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyugodtabb volt az év utolsó napja a rendőrség szempontjából is

2021. január 1. 16:02
Azáltal, hogy a járványhelyzet miatt idén nem lehetett nagyobb szilveszteri party-kat tartani, a rendőrségnek is kevesebbszer kellett intézkednie. Megnéztük az országos adatokat és a veszprémi számokat is az elmúlt éjszakából.

Habár a szórakozóhelyek környékén idén csend volt, a kijárási tilalom érvénye miatt a rendőrségnek így is többször kellett intézkednie azokkal szemben, akik Szilveszter éjjelén megszegték ezt a szabályt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint 2020. december 31. 20 óra és 2021. január 1. 5 óra között összesen 1028 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megszegése miatt Magyarországon.

Szintén több esetben kellett pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt intézkedni. Idén értelemszerűen a kijárási tilalommal együtt a köztereken tilos volt ilyen eszközöket használni, ugyanakkor az 1-es és 2-es osztályba sorolt tűzijátékokat otthon, vagy a saját kertben meg lehetett gyújtani.

1. osztály – ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják ezeket. Ide tartozik például a tortatűzijáték

2. osztály – ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.

Az idei Szilveszter estéjén országosan 13 esetben indult eljárás pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértés miatt.

A tűzijátékok nem megfelelő használata miatt több tűzesethez is riasztották a szakembereket az országban, volt ahol egy erkély napellenzője gyulladt ki, máshol szeméttároló égett, de több ház tetőszerkezete is lángra kapott az éjjel. Személyi sérülés nem történt a tüzesetekben.

Nem volt eseménymentes a mentősök éjszakája sem, száz embert, köztük hét kiskorút kellett detoxikálóba vinni szilveszterkor.

2020 utolsó napján 3050 esetük volt a mentőknek. Ebből a fővárosi feladatszám 879 volt.

A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések és belgyógyászati rosszullétek mellett idén a mentőegységeket két pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották.

Ami a megyei éjszakát érinti,

Kucsera Katalintól, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, hogy a környéken Szilveszterhez képest nyugodtan telt az éjszaka.

Összesen 9 anyagi kárral végződő balesetnél intézkedtek a kollégái, 9 elfogás történt, közülük egy körözött személy került a rendőrök kezére, 4 embert állítottak elő, közülük 3-mat bűncselekmény miatt, mely közül kettőt ittas vezetésért.

Az éjszaka folyamán több bejelentés is érkezett tűzijátékok használata miatt, ide minden esetben kimentek a rendőrök, de szabálytalanságot nem tapasztaltak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.